Moja 2 frezarka bramowa 450mmx340mmx105mm+ 4 oś
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Pantograf to konstrukcja geometryczna , nie tylko nazwa własna listewek w grawerce.
Na rysunku schemat dla ruchu X. Y analogicznie. Mach napedza tylko głowicę w X1,Y1 a obraz użyteczy leży w pierścieniu zależnym od ogniskowej obiektywu
Na rysunku schemat dla ruchu X. Y analogicznie. Mach napedza tylko głowicę w X1,Y1 a obraz użyteczy leży w pierścieniu zależnym od ogniskowej obiektywu
- Załączniki
-
- laser.JPG (22.74 KiB) Przejrzano 1155 razy
Pasjonat
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ma555rek napisał
>>>Nic nie trzeba konfigurować - jest to przecież zwykły układ pantografu - na wodzikach mało a w rzucie dużo. - realna rozdzielczość 0,002 pokrywa sie z dokładnością x powiekszenie = 0,05 odwzorowanie . <<<
Na laserach specjalnie sie nie znam ale nie chce mi sie wierzyc że odchylenie ogniskowej o 150 mm od punktu zero pozwoli utrzymać dokładnośc 0,05
bez zmiany ogniskowej i że na płaskiej powierzchni nie będzie powstawał efekt perspektywy Pole ma byś 200X300 to jak na odchylanie wiązki lasera dość sporo
Poza tym w jakiej odległości od stolika powinna być soczewka skupiająca( nie wiem czy to prawidłowa nazwa ) żeby "pokryć' pole pracy
i czy padanie promienia pod kątem nie będzie powodować odkształceń
wykonywanych napisów
Do tego rozwiązania podchodzę bardzo pesymistycznie i uważam że klasyczny stół napedzany jest prostszy do wykonania i sprawdzony jeśli chodzi o dokładności i jakość
wykonywanych prac
Co do szybkości to zasmiast pasków zębatych albo śrub rozważyłbym zastosowanie stalowych linek z naciągiem sprężynowym
To pozwoli uzyskać większe szybkości niż na śrubach
>>>Nic nie trzeba konfigurować - jest to przecież zwykły układ pantografu - na wodzikach mało a w rzucie dużo. - realna rozdzielczość 0,002 pokrywa sie z dokładnością x powiekszenie = 0,05 odwzorowanie . <<<
Na laserach specjalnie sie nie znam ale nie chce mi sie wierzyc że odchylenie ogniskowej o 150 mm od punktu zero pozwoli utrzymać dokładnośc 0,05
bez zmiany ogniskowej i że na płaskiej powierzchni nie będzie powstawał efekt perspektywy Pole ma byś 200X300 to jak na odchylanie wiązki lasera dość sporo
Poza tym w jakiej odległości od stolika powinna być soczewka skupiająca( nie wiem czy to prawidłowa nazwa ) żeby "pokryć' pole pracy
i czy padanie promienia pod kątem nie będzie powodować odkształceń
wykonywanych napisów
Do tego rozwiązania podchodzę bardzo pesymistycznie i uważam że klasyczny stół napedzany jest prostszy do wykonania i sprawdzony jeśli chodzi o dokładności i jakość
wykonywanych prac
Co do szybkości to zasmiast pasków zębatych albo śrub rozważyłbym zastosowanie stalowych linek z naciągiem sprężynowym
To pozwoli uzyskać większe szybkości niż na śrubach
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 21
Też się z tobą zgadzam ARGUS co do budowy maszynki na prowadnicach liniowych ale zamiast stalowych linek do napędu damy jednak te śruby kulowe, takie rozwiązanie będzie dużo kosztowniejsze ale prostsze w zrealizowaniu. Na laserach też się nie znam to nie będziemy projektować luster czy soczewek odchylających. Już niedługo opiszę naszą konstrukcję jaką wybraliśmy z kolegami. Pozdro i dzięki za odp.
Bysiu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Pozwoliłem sobie przejrzeć nieco temat znakowarek laserowych. Jeśli faktycznie maszyna ma służyć tylko do znakowania, to nie wykona Kolega szybszego napędu niż optyczny tzn. odchylane lustro.
Polecam przegląd fabrycznych konstrukcji:
http://www.ctl.com.pl/zas_tech.html
Jak zrobić silnik GALVO znajdzie Kolega w sieci, np:
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
Polecam przegląd fabrycznych konstrukcji:
http://www.ctl.com.pl/zas_tech.html
Jak zrobić silnik GALVO znajdzie Kolega w sieci, np:
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
-
Wykonanie 4 osi
Nadszedł czas na modernizację frezarki i wyposażenie jej w 4 oś A. Będzie to uchwyt tokarski fi100mm 4 szczękowy samocentrujący i silnik 4A 3,2Nm. Połączenie silnika z uchwytem wykonam za pomocą paska i kół zębatych z przełożeniem 2:1 lub dam 2 koła zębate, które posiadają skośne ułożenie zębów tzw.spiralne(to nie są koła kątowe) tak jak jest to zrobione w skrzyni biegów samochodu. Planuję wykonywać różnego rodzaju pierścienie, sygnety itp. Na razie będę się uczył tym sterować, a później mam w planie zbudować router XYZA do dużo większych rzeczy tj. rzeźby i posągi z drewna i nie tylko.
Jak to wszystko poskładam to będę miał parę pytań do kolegów o niektóre ustawienia w Machu odnośnie tej 4 osi.
Poniżej fotki sterownika,silnika i uchwytu.
Jak to wszystko poskładam to będę miał parę pytań do kolegów o niektóre ustawienia w Machu odnośnie tej 4 osi.
Poniżej fotki sterownika,silnika i uchwytu.
- Załączniki
-
- sterownik 4axis.jpg (250.4 KiB) Przejrzano 1160 razy
-
- uchwyt i silnik.jpg (219.63 KiB) Przejrzano 1175 razy
Ostatnio zmieniony 07 sty 2009, 19:13 przez Bysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bysiu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
W przypadku przełożenia na pasach będzie występowało zjawisko takie że jak chwycisz uchwyt to będziesz mógł wyczuć delikatny luz a to z powodu że pasek musisz napiąć i to dość mocno a tego nie lubią . Dodam że robiłem oś taką na 3 stopniowym przełożeniu na paskach HTD i takie zjawisko tam wystapiło . Najlepiej zastosować przekładnie falową ale cena jest już spora. Koła skośne raczej sobie odpuść .Bysiu pisze:Połączenie silnika z uchwytem wykonam za pomocą paska i kół zębatych z przełożeniem 2:1 lub dam 2 koła zębate, które posiadają skośne ułożenie zębów tak jak jest to zrobione w skrzyni biegów samochodu.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Na fotkach jest kilka konstrukcji 4 osi, do frezarki raczej pomysł z tymi paskami się nie nada. Będzie trzeba zastosować te koła zębate z nacięciem spiralnym 2:1 tak jak jest to wykonane we wrzecienniku w tokarce, silnik krokowy będzie posiadał podparcie łożyskowe za kołem zębatym, żeby nie obciążać silnika, dzięki za odp. qmaro 

- Załączniki
-
- pr_MDX_4thaxis.jpg (160.38 KiB) Przejrzano 1227 razy
-
- 4axis.JPG (172.25 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- os_obrotowa2.jpg (91.41 KiB) Przejrzano 1209 razy
Bysiu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Wracając do napędu na pasach , aby pas był dobrze napięty zastosuj tak naprężacze 

- Załączniki
-
- pas.jpg (28.03 KiB) Przejrzano 1176 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...