http://10dni.eu/content/view/7/2/ ).
Aukcje ALLEGRO
-
nodnod
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 2
Moim zdaniem kompletna bzdura. Tyle co wiem i tego się trzymam, to klient ma prawo zwrotu do 10 dni (nie dotyczy licytacji !) bez podania przyczyny (tak jak niektórzy z kolegów już pisali). Chodzi tu oczywiście o towar nowy ! Mało tego, jeśli sprzedający nie umieści informacji o prawie zwrotu do 10 dni, okres wydłuża się do 3 miesięcy co jest już oczywiście moim zdaniem paranoją (wystarczy że konkurencja kupi kilka przedmiotów o większej wartości i może doprowadzić nas do dużych strat).jora38 pisze:Aukcje internetowe ?
Jeśli Panowie wiecie gdzie w necie można znaleźć konkretne przepisy to proszę linka. Ja tez spotykałem się z różną interpretacją i przepisów i regulaminu Allegro.
Dla przykładu tekst jaki umieszczają w stronie „o mnie” niektórzy sprzedający:
... Obowiązują nowe przepisy prawa Unii Europejskiej o zakupie towaru od osób prywatnych .
Przedmioty wystawione na moich aukcjach nie podlegają : gwarancji , rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji.
Jeśli bierzesz udział w moich aukcjach oznacza , że akceptujesz w/w warunki !
Jeżeli nie przyjmujesz tych warunków , nie licytuj !
Druga sprawa jeśli chodzi o aukcje internetowe i wysyłkę. Niektóre firmy odliczają sobie bezpodstawnie vat za wysyłkę (chodzi o pocztę polską). Chodzi tutaj o udzielanie pełnomocnictwa firmie która wysyła towar. Znowu kompletna bzdura. Firma jest zobowiązana dołączyć koszty wysyłki do ceny produktu i jest to jej przychód ! Niektórzy w ogóle nie dołączają kosztów wysyłki do ceny produktów, a później płacz...
-
ma555rek
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
W internecie może być napisane wszystko, np cytat ze strony podanej przez kol. Argusa
Nic tylko brać i zwracać, brać i zwracać, brać....Część sklepów internetowych i sprzedawców serwisów aukcyjnych zamieszcza informację o obowiązku zapłaty całości lub części ceny przed otrzymaniem towaru. Jest działanie niedozwolone z punktu widzenia przepisów prawa. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia
Pasjonat
-
M 52
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Co człowiek, to teoria. Policja nie ma tu nic do rzeczy i a Ty niczego nie musisz zwracać. Nie ma mowy o żadnej sprawie karnej. Ani o cywilnej. Brak podstaw. Kupujący także zobowiązany jest do "dochowania nalezytej starannosci" przy zakupie. A zdjęcia były. Prawo do zwrotu wynika z ustawy i nie dotyczy tego typu transakcji. W przypadku konkretniejszych pytań i dalszych rozterek polecam wydanie "paru zł" na poradę prawną 
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
ARGUS
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
http://10dni.eu/content/view/7/2/ )
Panowie Poczytajcie
TU JEST WSZYSTKO NAPISANE
Czy nam się to podoba czy nie takie jest prawo
Wracając do tematu
Prywatna osoba sprzedająca Rzecz na aukcji internetowej
zaznaczam AUKCJI czyli sprzedaż z licytacją i z zaznaczeniem że przdmiot sprzedaży NIE JEST NOWY nie ma obowiązku zwrotu towaru
koniec kropka
I na trym koniec
reasumując jeśli Pani ma zamiar pozywać kolegę do sądu to proszę bardzo
Z mojej wiedzy sprawa zostanie oddalona
Można dla pewności zasięgnąć porady prawnka
Panowie Poczytajcie
Wracając do tematu
zaznaczam AUKCJI czyli sprzedaż z licytacją i z zaznaczeniem że przdmiot sprzedaży NIE JEST NOWY nie ma obowiązku zwrotu towaru
koniec kropka
Dotyczy TYLKO NOWEGO TOWARU SPRZEDAWANEGO PRZEZ PODMIOT GOSPODARCZYnodnod pisze:to klient ma prawo zwrotu do 10 dni
I na trym koniec
-
nodnod
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 2
Masz rację. Prowadzę działalność gospodarczą i sprzedaję nowe rzeczy i ma prawo zwrotu. Tylko jest małe ale, sprzedaje towar na zamówienie, tzn, mam różne wybarwienia towaru i nie wiem czy nawet po zwrocie klienta sprzedam ten towar ponownie (nie mówiąc o usterkach w ponownym transporcie). Tutaj jest pies pogrzebany i nie wiem jak mam reagować na reklamacje klienta (tym bardziej że jest to reklamacja związana z wybarwieniem produktu; bo klient uważa, że nie pasuje mu do koloru mebli lub wymyśli sobie coś innego)...ARGUS pisze:http://10dni.eu/content/view/7/2/ )
Panowie Poczytajcie
Wracając do tematu
koniec kropkaDotyczy TYLKO NOWEGO TOWARU SPRZEDAWANEGO PRZEZ PODMIOT GOSPODARCZYnodnod pisze:to klient ma prawo zwrotu do 10 dni
I na trym koniec
-
ARGUS
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
A no to jest właśnie "Gwóźdź"nodnod pisze: jest to reklamacja związana z wybarwieniem produktu; bo klient uważa, że nie pasuje mu do koloru mebli lub wymyśli sobie coś innego)...
Ustawa jest tak zrobiona że więcej praw ( i mozliwości oszustwa) ma klient
niz wykonawca - producent.
Jest sposobik żeby tego uniknąć i polega na tym że
Piszesz w aukcji że przedmiot jest lekko uszkodzony - przeceniony i to jest wyprzedaż
Tylko nie wiem czy taka operacja sie opłaci
Może spaść sprzedaż Ludziska wolą NOWE przedmioty