Potrzebna pomoc FANUC

tome tmc12

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
tomaszdko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2017, 12:54
Lokalizacja: net

Potrzebna pomoc FANUC

#1

Post napisał: tomaszdko » 08 wrz 2018, 13:07

Witam

Jak tu zacząć opisać problem , może tak . Szukałem pracy na tokarkach i frezarkach CNC bo znudziła mi się praca w typowym "warehouse" (mieszkam w UK). Pracy w UK na CNC jest mnóstwo ale potrzeba praktyki rok , dwa a czasem chcą więcej , ważne też czy pracowało się w metalu , tworzywa sztuczne ,drewno . Dostałem kontakt do firmy , która bierze na przyuczenie od zera (no gdzieś trzeba nabrać praktyki). Właściciel zadowolony bo przyszedł ktoś nie po kursie CNC kilka dni a ktoś kto coś tam wie i miał styczność w tych tematach. Moje pojęcie w temacie to CAM/CAD,Eagle,MACH3 , dwie frezarki kompaktowe 3 i 4 osie oraz mala tokarka manualna . Sam sobie tworze profile , detale np:panele do zasilaczy , płytki pcb , profile modelarskie itd ale to w ramach hobby . Do tworzenia tych rzeczy nawet nie muszę znać g-kodów ! CAM załatwia wszystko (wymiary poprawiam w kamie i generuję kod od nowa)a obrabiany materiał to na wyczucie ustawiam posuwy , obroty itd .... no to zarys problemu macie .

Panowie , przyuczał mnie gość w tej firmie co ma 10 lat praktyki i widać że wręcz zna na wylot te maszyny ale kiepsko mu idzie by kogoś wdrożyć w temat . Na początek dano dwie stare maszyny (nowe są dla starych wyg ) .

1 to NAKAMURA TOME TMC12 lub TMC15 a to jej panel

2 to CONQUEST-42 ge fanuc ot

Pytania . Co trzeba wiedzieć byna początek robić podstawy - włączyć , zapodać materiał , opis panelu , co na nim jest ważne dla tylko operatora , rozładowanie , wyłączanie wraz z zatrzymaniem kiedy coś nie tak będzie . Jakieś materiały konkretne pod te maszyny bo samo wpisanie FANUC to bezkres wiedzy . Jakie kody m,g podstawowe do tych maszyn

Wiem że z czasem będe musiał robić korekty by dostosować pod rysunek techniczny ale to z czasem tak samo ustawianie narzędzi .

To chyba wszystko . Proszę o wyrozumiałość i jakąś wiedzę , linki bo zależy mi na tej pracy (zdobycie praktyki na wielu różnych maszynach po przez robienie małych serii elementów)

Dzięki wielkie .
Załączniki
pulpit.jpg
Hardinge-Conquest-42.jpg




cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 239
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Potrzebna pomoc FANUC

#2

Post napisał: cosmonet » 10 wrz 2018, 10:30

Witam,
co na nim jest ważne dla tylko operatora
Wszystkie przyciski, pokrętła, przełączniki.
wyłączanie wraz z zatrzymaniem kiedy coś nie tak będzie
Twój nauczyciel "stary wyga" powinien to ci powiedzieć jak tylko podeszłaś do maszyny/maszyn - EMERG. STOP
opis panelu
Opisał bym, ale dużo czasu mi to zajmie. Poszukaj w internecie pdf jakiejś maszyny ze sterowaniem Fanuc, gdzie jest opis panelu sterowania. Prawie nic się nie zmieniło, opis na 90% będzie pasował. Bo raczej nie widzę różnicy wielkiej między "tym" panelem, a panelem z Doosan na której pracowałem. Oczywiście konstrukcyjne rozwiązanie samego panelu. W skrócie opiszę sekcję MODE:
1. AUTO
1.1 MDI - piszesz w niej "krótkie" programy, jak na przykład chcesz sprawdzić powiedzmy dojazd narzędzia na dany Z.
T202;
G55;
G00 Z-100.;
1.2 MEM - Memory, czyli maszyna wykonuje obecny program obróbkowy.
1.3 MEM RESTART - ???
1.4 EDIT - edycja programu
2. MANU
2.1 HANDLE - ręczny przesuw głowicy z zadaną prędkością za pomocą "kołeczka" w zadanej osi X/Z. Na zdj. ustawiona oś Z. Tylko pewnie musisz wcisnąć zielony przycisk JOG po lewej stronie.
2.2 JOG - to co wyżej
2.3 RAPID - nie pamiętam
2.4 ZERO RETURN - powrót głowicy do G28 - pewnie trzeba nacisnąć przycisk CYCLE START. Tylko trzeba uważać jak głowica odjeżdża? Czy najpierw oś X następnie Z, a może równocześnie oś X i Z.

Jak widzisz temat rzeka. Poszukaj opis jakiegoś panelu w necie.

Życzę powodzenia.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


Autor tematu
tomaszdko
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 11 paź 2017, 12:54
Lokalizacja: net

Re: Potrzebna pomoc FANUC

#3

Post napisał: tomaszdko » 18 wrz 2018, 20:22

Dzięki za "guzikologię" , już znalazłem opisy panelu Fanuc . W tej chwili i tak pracuję na zasadzie włącz ,wyłącz , zmierz .
Irytuje mnie fakt że toczony jest stop stali bardzo wytrzymałej (typu inconel 625, inconel 718) a z tym się wiąże fakt robienia korekty narzędzia (czasem dość często) ale też i wymianą płytki .

Znajomy pokazał mi jak się robi tą korekcję i robiłem ją poprawiając gwint :

1.Klawisz "menu offset" na pulpicie.
2.Włączamy opcję "WEAR"
3.najeżdżamy na narzędzie , które jest do korekty (jest podświetlone)
4.wpisujemy np -.01
5.włączamy opcję "+INPUT"
6.z pulpitu wciskamy klawisz "program"
7.przekręcamy przełącznik na "EDIT"
8.kursorem szukamy narzędzia aż do pierwszego M98
9.przekręcamy z "EDIT" na auto
10. startujemy maszynę .

Pytania z tym związane . Czy też tak robicie i czemu zaznaczono mi że nie wolno pomylic +input z samym input.

Następna sprawa , chodzi o płytkę która po jakimś czasie zostanie wyjechana lub uszkodzona . Po zmianie płytki trzeba podnieść narzędzie (zmieniałem płytki ale poprawki w maszynie nie robiłem) i z tego co widziałem to wydawało mi się że pracownik zmieniał coś w geometrii ...Może ktoś napisać czym jest ta geometria i czym się różni od WEAR oraz dlaczego dokonywano tam zmian .

To jest mi narazie potrzebne by nie latać prosić się kogoś czyli - korekta narzędzia i wymiana płytki wraz ustawianiem bo czegoś takiego jak ustawianie pod nowy detal to sobie poczekam (to robią ci co już troche robią).

Proszę o wyrozumiałość :) ... wiem że z czasem dowiem się więcej i doczytam ale teraz potrzeba mi tej wiedzy na szybkiego.

Awatar użytkownika

cieslak_2005r
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 191
Rejestracja: 01 kwie 2006, 17:00
Lokalizacja: Trinidad and Tobago

Re: Potrzebna pomoc FANUC

#4

Post napisał: cieslak_2005r » 20 wrz 2018, 06:15

Geometria - jak sama nazwa mówi to geometria narzędzia. Określa tu położenie krawędzi tnącej oraz jej kierunek. Zazwyczaj na tokarce określasz to w 4 parametrach X Z R i T
X - położenie narzędzia w osi x.
Z - położenie narzędzia w osi z.
R - promień narzędzia
T - kierunek położenia krawędzi tnącej.

Wear - z angielskiego zużycie, i tutaj korygujesz sobie do osiągnięcia pożądanego wymiaru. Po wymianie płytki skrawającej tutaj też podnosisz (w otworze opuszczasz) narzędzie w celu wykonania cięcia kontrolnego.

W zasadzie geometrię używa się w celu ustawienia narzędzia, potem kożysta się jedynie z opcji Wear.

Dodane 21 minuty 55 sekundy:
Input powoduje nadpisanie wartości w korekcji zużycia narzędzia lub w geometrii. Natomiast input+ powoduje dodanie lub odjęcie zadanej wartości.
Np. Jeśli w korektorze masz już wartość 0.006 wpisanie korekty 0.02 i użycie klawisza input spowoduje nadpisanie tej wartości i w korektorze pojawi się wartość 0.02, natomiast użycie klawisza input+ spowoduje dodanie (lub odjęcie jeśli użyjesz znaku -) zadanej wartości do korektora i pojawi się wartość 0.026


bongi12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 23 cze 2014, 11:46
Lokalizacja: olawa

Re: Potrzebna pomoc FANUC

#5

Post napisał: bongi12 » 07 lis 2018, 16:26

Witam mam problem nie mogę skopiować programu z karty do maszyny widzi program lecz nie można go zaznaczyć ( brak podświetlenia) natomiast odwrotnie wszystko działa okey. Maszyna jest z sterowaniem fanuc.

Awatar użytkownika

cieslak_2005r
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 191
Rejestracja: 01 kwie 2006, 17:00
Lokalizacja: Trinidad and Tobago

Re: Potrzebna pomoc FANUC

#6

Post napisał: cieslak_2005r » 15 lis 2018, 20:42

Opisz po kolei jaki jest model sterownika i jakie czynności wykonujesz, jaki błąd wyświetla maszyna. Pozdr.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”