Stara maszyna - prośba o informacje...

Prasy, gilotyny, krawędziówki, tłoczniki i wykrojniki, etc...

Autor tematu
ghul666
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Stara maszyna - prośba o informacje...

Post napisał: ghul666 » 25 sie 2026, 19:16

Trafiła mi się parę lat temu na złomie stara maszyna z lat 50-tych XX wieku. Z tabliczki wynika że to żłobkarka, jeśli idzie o budowę to maszyna działa w oparciu o wal z mimośrodem i przeniesieniem siły na wahliwym ramieniu. Niezwykle rzadkie rozwiązanie, takie połączenie strugarki z prasą mimośrodowa. Maszyna jest tak rzadko spotykana, że przez 5 lat w całym necie nie znalazłem o niej żadnych danych. Moja wydaje się nie kompletna - brakuje czegoś przy imadle i z boku przy kole zamachowym. Z uwagi na bardzo mały skok - tylko 20 mm, zastanawiam się czy warto ją ratować - brak zastosowania. Była brana do przeróbki na łuparkę do desek - na szczapki, ale ten skok to raczej uniemożliwia
Mam pytanie do kolegów, czy ma ktoś jakieś jakieś zdjęcia tej maszyny albo chociaż spotkał się ktoś z tą maszyną i może powiedzieć do czego była używana. Pewnie wybijali na niej jakieś drobne elementy może podkładki albo coś związanego z elektryką - wybudowała ją i używała firmy które specjalizowały się w elektryce - zwłaszcza w silnikach. To tyle na razie, jak zwykle z góry wszystkim dziękuję za pomoc...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Obróbka plastyczna”