Konfiguracja PWM w Mach 3
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Konfiguracja PWM w Mach 3
Chcę podłączyć wrzeciono poprzez falownik. Czy ktoś może mi powiedzieć jak skonfigurować Mach 3, żeby to działało. Chodzi mi konkretnie o to z jakich pinów wychodzi sygnał do sterowania falownika i jakiej jest częstotliwości jeśli w G-kodzie jest np. S1000. Z sygnałami lewo prawo czyli M3 i M4 nie ma problemów. W centralce mam przemiennik częstotliwość-napięcie. Chodzi mi o PWM. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
PIN PWM jest konfigurowalny jak kazdy inny , czestotliwosc PWM tez jest ustawialna w opcjach, jezeli falownik przyjmuje 0..10V ( zakladam ze tak jest , ja tak mialem ) a port LPT produkuje 0 lub 5V bedziesz potrzebowal ukladu całkującego ( ?? ) ktore zrobi z sygnalu PWM -> 0..10V , to tak mniej wiecej

to tak , nie wiadomo o co chodzi
z lewej jest wejscie z LPT , 10V jest z falownika, sygnal speed to tam gdzie sie powinno pojawic okolo 0..10V .
uklad w moim przypadku byl troche nieliniowy , na szczescie w mach3 mozna uklad skalibrować , jednak wymaga to dodatkowego czujnika na wrzecionie , przynajmniej do celow kalibracyjnych

to tak , nie wiadomo o co chodzi

uklad w moim przypadku byl troche nieliniowy , na szczescie w mach3 mozna uklad skalibrować , jednak wymaga to dodatkowego czujnika na wrzecionie , przynajmniej do celow kalibracyjnych
PiteR
-
W ostatnim wierszu zakładki motor output są kolumny dir i step, ale wydaje mi się że służą one do konfiguracji silnika krokowego, a nie sterowania pwm (do dir czy do step się podłącza?). Może się mylę. Jest taka zakładka spindle setup. Może ktoś wie jak się tam konfiguruje. Szukałem jakiegoś opisu w necie i na forum ale nie znalazłem nic. Pozdrawiam.
-
wiec tutaj jest
czerwono na szarym
Menu -> Config -> Ports and Pins
a no tak : DIR to oczywiscie direction czyli kierunek Step to bedzie sygnal PWM
w przypadku kiedy ustawimy odpowiednie opcje !

Menu -> Config -> Ports and Pins
a no tak : DIR to oczywiscie direction czyli kierunek Step to bedzie sygnal PWM
w przypadku kiedy ustawimy odpowiednie opcje !
- Załączniki
-
- Clipboard02.png (25.08 KiB) Przejrzano 7669 razy
-
- Clipboard01.png (31.15 KiB) Przejrzano 7671 razy
PiteR
-
- Posty w temacie: 2
pit202 ponieważ nie doczytałem jeszcze wszystkiego w instrukcji,nie mam falownika a chce go kiedyś użyć mam takie pytanie .W twoim schemacie faza sygnału jest odwracana, więc (upraszczając) kiedy napięcie wejściowe będzie ok 5 V (wypełnienie 100%) to napięcie wyjściowe będzie 0V .Czy to ma jakieś znaczenie?
-
Czy ustawienie DIR czyli kierunku umożliwia ustawienie przekaznikow kierunku. W zakładce "spindle setup" jest tak opcja "relay option" gdzie ustawia sie kierunek krecenia M3 i M4. Jak to sie ma do ustawienia Dir, bo step rozumiem ze to wyjscie PWM? Mówie o Mach3. Czy numer koncowki w dir ustawia sie taki sam co w relay option?
-
nie, mozna przeciez odwrocic sygnal w mach`u ( active low ) i wtedy bedzie na odwrot.kiedy napięcie wejściowe będzie ok 5 V (wypełnienie 100%) to napięcie wyjściowe będzie 0V .Czy to ma jakieś znaczenie?
nie znam na tyle mach3 zeby odpowiedziec na to pytanie,zawsze uzywalem mach2,bo step rozumiem ze to wyjscie PWM? Mówie o Mach3
teraz pewnie bym juz uzywal mach3, no ale juz mam inna maszynke a to juz inna
bajka.
PiteR