Materiał na sztyce kierownicy motocykla
-
karol789
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 3
Materiał na sztyce kierownicy motocykla
Dobry wieczór musze sobie dorobić sztycę kierownicy do "zabytka" oryginalna nie dość że siedziała bardzo luźno to jest już wystarczająco zmęczona mam dwa pytania jaki materiał ? mam pod ręką s355, c45, i 40hmqt wymiar sztycy długość 210, zewnątrz 28mm, wewnątrz 20mm i jeszcze jedno oryginalnie jest tam założone łożysko oporowe powierzchnia jak widać słaba muszę to lekko stoczyć zrobię cienkościenną tuleje na klej pod nowe ale stożkowe łożysko jest dostępny zamiennik o takich wymiarach jak oryginał jakie pasowanie ile zrobić setke w plusie więcej niż łożysko wystarczy? Sztycę w półce osadzę też na klej wcisk ze dwie setki, mało materiału jeszcze jak odchudzę pod tą tuleję naprawczą staczając miejsce pod łożysko to już zostanie 2,5mm ścianka oryginalnego materiału bez tulejki trochę boję robić się większego wcisku żeby nie pękło
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Materiał na sztyce kierownicy motocykla
Skąd pomysł na łożysko stożkowe? Powinno być kulkowe skośne (to nie było oporowe) zaoszczędzisz trochę toczenia i będzie grubsza ścianka. Jak masz jak i chcesz porządnie to zrób z 40HQMT, ale 45 i ulepszyć też starczy.a nawet i bez ulepszania pochodzi.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Nie wiem czy będzie wizualnie pasować , ale zastosuj aluminium lotnicze 7075
Np. stąd

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
karol789

Dzień dobry kolego Steryd nie to zwykłe oporowe nie skośne oznaczenie 778707K a zamiana na stożkowe o oznaczeniu SSW055 to nie mój pomysł tak to wymyślili inżynierowie bmw w latch czterdziestych stosując ten typ łożysk w bliźniaczym modelu bmwr71 to działa w większości motocykli chyba tylko są stosowane do dziś oporowe i stożkowe ze skośnymi się nie spotkałem ale może są tylko ja mam podróbkę bmw o nazwie M72 a tam dla odmiany radzieccy fachowcy zdecydowali ze będzie kulkowe oporowe
ale to się zamienia bez większych przeróbek żeby nie było problemów kulki nie wypadną i nie zniszczą sztycy jak u mnie tylko dalej nie wiem jak z pasowaniem zrobić na wcisk czy może suwliwie na filmikach nie wszystkich to łożysko jest pasowane na wcisk i męczą się ludzie demontując je ze sztycy. Kolego Wzór dziekuje za podpowiedź aluminium lotniczego nie posiadam wizualnie nie przeszkadzałoby nie będzie jej widać ale i tak wolałbym stal zostaje przy oryginale dodatkowo będę ją wklejał w połkę a połaczenie stal-stal wydaje mi się że będzie mocniejsze
-
pukury

- Posty w temacie: 2
Hej.
Zastosuj te całkiem typowe - kulkowe ( niby skośno - oporowe ).
Tyle motorków na nich działa.
A sztycę - najpierw zdemontuj tą " zepsutą " i zrób taką samą.
Swoją drogą - jak się udało aż tak zorać.
Wiem - wiem - kulki - tylko jak ?
Nie spotkałem się z taką masakrą.
pzd.
Zastosuj te całkiem typowe - kulkowe ( niby skośno - oporowe ).
A sztycę - najpierw zdemontuj tą " zepsutą " i zrób taką samą.
Swoją drogą - jak się udało aż tak zorać.
Wiem - wiem - kulki - tylko jak ?
Nie spotkałem się z taką masakrą.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
rc36

pukury pisze:Zastosuj te całkiem typowe - kulkowe ( niby skośno - oporowe ).
Te łożyska o których piszesz są dobre co najwyżej do roweru, normalną praktyką jest wymiana tego badziewia na łożyska stożkowe.
-
pukury

- Posty w temacie: 2
Hej.
Jakoś we wszystkich motorach miałem takie " do roweru " i problemu nie miałem.
Ale skoro lepsze - wręcz niezbędne - to niech Kol. zmienia .
Ciekawe jak tam stan suwaków ? - o ile to " ruchol".
pzd.
Jakoś we wszystkich motorach miałem takie " do roweru " i problemu nie miałem.
Ale skoro lepsze - wręcz niezbędne - to niech Kol. zmienia .
Ciekawe jak tam stan suwaków ? - o ile to " ruchol".
pzd.
Mane Tekel Fares
-
karol789

Dobry wieczór. Pukury tak to ruska emka w oryginale 58rok suwaki mam nowe w chromie rura z tłoczyska emke kupilem w 2007 rozebrałem i tak leży
po odwiedzeniu kilku tokarzy zdecydowałem się kupić małą tokarkę i sie sam pobawić w naprawy wychodzi różnie ale samodzielny remont ruska bez tokarki słabo wygląda, ostatnio zrobiłem rury nośne-lagi i przeszlifowałem temat fortunka cormak 330, głowice udało sie splanować bo nikt nie chciał się podjąć "bo się nie da trzeba na frezarke" i wiele innych w rusku trzeba wszystko poprawić co do sztycy już się robi dziś wywierciłem otwór w wałku 40hm ulepszony fabrycznie twardość 34hrc i rozwierciłem nastawnym da się chociaż troche ciężko idzie łozyska zamieniam jestem dokładnie tego samego zdania co kolega rc36 zamieniać na stożkowe droższe niż "kulkowce" ale nie chce widzieć już latających luźnych kulek (chińskie 80zł japońskie 150zł)