pękające frezy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
pękające frezy
Witam!
Frezuję w sklejce 12,7mm, frez palcowy fi6 jednoostrzowy. Wiem, że nie jest do tego stworzony ale jak na razie nie mam alternatywy.
Bardzo często zdarza się, że pęka mi nowy frez już po chwili pracy. Zawsze pękają w tym samym miejscy, tj ok 2-3 wgłąb stożka mocującego.
Parametry pracy to:
obroty 18 000/ min
posuw 12-14mm/s ( ok. 0,7-0,8m/min)
zagłębianie 13mm
Ktoś miał podobne problemy lub może jakieś sugestie co do zmiany parametrów pracy?
Pozdrawiam
Frezuję w sklejce 12,7mm, frez palcowy fi6 jednoostrzowy. Wiem, że nie jest do tego stworzony ale jak na razie nie mam alternatywy.
Bardzo często zdarza się, że pęka mi nowy frez już po chwili pracy. Zawsze pękają w tym samym miejscy, tj ok 2-3 wgłąb stożka mocującego.
Parametry pracy to:
obroty 18 000/ min
posuw 12-14mm/s ( ok. 0,7-0,8m/min)
zagłębianie 13mm
Ktoś miał podobne problemy lub może jakieś sugestie co do zmiany parametrów pracy?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Frezujesz frezem palcowym w sklejce. Najczęściej w tych warunkach frezy pękają, bo zatykają się wiórami. Wióry ze sklejki zaklejają się we frezie, a przy tych prędkościach najczęściej nie masz szans na ich szybkie odprowadzenie. Frez się zalepia wiórami, grzeje i w końcu pęka. Pomyśl, czy nie dałoby się wydmuchać wiórów spod freza. Może masz jakiś kompresor i pistolet do niego. Powinno pomóc.