A dlaczego tak?
Spadnie Ci moment trzymający i dokładność pozycjonowania.
Przecież chyba nie potrzebujesz tam wysokich obrotów.
Piąta oś
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Piąta oś
10 : 48 też może być. Będzie trochę niecałkowita ilość kroków na stopień obrotu wrzeciona, ale to w małej i nieprecyzyjnej osi obrotowej nie jest aż tak ważne.
Choć to 10 bym zmienił na więcej, powiedzmy 12.
10 to mała i niezalecana ilość zębów, ze względu na duże opory ruchu i duże zużycie paska.
Choć to 10 bym zmienił na więcej, powiedzmy 12.
10 to mała i niezalecana ilość zębów, ze względu na duże opory ruchu i duże zużycie paska.
Re: Piąta oś
Wystarczy wpisać w przeglądarce "nema23 3Nm" , nie wiem z czym masz problem,
https://www.ebmia.pl/silniki-z-pojedync ... shine.html
https://www.stepperonline.pl/nema-23-bi ... hs45-3504s
Ten uchwyt wiertarski to jak będzie łożyskowany, na Twoim szkicu nie widać żadnego łożyska, a dobrze jakby było więcej niż jedno.
Zastosowanie przekładni pasowej zębatej z małym kołem na silniku i dużym na wale uchwytu wiertarki będzie mnożyć moment obrotowy silnika.
Zastanów się czy rzeczywiście potrzebujesz tak mocny (i drogi oraz zajmujący dużo miejsca, a także wymagający sterownika o odpowiedniej wydajności prądowej) silnik.
Według mnie, jeśli stosujesz przekładnię pasową, wystarczy Ci silnik nema23 około 1Nm. Do tak małego pasa i uchwytu szczęk wydaje się wystarczający.
Co do ilości zębów na małym kole pasowym to zgadzam się z przedmówca. Wątpię w ogóle że są takie małe koła na taki wał silnika. Zastosowanie koła pasowego o bardzo małej ilości zębów powoduje że pas opiera się zawsze tylko na kilku zębach silnik będzie trzymał pozycję ale pas będzie się uginał i ślizgał na tak małej powierzchni styku z kołem pasowym ( będą to niewielkie uślizgi ale już znaczące dla precyzji)
Wiem,.że to się ze sobą gryzie: duże koła pasowe są drogie lub niedostępne, najłatwiej wykonać duże przełożenie, gdy koło napędowe jest jak najmniejsze, im większe jest koło napędowe tym większe musi być to drugie. Niestety nie ma tu idealnych wyborów.
U siebie stosowałem sztywne obrotowe rolki prowadzące (wskazane strzałkami), zwiększające opasanie pasa na kole zębatym by właśnie zmniejszyć te mikro poślizgi. Widoczny silnik krokowy kupiłem używany (nema.23 , ok 1Nm)