silnik krokowy pięcio przewodowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
silnik krokowy pięcio przewodowy
jak w nim są podłączone cewki? nie mogę znaleźć żadnego info na ten temat, da się podłączyć taki silnik do sterownika bipolarnego?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Podłącze się z moim pytaniem. Mam mały silniczek ze skanera (24 kroki na obrót), który ma 5 przewodów. Jeden przewód jest wspólny (czerwony), rezystancja miedzy nim i pozostałymi czterema wynosi około 22 Ohm, natomiast pomiędzy wszystkimi czterema wzajemnie jest 44 Ohm. Jeśli podam napięcie na ten wspólny i kolejne to silnik się obraca według poniższej zależności:
ruch w prawo
czerwony - czarny
czerwony - brązowy
czerwony - czarny
itd...
ruch w lewo
czerwony - żółty
czerwony - pomarańczowy
czerwony - żółty
itd.
Sterowane toto jest z TD62003AP tylko nie mogę rozgryźć połączeń. Ma ktoś jakiś pomysł ja tgo podłączyć i jakimi sekwencjami sterować? Zakładam, że sekwencje, które rozpisałem wyżej nie są prawidłowe/pełne.
Podłącze się z moim pytaniem. Mam mały silniczek ze skanera (24 kroki na obrót), który ma 5 przewodów. Jeden przewód jest wspólny (czerwony), rezystancja miedzy nim i pozostałymi czterema wynosi około 22 Ohm, natomiast pomiędzy wszystkimi czterema wzajemnie jest 44 Ohm. Jeśli podam napięcie na ten wspólny i kolejne to silnik się obraca według poniższej zależności:
ruch w prawo
czerwony - czarny
czerwony - brązowy
czerwony - czarny
itd...
ruch w lewo
czerwony - żółty
czerwony - pomarańczowy
czerwony - żółty
itd.
Sterowane toto jest z TD62003AP tylko nie mogę rozgryźć połączeń. Ma ktoś jakiś pomysł ja tgo podłączyć i jakimi sekwencjami sterować? Zakładam, że sekwencje, które rozpisałem wyżej nie są prawidłowe/pełne.