Wycena zleceń

JAk wyceniacie swoje zlecenia?

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Re: Wycena zleceń

Post napisał: kamar » 22 sie 2026, 06:38

WZÓR pisze: ↑
21 sie 2026, 08:50
CAM jest niemiarodajny .... , zależy jaki specjalista przy nim siedzi.
Bardzo niemiarodajny niezależnie od speca :) I nie mówię tu o drutówkach, gdzie nigdy nie zmierzy nawet w przybliżeniu. Mój AI ma wprowadzone zasady obróbki różnych materiałów i stosowane w firmie parametry obróbcze na różnych maszynach. Ciut inne na Porębie niż rewolwerówce. :) Dochodzi modyfikacja kosztów pośrednich wchodzących w skład stawki godzinowej na podstawie bieżących faktur czy list płac. Który CAM czy Excel to uwzględni :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: WZÓR » 22 sie 2026, 11:36

kamar pisze: ↑
22 sie 2026, 06:38
.... Dochodzi modyfikacja kosztów pośrednich wchodzących w skład stawki godzinowej na podstawie bieżących faktur czy list płac. ....
Czyli mam rozumieć , że jak u Ciebie pracownik z VI grupy zaszeregowania wykona zlecenie równie dobrze jak pracownik z X grupy zaszeregowania , to ta robota będzie wyceniona taniej ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 sie 2026, 11:53

Takiś naiwny czy udajesz ? :)
Wycenę robi się po to, żeby nie stracić a nie po to żeby klient miał taniej.
Pokaż mi jednego który obniżył cenę jak koszty ogrzewania spadły po krachu ?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: WZÓR » 22 sie 2026, 11:56

kamar pisze: ↑
22 sie 2026, 11:53
Takiś naiwny czy udajesz ? :)
:)

P.s.
Udaję.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

SebaK1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: SebaK1 » 04 paź 2026, 10:08

Cześć,

rozwijam narzędzie właśnie do wycen CNC, bo przy większej liczbie detali Excel i liczenie „na oko” szybko robią się niewygodne.

Aplikacja pozwala uwzględnić m.in. materiał, czas maszyny, przygotówkę, narzędzia, operacje zewnętrzne i marżę.

Można ją przetestować tutaj:
https://app.wycenacnc.pl/

Cały czas ją rozwijam, więc jeśli ktoś faktycznie zajmuje się wycenami CNC, chętnie przyjmę konkretne uwagi — czego brakuje, co jest niepraktyczne albo co warto uprościć.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 paź 2026, 15:23

To pytanie na początek - czym ma się różnić wycena CNC od wyceny na manualu czy automacie ?

Awatar użytkownika

SebaK1

Post napisał: SebaK1 » 04 paź 2026, 19:33

Dobre pytanie 🙂

Sama zasada wyceny oczywiście nie różni się diametralnie – zarówno na manualu, automacie, jak i CNC trzeba policzyć materiał, czas pracy, przygotowanie, narzędzia, operacje dodatkowe i założyć odpowiednią marżę.

WycenaCNC ma natomiast usprawnić sam proces przygotowania takiej kalkulacji, szczególnie przy większej liczbie zapytań. Docelowo po wczytaniu STEP/PDF część danych o detalu ma być pobierana lub proponowana automatycznie, a użytkownik uzupełnia technologię, czasy, stawki itd.

Nie chodzi więc o stworzenie „innego rodzaju wyceny”, tylko o skrócenie czasu potrzebnego na jej przygotowanie i ujednolicenie sposobu liczenia.

Właśnie dlatego wrzuciłem temat tutaj – ciekawi mnie, jak Wy robicie to obecnie i które elementy wyceny najbardziej warto byłoby zautomatyzować.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 paź 2026, 19:49

Nie da się bardziej zautomatyzować niż mam. Wrzucam na AI co mam ( model, rysunek czy zdjęcie z wymiarami) Do tego ilość sztuk, materiał i po chwili mam wycenę w żądanym formacie ( prosta cena, wycena na przetarg, z rozbiciem na operacje)
Uwzględnione wszelkie koszty zakładowe, specyfika moich maszyn ,ceny materiałów z ostatnich sześciu lat. I wszystko za minimalny abonament Clode. (18 €)

Awatar użytkownika

SebaK1

Post napisał: SebaK1 » 04 paź 2026, 20:04

To faktycznie masz już mocno zautomatyzowane 👍

Z ciekawości – jak wygląda u Ciebie powtarzalność takich wycen? Jeśli wrzucisz ten sam detal ponownie, AI dobiera tę samą technologię, operacje, liczbę zamocowań i czasy obróbki, czy wynik traktujesz bardziej jako propozycję i później go weryfikujesz?

Pytam, bo właśnie powtarzalność i możliwość kontroli sposobu kalkulacji wydają mi się tutaj najciekawszym tematem.

Awatar użytkownika

bas01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bas01 » 04 paź 2026, 20:38

Jeśłi cena za wysoka to trzeba sobie kupić maszynę i zrobić rzecz samemu ,będzie najtaniej ...może... :)
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”