Dokąd zmierza świat
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 69
Re: Dokąd zmierza świat
Jest to zawarte w Ustawiie z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym, ogłoszonej w Dzienniku Ustaw 2026 poz. 149, a konkretnie w punkcie 12c, punkt 2. Przytoczę ci ten punkt:
Narodowy Fundusz Zdrowia przeznacza środki, o których mowa w ust. 1 pkt 1, na działania o charakterze edukacyjnym i profilaktycznym oraz na świadczenia opieki zdrowotnej związane z utrzymaniem i poprawą stanu zdrowia świadczeniobiorców z chorobami rozwiniętymi na tle niewłaściwych wyborów i zachowań zdrowotnych, w szczególności z nadwagą i otyłością.
Jak należy rozumieć, że na pierwszym miejscu ustawodawca wymienił działania o charakterze edukacyjnym?
Co to za bełkot prawny, te choroby rozwinięte na tle niewłaściwych wyborów i zachowań?
A więc nie na emeryturę dla jasia, ale na ulotki przede wszystkim i pewnie dla influencerów, co to będą "edukować". Na leczenie np. chorób rzadkich też grosza z tego nie można uszczknąć, bo taka choroba nie jest skutkiem "niewłaściwego wyboru". Ot taka jest prawda o tym podatku.
-
Makler
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 12
Weryfikację zgłoszeń robi algorytm , nie człowiek.WZÓR pisze: ↑28 sie 2026, 18:21Jak teraz wygląda rzetelna krytyka konsumencka.
Moja recenzja dotycząca restauracji „Tawerna Gruba Ryba”. została niesłusznie zablokowana , najprawdopodobniej w wyniku bezpodstawnego zgłoszenia przez właściciela obiektu , który próbuje ukryć niewygodną , ale prawdziwą krytykę.
Moja opinia w żadnym punkcie nie narusza zasad społeczności Google:
Brak spamu i fałszywych treści: Wszystkie opisywane sytuacje opierają się na fizycznym menu restauracji oraz publicznych odpowiedziach właściciela.
Brak mowy nienawiści i wulgaryzmów: Tekst nie zawiera żadnych obelg , słów powszechnie uznawanych za wulgarne ani ataków personalnych.
Merytoryczność i interes publiczny: Opinia jest szczegółową analizą konsumencką.
Jako konsument mam prawo do wyrażenia opinii o niespójnościach w marketingu restauracji.
Ukrywanie recenzji , które miało 611 wyświetleń i aż 11 osób uznało za kluczową przy wyborze lokalu , działa na szkodę użytkowników Map Google i zaprzecza idei transparentności portalu.
Czy dalej warto być lokalnym przewodnikiem i udzielać się na Google Map?
P. s.
Swego czasu kilkakrotnie zgłosiłem do Google Map , że ten obiekt ( Ogrodzieniec) w tym miejscu nie istnieje :
I jak widać nie zweryfikowali mojego zgłoszenia pozytywnie.
Mariusz.
On niekiedy się myli.
Nie wiem coś tej tawernie tam nawciskał , ale sądzę po ilości polubień ( mało kiedy tak wysoką frekfencję na google map można osiągnąć).
Złożyłeś odwołanie , to czekaj.
Teraz pewnie homo sapiens zajmie się tą sprawą.
Jasiu i inni ....
Chopy dajcie na luz , filmik obejrzyjcie
https://youtu.be/siTIQA4V5kQ?is=JR_wjWnVuowv_fbG
-
Daniu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 21
Po pierwsze to na co by nie przeznaczyli to byłoby źle..
Po drugie, wpisz w Google „choroby rozwinięte na tle niewłaściwych wyborów i zachowań” i będziesz wiedział co to znaczy.
Po trzecie, kto jak kto, ale Ty mając wszędzie znajomości (z tego co pamiętam w środowisku polityków i lekarzy) pomyśl o tym żeby na emeryturce zostać influenserem. Przynajmniej coś z tego tortu uszczkniesz, zamiast marudzić.
A na koniec, to zacząłeś od
A teraz doszukujesz sie sensacji w dysponowaniu podatkiem w Polsce..
Po drugie, wpisz w Google „choroby rozwinięte na tle niewłaściwych wyborów i zachowań” i będziesz wiedział co to znaczy.
Po trzecie, kto jak kto, ale Ty mając wszędzie znajomości (z tego co pamiętam w środowisku polityków i lekarzy) pomyśl o tym żeby na emeryturce zostać influenserem. Przynajmniej coś z tego tortu uszczkniesz, zamiast marudzić.
A na koniec, to zacząłeś od
Po czym przedstawiłeś jak będzie wyglądał podatek w Niemczech
A teraz doszukujesz sie sensacji w dysponowaniu podatkiem w Polsce..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 39
Ile w ten sposób zaoszczędzisz ?
P.s.
Obawiam się , że już tańsze nie będzie.
Chyba już czas szorować do szefostwa po podwyżkę.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 69
Nie muszę. To, co mi wypłacą z systemów emerytalnych wystarczy.
Przecież nie mówię, że ty korzystasz na tym, że Morawiecki jak tylko mógł, to od razu nałożył podatek na colę, czy oranżadę z Heleny
Ciekawe, czy gdyby Konfa doszła do władzy, to podatek by zniknął, czy wzrósł?
Za to ropa mocno staniała. Muszą podnieść podatki, żeby całość pobranej kasy się zgadzała.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 39
Ta nadzieja to chyba mocno zaszła słońcem, skoro tak zrudziała.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki