Piąta oś
-
Arbaql
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 2
Re: Piąta oś
Cześć , Twoje pytania są niejasne, czy możesz napisać coś więcej do jakiej maszyny, z jakim sterowaniem potrzebujesz tą oś?
Zależy do czego ta oś będzie miała służyć
Taki jest cel by była jak najmniejsza, (by się zmieściła w ciasnym miejscu), czy po prostu nie potrzebujesz dużej?
Alternatywa do czego? Silnikiem krokowym steruje się dość łatwo, ale jeśli chodzi o podłączenie piątej osi do maszyny, która do takiej osi nie jest przystosowana to można rozważać alternatywne sterowanie całej maszyny by ją do tego przystosować.
-
Edwin
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomyliłem się - 4 oś, do zwykłego, niedużego plotera, jak pisałem, nie mam dużego prześwitu w osi Z i zależy mi na jak najmniejszych wymiarach. Silniczka elektrycznego nie zamocuje bo nie ma jak takim silniczkiem sterować /chć taki byłby najlepszy/, więc zapytałem o najmniejszy /wymiarowo/ silnik który można podpiąc do sterowania. To będzie na mini uchwycie tokarski, który można kupić na allegro i pasek HTD, to będą niewielki rzeczy do obróbki /zabawy/, pręty typu fi 8 max?
-
Arbaql
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Nie pisałeś że nie masz dużego prześwitu w osi Z i że to jest powód konieczności małych wymiarów.Edwin pisze: ↑25 lip 2026, 11:09Pomyliłem się - 4 oś, do zwykłego, niedużego plotera, jak pisałem, nie mam dużego prześwitu w osi Z i zależy mi na jak najmniejszych wymiarach. Silniczka elektrycznego nie zamocuje bo nie ma jak takim silniczkiem sterować /chć taki byłby najlepszy/, więc zapytałem o najmniejszy /wymiarowo/ silnik który można podpiąc do sterowania. To będzie na mini uchwycie tokarski, który można kupić na allegro i pasek HTD, to będą niewielki rzeczy do obróbki /zabawy/, pręty typu fi 8 max?
Nie pisałeś też że to ma być mini uchwyt tokarski, bo wcześniej pisałeś że wiertarki...
Miała być piąta oś , jak w temacie, a teraz okazuje się że jednak czwarta oś.
Sam widzisz że jest tu sporo nieścisłości i ciężko cokolwiek podpowiedzieć .
Skoro ma to być do plotera to warto by podać informację jaki jest prześwit między stołem.a bramą, oraz na jaką wysokość jesteś w stanie maksymalnie unieść wrzeciono z frezem i jaka będzie maksymalna odległość czubka frezu od stołu (bo nikt nie wie jaki masz ploter i jakie on ma możliwości) Wtedy znając te wartości można by ocenić czy w ogóle jakakolwiek czwarta oś zmieści się na maszynie.
Silniczek krokowy to też silniczek elektryczny, nie wiadomo jaki silniczek elektryczny masz na myśli i dlaczego go nie zamocujesz. Teoretycznie każdym silniczkiem da się sterować, nawet zwykłym szczotkowym , stosując enkoder, ale raczej używa się właśnie krokowych bo mają możliwość generowania momentu trzymającego (wał silnika jest wtedy zablokowany w konkretnej pozycji i to jest normalny stan pracy takiego silnika), mają duży moment obrotowy, ogromną rozdzielczość kątową (200 kroków na obrót, co można łatwo zwiększyć nawet do 3200 kroków na obrót i potrafi to każdy sterownik silnika krokowego), jedyną ich wadą są stosunkowo niskie obroty maksymalne i spadek momentu po przekroczeniu kilkuset obrotów na minutę.
Jeśli chcesz obrabiać walki 8mm to uchwyt wiertarski będzie wystarczający (typowy ma zakres chwytu do ok 12-13mm), ale uchwyt nie będzie przelotowy. Będzie ślepy.
Uchwyt tokarski, taki super mini (ok 40-50mm średnicy )też nie będzie przelotowy.
Zastosowanie uchwytu ślepego (bez względu na to czy będzie wiertarski czy tokarski) pozwala zamocować go bezpośrednio na wale silnika (przy użyciu odpowiedniego adaptera, choć z tego co wiem nie ma takich gotowców i trzeba je wytoczyć samemu lub zlecić wykonanie)
Najmniejszy przelotowy uchwyt tokarski będzie mial chyba 60-80mm średnicy. Uchwyt przelotowy wymaga montażu na adapterze przelotowym - lozyskowanej tulei i wtedy rzeczywiście należy silnik umieścić obok i napęd wykonać pasowy. Ale taka konstrukcja jest dużo trudniejsza do wykonania.
Na razie nie wiemy też jakie sterowanie ma twój ploter. Dołożenie dodatkowej osi może być niemożliwe jeśli ploter chodzi na Grbl 1.1 i najprostszym sterowniku (lub innym sofcie , gdzie producent przewidział pracę wyłącznie na 3osie) i może będzie wymagało zamiany płyty głównej, jeśli chcesz by twoja oś współpracowała i synchronizowała się z ruchami plotera. Poglądowo wrzucę swoją czwartą oś którą buduję z silnikiem 1Nm, przełożenie dwustopniowe 11:1 (pasy gt2/htd 5m), uchwytem przelotowym fi80:
marker dla skali.Napisz w ogóle czy chcesz sterować tą osią zupełnie poza świadomością plotera, za pomocą jakiegoś innego sterownika na którym zadasz określoną prędkość, czy ma to być oś połączona logicznie z ploterem.
Dodane 2 godziny 10 minuty 5 sekundy:
Dodam,.że jeśli masz ploter na silnikach krokowych, to niemalże nie ma dolnej granicy jak mały silnik krokowy możesz podpiąć do sterowania. Zazwyczaj większość sterowników silników krokowych ma możliwość regulacji prądu silnika. Małe silniki krokowe wymagają zmniejszenia wartości prądu podawanego na silnik. Bardzo małe silniki krokowe (typu nema 11) wymagają obniżenia prądu do około 0.5A, nema 17- ok 1.2A, nema 23 od 1 do 4A mniej więcej. Napięcie zasilania na małych ploterach (zależy co rozumiesz przez "mały") to zwykle około 24v, wszystkie te silniki tolerują to napięcie.
Nic z powyższego nie świadczy o tym że masz gdzie podłączyć czwartą oś u siebie, ani czy Twój sterownik ma regulację prądu i czy obsługuje czwartą oś, jeśli potrzebujesz pomocy, musisz się bardziej wysilić, zrobić zdjęcia swojej maszyny, sterowania, elektroniki, lub podać model maszyny przynajmniej.