Wróciłem z urlopu , problem zgłosiłem.
W pierwszej chwili zrobił się wielki Buum , a w maszynach chłodziwo dalej stare.
Może temat dojrzeje z czasem .....
Mariusz.
Chlodziwo jakie ?
-
Makler
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Chlodziwo jakie ?
Klasyczny scenariusz w wielu zakładach – nagła panika, wielkie zapowiedzi zmian, a ostatecznie wszystko zostaje po staremu, dopóki maszyny znowu nie staną ( nagminne L4 operatorów z powodu objawów ) albo w skrajnych przypadkach jak sanepid nie zacznie zadawać pytań.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Temat dojrzał.
W piątek kazali iść na urlop wypoczynkowy.
Dzisiaj w pracy szok
Maszyna czysta , umyta.
Filtry wymienione i w zbiorniku nowe chłodziwo.
https://www.q8oils.com/product/q8-brunel-xf-753/
P.s.
Szacun dla Dyrekcji.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Cris992

- Posty w temacie: 1
U nas korzystamy w maszynach CNC z chłodziwa od Marlube, wcześniej mieliśmy MARLUBE 10 UNI teraz jest 20 UNI. W sumie wydaje mi się, że te 10 UNI było lepsze jednak nie było mnie przy wymianie i czyszczeniu wanny więc nie wiem jak to tam ogarnęli, czy odgrzybiali itd. Wiem natomiast, że dzbany zrobiły stężenie 24%, bo zapomnieli, że jest coś takiego jak współczynnik refrakcji.
Samo chłodziwo nie wpływa na skórę czy oczy. Śmierdzieć nie śmierdzi ale fiołkami też nie pachnie. Rudy nie idzie, no chyba, że się zakwasi. Zostawia niestety nalot na szybie po kilku dniach bez przecierania szyb.
Samo chłodziwo nie wpływa na skórę czy oczy. Śmierdzieć nie śmierdzi ale fiołkami też nie pachnie. Rudy nie idzie, no chyba, że się zakwasi. Zostawia niestety nalot na szybie po kilku dniach bez przecierania szyb.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Przy współczynniku jaki macie (1.9) , to faktycznie ....Cris992 pisze: ↑29 wrz 2026, 18:55.... Wiem natomiast, że dzbany zrobiły stężenie 24%, bo zapomnieli, że jest coś takiego jak współczynnik refrakcji.
, zapomnieli dolać wody.
Znasz zjawisko "wypacania" wody?
Woda ze zbiornika CNC stale odparowuje, co naturalnie podbija stężenie chłodziwa z dnia na dzień.
Jeśli na starcie zrobili 24%, to po kilku dniach pracy będą mieli tam czysty, gęsty syrop.
P.s.
Obyś się nie zdziwił.....
Z moich obserwacji wynika , że kwas borowy i jego pochodne w połączeniu z aminami to najczęstsi sprawcy problemów skórnych i oddechowych u operatorów maszyn CNC.
Miałem to przy Blaserze.
Związki boru i kwas borowy są dodawane do chłodziw, ponieważ działają jako silny środek biobójczy (bakteriobójczy i grzybobójczy) oraz buforują pH, co drastycznie wydłuża żywotność emulsji i chroni ją przed gniciem.
.... , jak widzę w opisie - twoja emulsja te g**no ma.
Pracuję już przy nowym chłodziwie ( patrz : mój post wyżej) i jak na razie nie odczuwam żadnych dolegliwości .
A jeśli są to już nie tak nasilone.
Nadal testujemy się nawzajem.
W nowym chłodziwie boru nie ma i wygląda na to , że to on najbardziej wpływał na moje problemy zdrowotne przy kontakcie z tym chłodziwem .
Przy mojej współtowarzyszącej chorobie ( astma oskrzelowa) możesz się domyśleć jak jest/ było ....
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
WZÓR pisze:Pracuję już przy nowym chłodziwie ( patrz : mój post wyżej) i jak na razie nie odczuwam żadnych dolegliwości .
Takie coś o tym znalazłem...
https://is-group.pl/na-czym-polega-prze ... ii-xf-700/
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Makler

- Posty w temacie: 2
Mówiąc najprościej - firma Wzora używając tego chłodziwa zyskuje lepszy wizerunek ekologiczny w dokumentach (łatwiej o zielone certyfikaty i kontrakty), a na hali produkcyjnej oszczędza pieniądze na rzadszych wymianach płynu i maszyn, pod warunkiem, że pracownicy będą pilnować odpowiedniego stężenia i jakości wody.RomanJ4 pisze: ↑29 wrz 2026, 22:19WZÓR pisze:Pracuję już przy nowym chłodziwie ( patrz : mój post wyżej) i jak na razie nie odczuwam żadnych dolegliwości .
Takie coś o tym znalazłem...
https://is-group.pl/na-czym-polega-prze ... ii-xf-700/