Woblery z balsy lub lipy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Robiłem kiedyś woblery w balsie , sam jestem wędkarzem.
A robiłem to na prostych ploterach , zdjęcie jest w mojej galerii.
Kształty woblerów są różne , jedne wymagają pełnego 3D a inne wycięcia po obrysie frezem profilowym.
Może kol. Superseba zamieści rysunek czy projekt tego co chce robić , to znacznie ułatwi dyskusję bo stwierdzenia czy 5000 zł to mało czy za dużo , nie mają sensu jak nie wiadomo jaki jest wyrób finalny.
Na ploterku z mojej galerii spokojnie mogłem wyciąć kilkaset woblerów po konturze lub kilkadziesiąt w full 3D , dziennie.
Mając takie dwie , trzy maszynki można spokojnie zapewnić produkcję drewnianych półfabrykatów.
Przy produkcji woblerów z drewna problemem czasochłonne wykańczanie a nie frezowanie profili.
Mogę podpowiedzieć dużo więcej na priva.
A robiłem to na prostych ploterach , zdjęcie jest w mojej galerii.
Kształty woblerów są różne , jedne wymagają pełnego 3D a inne wycięcia po obrysie frezem profilowym.
Może kol. Superseba zamieści rysunek czy projekt tego co chce robić , to znacznie ułatwi dyskusję bo stwierdzenia czy 5000 zł to mało czy za dużo , nie mają sensu jak nie wiadomo jaki jest wyrób finalny.
Na ploterku z mojej galerii spokojnie mogłem wyciąć kilkaset woblerów po konturze lub kilkadziesiąt w full 3D , dziennie.
Mając takie dwie , trzy maszynki można spokojnie zapewnić produkcję drewnianych półfabrykatów.
Przy produkcji woblerów z drewna problemem czasochłonne wykańczanie a nie frezowanie profili.
Mogę podpowiedzieć dużo więcej na priva.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
moze powiecie tu, to jakas tajemnica, ze na priv? chetnie sie czegos wszyscy dowiemy...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Wobler
Usiadłem wieczorkiem z ołówkiem w ręku i starałem się coś "nabazgrolić"
Mam nadzieję, że jest to w miarę czytelne 

- Załączniki
-
- Wobler
- Wobler.jpg (43.46 KiB) Przejrzano 2511 razy
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 23:06 przez superseba5000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
mike217 pisze:napisz do mnie na priv to ci podpowiem coś.
panowie czy to taka tajemnica ?konrad14 pisze:Mogę podpowiedzieć dużo więcej na priva.
może więcej osób by chętnie poczytało po to jest forum
potem się dziwią ze nie można nic znaleźć na forum i lecą takie same pytania
to tak do tych tajemnic
a moim zdaniem 5000 na maszynkę wystarczy o ile będzie używana "tylko" do woblerów
lub innych drobnych prac .
Przecież nie musi to być konstrukcja stalowa może być nawet z MDF o ile będzie solidnie zrobiona a tym bardziej ze autor nie myśli o takiej prawdziwej masowce.
-
Projekt małego plotera frezującego
Przeglądając serwis trafiam na "Projekt małego plotera frezującego" może to by się nadało.
Co wy na to?
Informacje techniczne:
Korpus spawany z profili stalowych
blat z płyty mdf
pole pracy X-750mm, Y-500mm, Z-70mm
Materiały obrabiane: sklejka, drewno, mdf, pcb itp.
Zakładając produkt końcowy o dł. 5cm wys. oraz szer. 1,5cm można zauważyć nawet nadając pewne marginesy, 60mmx20mm daje 1200mm2 pole pracy to: 750mmx500mm a wiec 375000mm2 dzieląc 375000mm2/1200mm2 otrzymujemy ponad 300 "połówek" woblera a więc 150 sztuk. Wystarczy ulokować pięć 10cm -owej szerokości desek o dł. 75cm ściśle obok siebie i mamy pożądaną płaszczyznę. A więc uzyskuję pewnego rodzaju masową produkcję
Chyba, że gdzieś popełniam błąd to proszę o poprawienie mnie.
Co wy na to?
Informacje techniczne:
Korpus spawany z profili stalowych
blat z płyty mdf
pole pracy X-750mm, Y-500mm, Z-70mm
Materiały obrabiane: sklejka, drewno, mdf, pcb itp.
Zakładając produkt końcowy o dł. 5cm wys. oraz szer. 1,5cm można zauważyć nawet nadając pewne marginesy, 60mmx20mm daje 1200mm2 pole pracy to: 750mmx500mm a wiec 375000mm2 dzieląc 375000mm2/1200mm2 otrzymujemy ponad 300 "połówek" woblera a więc 150 sztuk. Wystarczy ulokować pięć 10cm -owej szerokości desek o dł. 75cm ściśle obok siebie i mamy pożądaną płaszczyznę. A więc uzyskuję pewnego rodzaju masową produkcję