Witam,
Myślę o zrobieniu maszyny do prototypowania na zasadzie spiekania proszków laserem. Wiem, że to nie jest łatwe itd ale na razie hipotetyzuję. Jaki laser trzeba by zastosować aby uzyskać plamkę kilka mikronów średnicy?
Pozdrawiam
Marek
JAKI LASER ZASTOSOWAĆ ABY DOSTAĆ JAK NAJMNIEJSZĄ PLAMKĘ
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam!Jaki laser trzeba by zastosować aby uzyskać plamkę kilka mikronów średnicy?
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mogę się mylić. Zastanawiam się czy pytanie raczej nie powinno brzmieć jaką optykę powinieneś użyć, bo to przecież od niej zależy skupienie. Pytanie drugie jakiej mocy laser potrzebujesz?
Pozdrawiam
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Mam gdzieś wzór na średnicę plamki.
Jak bardzo chcesz to poszukam.
Generalnie zależy głównie od średnicy wiązki, ogniskowej soczewki i długości fali.
Musisz mieć dużą średnicę wiązki, krótką ogniskową, a co do długości fali to nie pamiętam,ale diodowe lepiej się skupiają od CO2.
[ Dodano: 2009-01-26, 16:18 ]
Sprawdziłem jeszcze raz i nie jest to tak proporcjonalne.
Mam tu arkusz xls. Edytuj zielone kolumny, W żółtej masz średnice plamki.
Jak bardzo chcesz to poszukam.
Generalnie zależy głównie od średnicy wiązki, ogniskowej soczewki i długości fali.
Musisz mieć dużą średnicę wiązki, krótką ogniskową, a co do długości fali to nie pamiętam,ale diodowe lepiej się skupiają od CO2.
[ Dodano: 2009-01-26, 16:18 ]
Sprawdziłem jeszcze raz i nie jest to tak proporcjonalne.
Mam tu arkusz xls. Edytuj zielone kolumny, W żółtej masz średnice plamki.
- Załączniki
-
- plamka.xls
- (24 KiB) Pobrany 402 razy
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Witam.
Zrobiłem to w Word dla lepszego rozszyfrowania wzorów
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2887
małą średnice uzyskamy przy krótkiej ogniskowej tyle że ją narzuca nam średnica soczewki, krótszej długości fali np użycie laserów Nd:szkło lub Nd:YAG ponieważ mają one długość fali 10 krotnie mniejszą od CO2, oraz zwiększając średnice wiążki przed soczewką(chyba Beam expander do tego służy ale jaka jest polska nazwa niewiem), no a co do parametrów M i K to one już zależą od między innymi jakości wykonania i rodzaju rezonatora.
Pozdrawiam
Zrobiłem to w Word dla lepszego rozszyfrowania wzorów
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=2887
małą średnice uzyskamy przy krótkiej ogniskowej tyle że ją narzuca nam średnica soczewki, krótszej długości fali np użycie laserów Nd:szkło lub Nd:YAG ponieważ mają one długość fali 10 krotnie mniejszą od CO2, oraz zwiększając średnice wiążki przed soczewką(chyba Beam expander do tego służy ale jaka jest polska nazwa niewiem), no a co do parametrów M i K to one już zależą od między innymi jakości wykonania i rodzaju rezonatora.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
leslaw84
leslaw84