Noże składane i płytki wieloostrzowe

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ARGUS » 30 sty 2009, 10:29

Jacek Mrozek pisze:Toczeniem zajmuję się amatorsko. Mam "chińczyka" MINI LATHE i w zasadzie wszystko to co potrzebuję jestem w stanie na tej tokarce wykonać.
Napisane jasno i wyrażnie :grin:
BYDGOST pisze:Ja proponuje Ci tak: kup na początek jeden nóż, ale z dobra płytką i pracuj nim ile się da.
Popieram jak nie połamiesz noża -płytki to się nie nauczysz :-)
skoti pisze:A wlasnie ze nie jest odwrotnie . Do zgrubnej stosuje płytki z wielkim promieniem a do wykanczajacej z malym
lasercuterPL pisze:Przez dłuższy czas pracowałem przy obróbce obudów łożysk i zawsze do obróbki zgrubnej stosowane były płytki z większym promieniem 0.8 a do końcowej z promieniem 0.4 lub 0.2 zostaw do 0.5mm na wykończenie, wieksze obroty wrzeciona i mniejszy posuw. Co do płytek jeżeli znajdziesz dostęp sprawdz sobie płytki i narzędzia Mitsubishi bardzo dobra jakość i wytrzymałość
Draco pisze:ja za to tocze profesjonalnie i obecnie zajmuje sie detalami do tych turbin:
Może właśnie dlatego że koledzy zajmują sie profesjonalną obróbką - toczeniem
to nie mają koledzy pojecia co się kupuje do warsztatu a m a t o r s k i e g o
I nie mówcie mi żeby kupować na start noże Mitsubishi albo Sandvik bo wymiaru trzonka 10X10 mogą nie mieć w swojej ofercie a jeśli maja to cena za jeden nóż jest kosmiczna
Majsterkowicz robi różne patenty których profesjonalista nie zrobi bo ma narzędziownię i po prostu tam ma byc odpowiedni do obróbki nóż Nie ma noża ? nie ma pracy .
Ja swoim pierwszym "składakiem" toczyłem wszystko w lewo i w prawo
Połamałem sporo płytek ale na czymś się nauczyc trzeba
Jakość powierzchni uzyskuje zmianą posuwu i obrotów wrzeciona
Do tej pory nie mam pojęcia o kątach płytek i ich promieniach bo ta wiedza jest mi nezbyt potrzebna, I jako dyletant amator toczę elementy które mi są potrzebne
Więc wolę słuchać rad kolegów clipper7, Mariuszczs, BYDGOST,
bo to też amatorzy (chyba) i nie proponują zakupów dwóch albo trzech noży do obróbki jednego - j e d n e g o wałka
Panowie bez urazy ale przy całej waszej wiedzy - to co się przydaje na produkcji przy
dwutonowej maszynie jest o kant tyłka rozbić przy tokarynce która waży 60 kg
Wiadomo zawsze lepiej wiedzieć więcej jak mniej ale nadmiar wiedzy często uniemożliwia wykonanie czegoś - bo "nie ma do tego narzędzia'
A amator wyskrobie to dłutkiem w ciągu pieciu godzin i nie mając zdzieraka , równiaka.
gładzika , a tylko papier ścierny wypoleruje na lusterko w przeciągu tygodnia :-)
Bo amator chce to zrobić - a profesjonalista musi

Pozdrawiam - amator tokarki - swojej :-)

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 30 sty 2009, 11:13

witam.
jak to mówią - trzeba sobie jakoś radzić ! ( rzekł Baca zawiązując buta dżdżownicą ) .
pewnie że zależności przy toczeniu na dużych i sztywnych maszynach są inne niż na malutkich dłubadełkach :lol:
poza tym kwestia żywotności płytki w warunkach amatorskich staje się kwestią akademicką .
przy takiej intensywności obróbki jak w domu to z pewnością prędzej płytkę połamiemy niż się stępi .
kup sobie jakikolwiek nóż składany - z dostępnymi płytkami !
jak się ubierzesz w jakiś drogi sprzęt to będziesz kwiczał ( jak przyjdzie kupić 10 szt płytek ) .
oczywiście zdania będą różne w myśl zasady - sposób widzenia zależy od warunków toczenia :shock: .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: clipper7 » 30 sty 2009, 12:08

No to tak na koniec, jak ma być tanio i przyjemnie, to polecam noże Pafany na płytki trójkątne typu TPUN ( mocowanie "C", nakładany łamacz). Noże można kupić na Allegro, są tanie i dobre, różne rodzaje tych noży używają tych samych płytek. Kłopot może być z rozmiarem poniżej 12x12. Część tych noży nie jest już produkowana i nie ma ich w katalogach, ale jako nowe są ciągle dostępne na Allegro. Pudełko płytek kosztuje 30-40 zł, nóż podobnie. Komplet 2 noży CTGP( płytka pod kątem 90°, nadaje się do toczenia wdłużnego i planowania czoła) R i L z płytkami TPUN 11 03 04 wyjdzie w granicach ok. 110 zł. Za te pieniącze trudno kupić jeden markowy nóż z mocowaniem "S". Pamiętać trzeba, że wkręty mocujące płytki są w tych nożach lewoskrętne.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 30 sty 2009, 12:52

Taki mały rozmiar to chyba kłopot rzeczywiście, ale można nóż większy np 16 mm dać do freozwania od spodu o te 4 mm - sam mam taki z 32 podfrezowany na 25.
Frezuje się nie na całej długośći bo z przodu jest mocowanie i dodatkowo ten kawałek niefrezowany stanowi usztywnienie opierając się o imak.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 30 sty 2009, 16:38

W Bydgoszczy można w hurtowni narzędzi bez problemu kupić pojedyncze płytki i dlatego do noża, który mi odpowiadał kupiłem tylko 4 szt. płytek, ale za to, jak się okazało, bardzo dobre. Nie wydałem dużo bo nie kupiłem od razu całego opakowania i dzięki temu mam bardzo dobre narzędzie, na które mogłem sobie pozwolić. Jestem bardzo zadowolony. Sprawdzałem, mieli w ofercie także noże oprawkowe z trzonkiem 10x10 i 12x12. Cena oczywiście odpowiednia, ale myślę, że warto jeśli się odpowiednio dużo toczy.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 30 sty 2009, 17:20

BYDGOST pisze:W Bydgoszczy można w hurtowni narzędzi bez problemu kupić pojedyncze płytki
Może jakieś namiary ?

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 30 sty 2009, 17:29

Proszę bardzo: http://www.visla.pl/

Awatar użytkownika

jorgo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jorgo » 30 sty 2009, 21:18

Witam posiadam też amatorsko tokarkę TSB 20 i bardzo dobrze sprawują mi się te noże według mnie do twojej też powinny pozdrawiam.
http://www.allegro.pl/item541229468_noz ... 12_11.html
http://www.allegro.pl/item542983541_ply ... _nth2.html
http://www.allegro.pl/item540468265_noz ... 12_11.html
jorgo

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 31 sty 2009, 11:49

jorgo pisze:dobrze sprawują mi się te noże
O tych nożach właśnie pisałem, do kompletu warto kupić też :

http://allegro.pl/item544176535_noze_im ... afana.html

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 31 sty 2009, 14:58

Mariuszczs pisze:Taki mały rozmiar to chyba kłopot rzeczywiście, ale można nóż większy np 16 mm dać do freozwania od spodu o te 4 mm - sam mam taki z 32 podfrezowany na 25.
Frezuje się nie na całej długośći bo z przodu jest mocowanie i dodatkowo ten kawałek niefrezowany stanowi usztywnienie opierając się o imak.
Po co frezowac, w warunkach amatorskich wystarczy szlifierka stołowa :)

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”