dokładnosc 4 setki ograniczona wibracjami?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ja proponuje ustawić czujnik na uchwyt lub tarczę zabierakową, w uchwyt zamontować wałek ze 30 cm długi i na końcu wałka cisnąć suportem ( poprzecznym posuwem ręcznie ) - wtedy jest odpowiednia siła.
Przed chwilą obadałem sprawę u mnie. Ciągnąć ( lub pchać ) za uchwyt ręką na czujniku prawie wskazówka niedrgnie ( czyli luz dużo poniżej 0,01mm ). Następnie ręką ciągnołem ( i pchałem ) za wałek i na uchwycie po 0,02 mm luzu. Dopychając wałek suportem na uchycie luz 0,3 mm
.
Ale na kawałku wrzeciona co widać między uchytem a tokarką nie ma luzów prawie wcale - już niepamiętam ale może max 0,01 przy dopychaniu wałka suportem.
O co chodzi - w którym miejscu to pracuje ? Czy na gwincie tarczy zabierakowej ?
Przed chwilą obadałem sprawę u mnie. Ciągnąć ( lub pchać ) za uchwyt ręką na czujniku prawie wskazówka niedrgnie ( czyli luz dużo poniżej 0,01mm ). Następnie ręką ciągnołem ( i pchałem ) za wałek i na uchwycie po 0,02 mm luzu. Dopychając wałek suportem na uchycie luz 0,3 mm

Ale na kawałku wrzeciona co widać między uchytem a tokarką nie ma luzów prawie wcale - już niepamiętam ale może max 0,01 przy dopychaniu wałka suportem.
O co chodzi - w którym miejscu to pracuje ? Czy na gwincie tarczy zabierakowej ?
-
ściągnołem własnie tarczę zabierakową - swoją drogą nie było takiej dechy i wałka żeby nie poddał się - dopiero półośka od kamaza nie poddała się i tarcza puściła na gwincie.
Na samym wrzecionie da się parę setek ugięcia zrobić, ale to już naprawdę ogromną siłą docisnołem wałek suportem. Chyba nieźle jak na półwieczną tokarkę.
Więc gdzie to ugięcie następuje przy nacisku na uchwyt , na tarczy zabierakowej w miejscu gwintu czy ogólnie na tarczy ?
Na samym wrzecionie da się parę setek ugięcia zrobić, ale to już naprawdę ogromną siłą docisnołem wałek suportem. Chyba nieźle jak na półwieczną tokarkę.
Więc gdzie to ugięcie następuje przy nacisku na uchwyt , na tarczy zabierakowej w miejscu gwintu czy ogólnie na tarczy ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Witam,
zgodnie z obietnicą zamieszczam pare fotek tokarki, kolor niestety już nieorginalny
Odnosnie metody sprawdzania to zrobiłem tak: wałek w uchwyt(wystawał tak z 70mm)
czujnik na wałek no i dosiskałem i odginałem uchwyt na wszystkie strony - mocno
Dobry pomysł z tym wałkiem zblokowanym suportem muszę sprawdzić.
Do wrzeciona raczej czujnikiem nie dojde ale sprawdze na tarczy, to
powinno dać bardziej rzeczywiste wskazania.
Dzieki za pomoc

zgodnie z obietnicą zamieszczam pare fotek tokarki, kolor niestety już nieorginalny

Odnosnie metody sprawdzania to zrobiłem tak: wałek w uchwyt(wystawał tak z 70mm)
czujnik na wałek no i dosiskałem i odginałem uchwyt na wszystkie strony - mocno

Dobry pomysł z tym wałkiem zblokowanym suportem muszę sprawdzić.
Do wrzeciona raczej czujnikiem nie dojde ale sprawdze na tarczy, to
powinno dać bardziej rzeczywiste wskazania.
Dzieki za pomoc

-