ochrona oczu PLAZMA

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 gru 2008, 17:02

Hehe ... a przy jakim natężeniu światła na Hali to ISO obowiązuje. Przy urządzeniach dwuparametrycznych. U mnie urządzenia tną plazmą , potem ukosują a na dodatek wcześniej ukosują. Więc co operacja to inne szkiełka ?? Tego żadna norma nie reguluje a takich maszyn jest coraz więcej.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RoboVan » 29 gru 2008, 00:17

ISO o którym wspomniałem nie jest moim pomysłem i nie ja je wymyśliłem, dotyczy bezpośredniej ochrony oczu operatora źródła plazmy, sprawy ochrony stanowiskowej nawet nie poruszam.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 gru 2008, 09:20

Wiem że nie jest Twoim wymysłem.
każde ISO w bardziej rozwiniętych firmach jest "dopasowywane" do potrzeb firm. Pisze to w cudzysłowiu gdyż to jest szereg przepisów , norm i wytycznych. Tam gdzie instalowałem maszyny a BHP , ISO było bardzo zaangażowane w nowe instalacje potrafiłem przesiedzieć i cały dzień tworząc dokładna charakterystyke maszyny gdzie tamtejsze osoby ustalały swoje wytyczne pod dane stanowisko ... nie maszynę ale stanwisko. Nawet sami wykonywali tablice informacyjne dotyczace BHP pod konkretną maszynę. Były te działania bardzo rozwinięte.
Ale ... mało kto tak robi.

RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: RoboVan » 30 gru 2008, 21:31

To norma ISO 4850:1979 o tytule: Personal eye-protectors for welding and related techniques -- Filters -- Utilisation and transmittance requirements. Nie wiem czy jest nawet przetłumaczona na PL, w Polsce obowiązuje PN-EN 169:2005 Ochrona indywidualna oczu -- Filtry spawalnicze i filtry dla technik pokrewnych -- Wymagania dotyczące współczynnika przepuszczania i zalecane stosowanie. Krótki opis z katalogu PKNu: Podano oznaczenia i wymagania dotyczące współczynnika przepuszczania dla filtrów przeznaczonych do ochrony oczu operatorów spawarek, lutospawarek, łuków elektrycznych oraz urządzeń do cięcia strumieniem plazmy.

Marcin_FST
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Marcin_FST » 23 maja 2009, 13:56

A słuchajcie, znacie może jakiś sklep, gdzie sprzedają okulary spawalnicze z wbudowanymi oprawkami na szkła korekcyjne, lub coś podobnego?

Tak się składa, że jako krótkowidz muszę palić w okularach korekcyjnych, na które zakładam dopiero okulary ochronne. Problem tkwi w tym, że jak założę jedne na drugie, to w zasadzie widzę odbicie własnej twarzy i tylko częściowo to co powinienem. Półśrodkiem jest czapka z daszkiem zapobiegająca wpadaniu światła przez lukę między czołem a oprawą okularów ochronnych. Daje to jakiś tam powiedzmy efekt, ale żeby zdjąc okulary to jest potem cały ceremoniał.

RomanB

Post napisał: RomanB » 23 maja 2009, 15:13

Marcin_FST,

Musiałbyś podejść do jakiegoś optyka i zapytać o tą kwestię.

Marcin_FST

Post napisał: Marcin_FST » 23 maja 2009, 15:51

W zakładach optycznych świadczą usługi w zakresie wkładania szkieł korekcyjnych dodatkowe ramki, trzeba mieć tylko odpowiednie okulary. I tu jest tzw. haczyk.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 maja 2009, 16:06

hm ...
W Niemczech na magnesach widziałem jak operator miał okularki. Co prawda lenonki , ale jak skończył ciąć to je odklejał.
Natomiast ...
chyba na Słowacji ( muszę ew. tam zadzwonić do znajomych z fabryki maszyn ) mają coś takiego ale na zawiasach.... czyli zielone szkiełka są na zawiasach i to nie są takie okulary jak te nasze komunistyczne ale po prostu zwykłe podwójne.
Jedynie wiem że operator często musiał wymieniać szkiełka ... niszczyły się. Nie znam szczegółów ... ale problem jest dość ciekawy.

Marcin_FST

Post napisał: Marcin_FST » 24 maja 2009, 07:51

Znalazłem w necie kilka ciekawych rzeczy, które mogą się przydać forumowiczom ale jest przy tym kilka problemów...

1. Peltor ma w swojej ofercie okulary spawalnicze z mozliwością założenia dedykowanej ramki pod szkła korekcyjne... Ale żadna hurtownia BHP nie chce sprowadzić pojedynczego egzemplarza. Dostępne są filtry 3 i 5. Oto numery katalogowe:
- 13323-00000P - filtr 3
- 13324-00000P - filtr 5
- 13320-00000P - dedykowana ramka do tych okularów.
Szkła korekcyjne dorabiamy u optyka

2. Uvex robi kilka modeli okularów, które moim zdaniem potencjalnie nadają się do wmontowania szkieł korekcyjnych, ale nie miałem ich w ręcach ani nie byłem z nimi u optyka. Oto one:
http://www.e-okulary.pl/index.php3?acti ... e&id=23104
http://www.e-okulary.pl/index.php3?acti ... e&id=23105
http://www.e-okulary.pl/index.php3?acti ... le&id=6505

I tutaj mam kilka pytań:
Czym różni się szybka zielona od niebieskiej?
Może ktoś miał styczność i potrafi powiedzieć, czy w miejsce bezbarwnych szybek da się wmontować szkła korekcyjne?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 24 maja 2009, 09:50

oooo dobre informacje ...
szkiełka zielone ... tylko do zastosowania w spawalnictwie łukowym i gazowym ...
niebieskie ... jak interesuje Cię wszystko co się dzieje z ciekłym metalem to właśnie to szkiełko będzie OK.
ale ....
broń Boże stosować do plazmy !! Oczy będą cierpieć a Ty z nimi całą noc !! W hutach np. się przy piecach stosuje niebieskie szkła.
Zielony kolor … łagodny kolor, oczy nie bolą. Nawet przy łuku plazmowym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”