Wycena zleceń
JAk wyceniacie swoje zlecenia?
-
RadosławJeziorny
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Wycena zleceń
Mam pytanie do ludzi z branży — jak liczycie u siebie wyceny zleceń? U mnie to głównie Excel i szacowanie na oko, więc jestem ciekawy, czy ktoś korzysta z jakiegoś programu do tego, czy raczej większość i tak robi to ręcznie — w notatniku albo w głowie.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Wycena zleceń
-
RadosławJeziorny

Pisanie posta dla posta który nic nie wnosi jest raczej słabe. Ja szukam konkretnych opini od użytkowników, więc jeśli nie macie nic konstruktywnego do dodania to nie piszcie bezużytecznych postów które nic nie wnoszą...
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Widać , nie czytałeś całej lektury.RadosławJeziorny pisze: ↑18 sie 2026, 15:06Pisanie posta dla posta który nic nie wnosi jest raczej słabe. Ja szukam konkretnych opini od użytkowników, więc jeśli nie macie nic konstruktywnego do dodania to nie piszcie bezużytecznych postów które nic nie wnoszą...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Bandito
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Zwykle gdy produkcja jest jednostkowa, to czas jest szacowany w głowie w oparciu o doświadczenie. Słyszałem też o kimś, kto liczy tylko koszt materiału + swoja marża.RadosławJeziorny pisze: ↑17 sie 2026, 19:46U mnie to głównie Excel i szacowanie na oko, więc jestem ciekawy, czy ktoś korzysta z jakiegoś programu do tego, czy raczej większość i tak robi to ręcznie — w notatniku albo w głowie.
Gdy produkcja jest seryjna, to jest liczenie czasu w excelu jak dawniej, albo czas obróbki bierze się z programu cam.
Tu na forum, jak widać, są też tacy którzy wierzą w mądrość AI i o wszystko pytają wyrocznię. wycena-obrobki-skrawaniem-t130409.html
-
RadosławJeziorny

Czytałem i wiem co AI możne mi dać ale ja wiem o AI na tyle dużo, aby wiedzieć że praktyka ludzi jest często lepsza.WZÓR pisze: ↑18 sie 2026, 20:38Widać , nie czytałeś całej lektury.RadosławJeziorny pisze: ↑18 sie 2026, 15:06Pisanie posta dla posta który nic nie wnosi jest raczej słabe. Ja szukam konkretnych opini od użytkowników, więc jeśli nie macie nic konstruktywnego do dodania to nie piszcie bezużytecznych postów które nic nie wnoszą...![]()
Mariusz.
Dzięki za linki poczytam
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Masz 100% racji.
Excel to tylko kalkulator – sam z siebie niczego nie wymyśli.
Patrz Regulamin Forum:RadosławJeziorny pisze: ↑19 sie 2026, 01:52Czytałem i wiem co AI możne mi dać ale ja wiem o AI na tyle dużo, aby wiedzieć że praktyka ludzi jest często lepsza.WZÓR pisze: ↑18 sie 2026, 20:38Widać , nie czytałeś całej lektury.RadosławJeziorny pisze: ↑18 sie 2026, 15:06Pisanie posta dla posta który nic nie wnosi jest raczej słabe. Ja szukam konkretnych opini od użytkowników, więc jeśli nie macie nic konstruktywnego do dodania to nie piszcie bezużytecznych postów które nic nie wnoszą...![]()
Mariusz.
Dzięki za linki poczytam![]()
11. zanim użytkownik stworzy kolejny temat, powinien przeszukać forum czy podobny lub tożsamy temat nie był już poruszany; w tym celu należy użyć funkcji Szukaj dostępnej w nagłówku forum,
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki