Redukcja liczby wezlow

Autor tematu
kendy
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Redukcja liczby wezlow

Post napisał: kendy » 13 paź 2008, 17:57

Witam

Mam takie pytanie.
Czy mozliwe jest w jakis sposob zredukowac liczbe wezlow danej krzywej?
Importuje plik z Corela i niestety ten 'nieinzynierski' program generuje jakies kosmiczne ilosci wezlow. Jako ze rysunek jest dosc skomplikowany to AC na moim kompie 'podwiesza' sie na 5 minut i dopiero wtedy mozna cos z rysunkiem robic.

Prosze o pomoc
k.

Tagi:

OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: OZI » 13 paź 2008, 18:46

Tak opisana jest redukcja węzłów w COREL X3.
Powiem szczerze, że nie próbowałem takej funkcji ale zawsze można spróbować przed wyeksportowaniem pliku. Spróbuj wstawić załącznik to postaram się pomóc.

Aby zmniejszyć liczbę węzłów w obiekcie złożonym z krzywych
1. Otwórz paletę wysuwaną Edycja kształtu i kliknij narzędzie Kształt .

2. Kliknij obiekt złożony z krzywych i wykonaj jedną z następujących czynności:

• Aby zmniejszyć liczbę węzłów w całym obiekcie, kliknij przycisk Zaznacz wszystkie węzły na pasku właściwości.

• Aby zmniejszyć liczbę węzłów we fragmencie obiektu złożonego z krzywych, zaznacz markizą część, która ma zostać zmieniona.

3. Wykonaj jedną z następujących czynności:

• Kliknij pozycję Redukcja węzłów na pasku właściwości, aby automatycznie usunąć pokrywające się i nadmiarowe węzły.

• Przesuń suwak Gładkość krzywej, aby dostosować liczbę węzłów, które zostaną usunięte. Usunięcie wielu węzłów może zmienić kształt obiektu złożonego z krzywych.

Jeszcze jedno, czy przed eksportem zmieniasz wszystkie obiekty w krzywe???
Pamiętaj, że po wyeksportowaniu np do autocada pomimo iż widzisz tylko jedną linię, to naprawdę jest wiele nałożonych lini na siebie.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 07 sty 2009, 18:46

Witam

Mam ten sam problem tylko że nie chcę tego w Corelu robic bo go nie mam (czyli instrukcja wyzej odpada). Dysponuje AutoCADem w wersji angielskiej. Musze zredukować liczbę węzłow na krawędzi rysowanej przy pomocy Polyline. Macie jakieś propozycje (ewentualnie jesli sie nie da w tym programie to jakas inna opcja tak zeby wyeksportować w formacie najlepiej .dxf)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”