Postprocesor SolidCAM

Nazwa programu

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
Mr_P
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2018, 09:13

Postprocesor SolidCAM

#1

Post napisał: Mr_P » 17 paź 2018, 09:27

Witam.
Sprawa dotyczy SolidCAMa 2016. Utworzoną operację nazywam np. O001. Po wygenerowaniu kodu uzyskuję plik tekstowy o początku jak niżej:

%
O001.NC
N100 (DOCISK STALY_02)
N110 (REV-0.70)
...

Pytanie: jak i co edytować w poście (lub zmienić ustawienie w opcjach CAMa?) aby pozbyć się ".NC" z drugiej linijki?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.




1q1q1q1q
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 128
Rejestracja: 07 sty 2011, 17:48
Lokalizacja: Polska

Re: Postprocesor SolidCAM

#2

Post napisał: 1q1q1q1q » 28 paź 2018, 12:16

jaki masz podprocesor

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 250
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Postprocesor SolidCAM

#3

Post napisał: djronin » 03 lis 2018, 01:33

Czy dobrze rozumiem.. że w linijce podobnej do tej:

Obrazek

masz coś takiego:
{'O',g_file_name}

ale chodzi Ci żeby to wyglądało tak:
g_file_name = left(g_file_name,strlen(g_file_name)-4)
{'O',g_file_name}

bez sensu, powiedz lepiej do czego dążysz z tymi nazwami a może idzie to zrobić łatwiej
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...


Autor tematu
Mr_P
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2018, 09:13

Re: Postprocesor SolidCAM

#4

Post napisał: Mr_P » 09 lis 2018, 13:29

No nie wiem jak to prościej opisać. Jak mam to co mi wypluwa post czyli O001.nc to maszyna wariuje, jak skasuje te trzy znaki czyli .nc to wszystko gra. Chodzi mi o usuwanie tego już w poście tak aby nie trzeba było robić tego ręcznie. Mogę podesłać posta jeśli chcesz ale jest to post przerabiany z tych ktore są instalowane razem z SolidCAMem.

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 250
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Postprocesor SolidCAM

#5

Post napisał: djronin » 09 lis 2018, 16:25

Wyślij mi używając exportu czyli w oknie po lewej stronie klikasz na projekt prawym przyciskiem myszy i wybierz wyślij do.. Katalog albo zip już nie pamiętam jak to było. Spowoduje to zapisanie aktualnego modelu CAD, projektu solidcam i postprocesora. Dlatego proponuję zrobić przykładowy projekt. Czekam na email.
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6139
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Postprocesor SolidCAM

#6

Post napisał: WZÓR » 10 lis 2018, 14:51

djronin pisze:
03 lis 2018, 01:33
Czy dobrze rozumiem.. że w linijce podobnej do tej:

Obrazek

masz coś takiego:
{'O',g_file_name}

ale chodzi Ci żeby to wyglądało tak:
g_file_name = left(g_file_name,strlen(g_file_name)-4)
{'O',g_file_name}
....
Pewnie ma ...... , jak i ja mam.

https://zapodaj.net/40befa9d65c4b.jpg.html

p.s.
Gość chce się pozbyć w g- kodzie zapisu ".NC"
.... , patrz wyżej.

Mariusz.
Kiedyś traktowałem ludzi dobrze... , teraz z wzajemnością!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”