Witam
Mam takie pytanie.
Czy mozliwe jest w jakis sposob zredukowac liczbe wezlow danej krzywej?
Importuje plik z Corela i niestety ten 'nieinzynierski' program generuje jakies kosmiczne ilosci wezlow. Jako ze rysunek jest dosc skomplikowany to AC na moim kompie 'podwiesza' sie na 5 minut i dopiero wtedy mozna cos z rysunkiem robic.
Prosze o pomoc
k.
Redukcja liczby wezlow
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tak opisana jest redukcja węzłów w COREL X3.
Powiem szczerze, że nie próbowałem takej funkcji ale zawsze można spróbować przed wyeksportowaniem pliku. Spróbuj wstawić załącznik to postaram się pomóc.
Aby zmniejszyć liczbę węzłów w obiekcie złożonym z krzywych
1. Otwórz paletę wysuwaną Edycja kształtu i kliknij narzędzie Kształt .
2. Kliknij obiekt złożony z krzywych i wykonaj jedną z następujących czynności:
• Aby zmniejszyć liczbę węzłów w całym obiekcie, kliknij przycisk Zaznacz wszystkie węzły na pasku właściwości.
• Aby zmniejszyć liczbę węzłów we fragmencie obiektu złożonego z krzywych, zaznacz markizą część, która ma zostać zmieniona.
3. Wykonaj jedną z następujących czynności:
• Kliknij pozycję Redukcja węzłów na pasku właściwości, aby automatycznie usunąć pokrywające się i nadmiarowe węzły.
• Przesuń suwak Gładkość krzywej, aby dostosować liczbę węzłów, które zostaną usunięte. Usunięcie wielu węzłów może zmienić kształt obiektu złożonego z krzywych.
Jeszcze jedno, czy przed eksportem zmieniasz wszystkie obiekty w krzywe???
Pamiętaj, że po wyeksportowaniu np do autocada pomimo iż widzisz tylko jedną linię, to naprawdę jest wiele nałożonych lini na siebie.
Powiem szczerze, że nie próbowałem takej funkcji ale zawsze można spróbować przed wyeksportowaniem pliku. Spróbuj wstawić załącznik to postaram się pomóc.
Aby zmniejszyć liczbę węzłów w obiekcie złożonym z krzywych
1. Otwórz paletę wysuwaną Edycja kształtu i kliknij narzędzie Kształt .
2. Kliknij obiekt złożony z krzywych i wykonaj jedną z następujących czynności:
• Aby zmniejszyć liczbę węzłów w całym obiekcie, kliknij przycisk Zaznacz wszystkie węzły na pasku właściwości.
• Aby zmniejszyć liczbę węzłów we fragmencie obiektu złożonego z krzywych, zaznacz markizą część, która ma zostać zmieniona.
3. Wykonaj jedną z następujących czynności:
• Kliknij pozycję Redukcja węzłów na pasku właściwości, aby automatycznie usunąć pokrywające się i nadmiarowe węzły.
• Przesuń suwak Gładkość krzywej, aby dostosować liczbę węzłów, które zostaną usunięte. Usunięcie wielu węzłów może zmienić kształt obiektu złożonego z krzywych.
Jeszcze jedno, czy przed eksportem zmieniasz wszystkie obiekty w krzywe???
Pamiętaj, że po wyeksportowaniu np do autocada pomimo iż widzisz tylko jedną linię, to naprawdę jest wiele nałożonych lini na siebie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Mam ten sam problem tylko że nie chcę tego w Corelu robic bo go nie mam (czyli instrukcja wyzej odpada). Dysponuje AutoCADem w wersji angielskiej. Musze zredukować liczbę węzłow na krawędzi rysowanej przy pomocy Polyline. Macie jakieś propozycje (ewentualnie jesli sie nie da w tym programie to jakas inna opcja tak zeby wyeksportować w formacie najlepiej .dxf)
Mam ten sam problem tylko że nie chcę tego w Corelu robic bo go nie mam (czyli instrukcja wyzej odpada). Dysponuje AutoCADem w wersji angielskiej. Musze zredukować liczbę węzłow na krawędzi rysowanej przy pomocy Polyline. Macie jakieś propozycje (ewentualnie jesli sie nie da w tym programie to jakas inna opcja tak zeby wyeksportować w formacie najlepiej .dxf)