Program do usprawnienia procesu ofertowania i wycen detali

Proste programy do obsługi maszyn CNC, vivery, itp. Programy darmowe, napisane przez użytkowników forum

Autor tematu
mrbfilipiak
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Program do usprawnienia procesu ofertowania i wycen detali

Post napisał: mrbfilipiak » 23 lip 2026, 16:24

Cześć! Chcę się z Wami podzielić narzędziem, które stworzyłem do szybkiego liczenia wycen i ogarniania ofert – nazywa się exeQuote.
Program ma pomóc skrócić czas, jaki schodzi na "papierkologię" i liczenie kosztów z palca czy przez excela. Ma też zaprowadzić porządek z ofertami we firmie.

Aplikacja jest dla tych co chcą:
  • przyspieszyć kalkulowanie ofert poprzez funkcję wstępnych wycen, czyli automatyczny odczyt parametrów materiału, operacji i usług dodatkowych (analiza STEP i PDF - można to zapuścić dla wszystkich detali z oferty)
  • agregować wszystkie oferty w jednym miejscu na swoim serwerze lub PC
  • monitorować statusy poszczególnych ofert
  • analizować dane statystyczne na temat swojej sprzedaży
  • automatycznie generować gotowe PDFy z ofertą - wraz z rysunkami i naniesionymi na nie kwotami
  • usprawnić pracę nad ofertami w grupie
Wrzucam link - można sobie więcej poczytać i pobrać darmową wersję próbną.
Link do pobrania: https://execode.pl/produkty/exequote/
Instalacja i konfiguracja zajmie kilka minut - przewodnik prowadzi za rękę.

Jak kogoś temat zainteresuje, ale czegoś mu brakuje w tym sofcie to piszcie śmiało na maila do mnie. Dla najbardziej zaangażowanych przewiduję fajny rabat : ).
Będę dalej to rozwijał więc z chęcią posłucham Waszych sugestii. Dodam, że w trakcie rozwoju jest jeszcze cały moduł produkcyjny.
Zostawiam maila - [email protected]

Bandito
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Program do usprawnienia procesu ofertowania i wycen detali

Post napisał: Bandito » 23 lip 2026, 17:21

Myślę, że AI nie zna parku maszynowego w danej firmie, więc może mieć problem z prawidłowym odgadnięciem wyceny. Szybciej nie musi znaczyć lepiej: https://dowcipy.jeja.pl/7900,bylem-na-r ... ace-i.html

Dodatkowy problem może być, gdy klient przysyła zapytania z danymi w formie pmi: https://en.wikipedia.org/wiki/Product_a ... nformation

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 lip 2026, 17:30

Bandito pisze:
23 lip 2026, 17:21
Myślę, że AI nie zna parku maszynowego w danej firmie,
Ja nie zna to pozna. Mój wie wszystko i pamięta wszystkie ceny materiałów, narzędzi kupowane u mnie z ostatnich sześciu lat.
Do tego przykładowe detale i czasy ich obróbki. Także ma czy się posługiwać przy wycenach :)

Bandito

Post napisał: Bandito » 23 lip 2026, 18:00

Jestem sceptyczny. Nakarmienie tego potwora cyframi i obrazkami, nie wystarczy aby być dobrym w te klocki. Przy trudniejszych rzeczach, trzeba też znać technologię w rzeczywistości.

Autor tematu
mrbfilipiak

Post napisał: mrbfilipiak » 23 lip 2026, 18:17

Rozumiem sceptycyzm - narzędzie jednak nie skupia się wyłącznie na AI - jest to tylko jedna z funkcji. Dane można wprowadzać ręcznie lub też korygować wstępne automatyczne wyceny.
Np. gabaryt jest już liczony na podstawie krzwycyh ze STEPa. Nie wspominam o uzysku na tym, że mamy wszystko w jednym miejscu i nie marnujemy czasu na przełączanie kontekstu, szukanie się po mailach, folderach, itp. Również sam plik oferty PDF tworzy się automatycznie na podstawie wprowadzonych danych więc Worda nie trzeba otwierać by stworzyć ofertę.

Ogólnie rzecz biorąc AI nieważne w jakiej dziedzinie ma usprawniać a nie wyręczać. Kto myśli inaczej może się zawodzić.
Warto jednak być otwartym i dawać mu szanse bo czym dalej w las tym będzie to doskonalsze.

Padło wyżej, że AI nie zna parku maszynowego - oczywiście, że nie zna jeżeli takiego kontekstu mu nie dostarczymy, dlatego w programie definiujemy sobie operacje i nasze stawki.

Jeżeli w czyimś odczuciu automatycznie obliczane czasy operacji są nieprawidłowe to można je wyłączyć z automatycznej analizy (i uzupełniać ręcznie), ale zostawić sobie np. automatyczne rozpoznawanie gabarytu, materiału, operacji czy rodzaju obróbki galwanicznej/chemicznej. W ten sposób zmniejszamy sobie ilość operacji jakie musimy wykonać a samodzielnie uzupełniamy jedynie to gdzie nie mamy zaufania do automatu. Mamy w ten sposób tak jak wspominałem usprawnienie a nie wyręczanie. Na wielu detalach w ofercie a możemy to robić zbiorczo uzysk czasowy robi się spory.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Software”