Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
filkra
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2021, 07:01

Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

#1

Post napisał: filkra » 14 maja 2021, 10:17

Cześć, od niedawna zacząłem interesować się tematem cnc, kupiłem ploter cnc i już stopniowo opanowuje działanie maszyny , dobieranie parametrów i od dłuższego czasu modelowanie. Nadszedł czas wybrania postprocesora i ruszenia maszyną ze swoimi projektami. Używam Fusion 360 i przy próbie dodania postprocesora (Kimla) mam problem z jego wrzuceniem zakładka (post process). Czy wymaganym rozszerzeniem jest .cps? do maszyny dostałem plik z post procesorem ale tam są inne rozszerzenia (mcp,mmc,mop,mnu). Oznacza to, że nie dostałem wszystkich plików czy też trzeba to przekonwertować?

Maszyna to YH1520 i postprocesor jakiego używali to ponoć z kimli

Dodane 1 godzina 30 minuty 8 sekundy:
Ewentualnie prosiłbym o wskazówkę czy dostępne w Fusion360 postprocesory, będą w jakimś stopniu kompatybilne z maszyną




Bostom
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 155
Rejestracja: 14 sty 2015, 20:06
Lokalizacja: małopolska

Re: Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

#2

Post napisał: Bostom » 14 maja 2021, 11:20

Kimla powinna iść na zwykłym ISO. Używa tylko podstawowych kodów.


Autor tematu
filkra
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2021, 07:01

Re: Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

#3

Post napisał: filkra » 17 maja 2021, 10:38

Właśnie podejrzewam, że oni też tego używali jako innego który po prostu odpowiada tej maszynie. Sprawdziłem komputer od plotera tam jedynie co używali to ucancam i nie znalazłem żadnego pliku z postprocesorem jakby to było robione prosto na g-code do mach3mill ale to chyba nie jest możliwe? Mógłbyś mi podpowiedzieć który to będzie dokładnie plik iso w fusion? bo samego o takiej nazwie nie widzę. Odpowiedzi dla laika bo dopiero zaznajamiam się z maszyną


Autor tematu
filkra
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 14 maja 2021, 07:01

Re: Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

#4

Post napisał: filkra » 17 maja 2021, 15:37

Udało mi się skontaktować z chinczykiem od tych maszyn i oni zapisują w ArtCamie : Model Master 3 axis flat.mmg więc spróbuje użyć tego jak bede za pare dni przy maszynie i chyba powinno zadzialać


Bostom
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 155
Rejestracja: 14 sty 2015, 20:06
Lokalizacja: małopolska

Re: Postprocesor do ploter cnc YH1520 / kimla

#5

Post napisał: Bostom » 18 maja 2021, 11:20

Dlaczego chcesz używać posta Kimli skoro masz mach3?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”