AI w warsztacie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 147
Kontakt:

Re: AI w warsztacie

Post napisał: kamar » 12 sty 2026, 10:04

Ni, VB :)

SławekK.
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: SławekK. » 07 paź 2026, 10:06

Witam, przez około 20 lat pracowałem przy CNC i prasach, a od mniej więcej 10 lat piszę głównie oprogramowanie. U mnie w pracy przy komputerze AI mocno przyspiesza i ułatwia robotę. Zbudowałem sobie do tego cały system i na oko pracuję z nim kilka razy szybciej niż wcześniej.

Wiadomo - człowieka to nie zastąpi, ważne decyzje i tak podejmuję ja. Za to mniej rzeczy umyka mi w natłoku zadań, bo system sam mi wszystko przypomina.

Zastanawiam się, jak by to wyglądało w biurach projektowych albo u technologów. Wycena potrafi zjeść mnóstwo czasu i myślę, że sam przesiew zapytań i przygotowanie wyceny dałoby się z pomocą AI wyraźnie przyspieszyć, szczególnie gdyby miała dostęp do wcześniejszych wycen i mogła się na nich „uczyć”.

W jednym wątku na forum o wycenie zleceń padło, że większość zapytań mailowych i tak ląduje w koszu, chyba że zna się klienta. Tylko że żeby je tam wyrzucić, ktoś musi je najpierw przeczytać. Widzę to mniej więcej tak: AI według ustalonych kryteriów odsiewa z napływających zapytań te, które nie mają sensu - wyglądające na podpytywanie o cenę przez konkurencję, spam albo zapytania niepoważne. Już to oszczędza sporo czasu. Do tych poważniejszych AI podaje widełki na podstawie podobnych zleceń z przeszłości, a przy okazji zgłasza uwagi, na przykład że tolerancje na rysunku są bardzo ciasne, a na hali tylko jedna maszyna da radę to zrobić, więc przy jej obłożeniu termin się wydłuży.

Technolog dostaje wtedy podsumowanie z wnioskami, a do oryginalnego zapytania i rysunku zawsze może zajrzeć. AI też się myli, dlatego zatwierdza człowiek, ale z mojego doświadczenia przejrzenie takiego podsumowania i jedna, dwie poprawki zajmują dużo mniej czasu niż samodzielna analiza i liczenie wszystkiego od zera.

To samo z korespondencją i pilnowaniem klientów. AI przypomni o spotkaniu albo o obiecanym telefonie i powie, czy przy danej wycenie piłeczka jest po naszej stronie, czy po stronie klienta, więc mniej spraw przepada.

Myślę, że w pracy biurowej jest tu sporo do zyskania, i to nie tylko przy CNC, ale z tej branży jestem, więc o niej pomyślałem najpierw. Czy ktoś z Was próbował już czegoś takiego w biurze? Gdzie to się sprawdziło, a gdzie wyłożyło?

ogar_w
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ogar_w » 07 paź 2026, 12:02

Ja używam modułów wytrenowanych AI .onnx, które znacznie przyspieszają działanie moich programów ale działają lokalnie na komputerze, kiedyś tworzenie tego typu modeli 3D zajmowało kilkanaście godzin obecnie do 10 minut i model gotowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”