mam problem z mastercamem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
mam problem z mastercamem
witam
mam male pytanie.
ustawilem przygotówke i było wszystko dobrze lecz po skończeniu operacji chciałem przeprowadzić symulacje i podczas symulacji przygotówka nie znajduje sie w płaszczyżnie elementu obrabianego lecz jest do niego prostopadła i nie wiem jak zmienic płaszczyzne co uniemożliwia obróbke.
taki dziwny temat ale nie wiem co z tym zrobic.
pozdrawiam.
mam male pytanie.
ustawilem przygotówke i było wszystko dobrze lecz po skończeniu operacji chciałem przeprowadzić symulacje i podczas symulacji przygotówka nie znajduje sie w płaszczyżnie elementu obrabianego lecz jest do niego prostopadła i nie wiem jak zmienic płaszczyzne co uniemożliwia obróbke.
taki dziwny temat ale nie wiem co z tym zrobic.
pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W przygotowce masz taka zakladke, w ktorej opisujesz naddatki oraz punkt bazy.
Najlepiej zaznaczyc, zby naddatki zostaly wyswietlone przez przerywana linie.
Potem w symulacji powinno samo sie ustawic, jesli sie nie ustawi to mozesz podac samemu zakres widoku przez skanowanie sciezek lub z gabarytow
Najlepiej zaznaczyc, zby naddatki zostaly wyswietlone przez przerywana linie.
Potem w symulacji powinno samo sie ustawic, jesli sie nie ustawi to mozesz podac samemu zakres widoku przez skanowanie sciezek lub z gabarytow
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Przypuszczam że podczas ustawiania przygotówki nie uwzględniłeś widoku przygotówki(u góry w ustawieniach przygotówki).
Masz jeszcze sporo możliwości w samej symulacji wchodząc w konfiguracje , możesz tam sobie ustawić oddzielnie przygotówkę w zależności co potrzebujesz (prostokąt,walec,bryłę lub dowolny kształt zapisany w STL-u).
Masz jeszcze sporo możliwości w samej symulacji wchodząc w konfiguracje , możesz tam sobie ustawić oddzielnie przygotówkę w zależności co potrzebujesz (prostokąt,walec,bryłę lub dowolny kształt zapisany w STL-u).
-
próbuje na wszystkie sposoby i chyba nie dam rady. mam zrobioną obróbke z walca ale chciałbym z przygotówki zaprojektowanej przez siebie i zapisałem ją w STL-u a element w Parasolidzie poniewaz robiłem je w Silidworksie i nie moge zrobić tak aby te elementy dopasowały sie.
załączam te elementy więc jesli ktoś mógłby zobaczyć
z góry dziękuje
załączam te elementy więc jesli ktoś mógłby zobaczyć
z góry dziękuje
-
nie iwem dlaczego nie załączyło plików.
- Załączniki
-
- załączniki.rar
- (139.96 KiB) Pobrany 237 razy
-
- załączniki.rar
- załączkiki
- (139.96 KiB) Pobrany 227 razy
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Ustawiłem jako przygotówkę bryłę(STL),w weryfikacji też masz bryłę ale możesz też wejść w ustawienia weryfikacji(mała książeczka) i ustawić krążek,oś x i wybierz narożniki będziesz miał podgląd na skrawany materiał.
- Załączniki
-
- obróbka zgróbna.rar
- (199.87 KiB) Pobrany 218 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
ja pobrałem plik i mi otwiera, czyli coś u Ciebie jest nie tak....mitmotyki pisze:pobrałem plik i jak go otwieram to błąd wyskakuje i wyrzuca mnie z mastercama. masakra.
ale co , hmm , może nie ta wersja mastercama.
Co do twojego problemu to wydaje się bardzo prosty.
Musisz tylko wiedzieć, że model obrabiany i przygotówka(u ciebei stl) muszą być w tym samym położeniu.
Czyli ustaw je tak samo w solidworksie albo wczytaj do mastercama model i w mastermcaie zapisz jako stl.(proponuje tez pracować w cam w widoku z góry, zwłaszcza dla osób początkujących)
np. Jeśli zapiszesz stl z widoku z góry a np. później model obrócisz to w weryfikacji będzie stl względem modelu ustawiony prostopadle(logiczne). To tak jakbyś na maszynie przełożył półfabrykat i się dziwił, że maszyna pracuje w powietrzu