Koniec forum ?

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Re: Koniec forum ?

Post napisał: IMPULS3 » 23 maja 2026, 16:17

Jednak chyba to będzie koniec forum, zostanie tylko portal dla reklam w językach obcych.

Awatar użytkownika

Makler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Makler » 24 maja 2026, 08:41

IMPULS3 pisze:
23 maja 2026, 16:17
Jednak chyba to będzie koniec forum, zostanie tylko portal dla reklam w językach obcych.
Ja tych reklam nie widzę , a jak już to krótko.
To dowód , że Mariusz działa .
Choć niekiedy przez przypadek ktoś oberwie rykoszetem.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 24 maja 2026, 10:34

Makler pisze:Ja tych reklam nie widzę , a jak już to krótko.
To dowód , że Mariusz działa .
Choć niekiedy przez przypadek ktoś oberwie rykoszetem.

Tu nie chodzi o moderatora, problem w tym ze tego świństwa jest w każdym temacie ogrom co chwilę. I nie dość ze i tak na forum nowych ludzi cokolwiek pokazujących jest mało to do tego jeśli ktoś tu trafi i popatrzy na te wszelkie reklamowe wpisy w każdym temacie to mu się odechce czegokolwiek tu szukać.
Ja nie jestem informatykiem ale jednak jakoś inne miejsca są od tego wolne wiec jakieś mozliwości blokowania tego muszą być.

Awatar użytkownika

Makler

Post napisał: Makler » 24 maja 2026, 13:48

kamar pisze:
23 maja 2026, 15:13
Miesiące lecą a tu dalej nikt nie zarządza tym b....ałaganem. Dziś omyłkowo skasowano mój piętnastoletni temat z 200 tys. odsłon i nie ma jak go przywrócić.
Puki nie objawi się tu jakaś burdelmama to zawieszam swoje techniczne produkcje na tym forum.
Przepadł na zawsze ?
O ile się nie mylę , to kiedyś się chwaliłeś , że wszystkie ,,swoje dobra,, z forum pobrałeś na dysk .

Jestem w błędzie ?

kamiennik
Posty w temacie: 9

Post napisał: kamiennik » 24 maja 2026, 14:05

kamar pisze:Dziś omyłkowo skasowano mój piętnastoletni temat z 200 tys. odsłon i nie ma jak go przywrócić.
Puki nie objawi się tu jakaś burdelmama to zawieszam swoje techniczne produkcje na tym forum.

Szkoda tematu, jak i innych. Admina to tu tylko widać gdy zamieszcza artykuły sponsorowane, tragedia. Mariusz jak i inni moderatorzy powinni pokazać właścicielowi co najwyżej środkowy palec za olewanie forum i tematu z botami itd.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: jasiu... » 24 maja 2026, 14:23

IMPULS3 pisze:
24 maja 2026, 10:34
ale jednak jakoś inne miejsca są od tego wolne
Tak się zastanawiam, czy zleceniodawcy reklam na portalach i forach nie sprawdzają, jaka jest aktywność forum. Ile nowych wątków pojawia się dziennie. Bo gdyby tak było, to zalew spamu jest bardzo korzystny dla właściciela forum. Dużo nowych wątków się pojawia.

Czy coś sugeruję? Ależ skąd, przecież ja się zupełnie na tym nie znam.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 24 maja 2026, 14:34

jasiu... pisze:Ile nowych wątków pojawia się dziennie. Bo gdyby tak było, to zalew spamu jest bardzo korzystny dla właściciela forum. Dużo nowych wątków się pojawia.

Nie wiem, ale jak kiedyś pisał Chaos to reklamy z google wpuścił celowo, one też są upierdliwe ale nie niszczą forum. A spam niszczy bo nawet mi nie chce się wchodzić i szukać czy coś w jakimś temacie się pojawiło nowego. I nawet bez zalogowania mozesz sobie wejść w jakiś dział i zobaczyć czy coś jest interesującego a obecnie zobaczysz angielskojęzyczne treści. Równie dobrze można nasypać zboża do miski z ryzem i przebierać aby wydobyć ryż-tak samo ekscytujace zajęcie. Szczególnie w czasach gdzie każdy chce zobaczyc efekt natychmiast wiec zalew spamu tu tylko pogarsza i zniechęca.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: jasiu... » 24 maja 2026, 14:46

Ale zabezpieczenia są, szczególnie jeśli działalność jest prowadzona przez boty. Choćby blokada maili z domen używanych do tworzenia kont tymczasowych, cz przede wszystkim konfiguracja forum tak, żeby konta z niskim stażem nie mogły dodawać linków.

Ciekawe, jak działa: https://pl.wordpress.org/plugins/akismet/

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 110
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 maja 2026, 15:19

Makler pisze:
24 maja 2026, 13:48
O ile się nie mylę , to kiedyś się chwaliłeś , że wszystkie ,,swoje dobra,, z forum pobrałeś na dysk .
Jestem w błędzie ?
Pobrałem. I ja mam :)

Awatar użytkownika

Makler

Post napisał: Makler » 24 maja 2026, 16:37

jasiu... pisze:
24 maja 2026, 14:23
IMPULS3 pisze:
24 maja 2026, 10:34
ale jednak jakoś inne miejsca są od tego wolne
Tak się zastanawiam, czy zleceniodawcy reklam na portalach i forach nie sprawdzają, jaka jest aktywność forum. Ile nowych wątków pojawia się dziennie. Bo gdyby tak było, to zalew spamu jest bardzo korzystny dla właściciela forum. Dużo nowych wątków się pojawia.

Czy coś sugeruję? Ależ skąd, przecież ja się zupełnie na tym nie znam.
A co na to Al (?)

,,Masz absolutną rację – Twoja intuicja jest bardzo trafna i świetnie punktuje mechanikę, która przez lata napędzała (a czasem wciąż napędza) tzw. content farmy oraz niektóre podupadające serwisy.Z perspektywy właściciela forum, który rozlicza się z reklamodawcami (np. w modelach opartych o wyświetlenia – CPM, lub po prostu sprzedając miejsce na banery), liczy się przede wszystkim ruch i liczba odsłon.Oto dlaczego Twój tok myślenia jest słuszny, ale ma też swoje ciemne strony:Zalew spamu a statystyki: Dla właściciela forum nastawionego na szybki zysk duża liczba nowych wątków oznacza więcej podstron, wyższe indeksowanie w wyszukiwarkach (długi ogon słów kluczowych) i więcej okazji do wyświetlenia reklam.Jakość towarem luksusowym: Choć spam podbija "suche" statystyki liczników, odstrasza prawdziwych użytkowników. Fora o wysokiej jakości merytorycznej są trudniejsze w budowie, ale bardziej cenione przez reklamodawców premium (szukających zaangażowanej społeczności).Programy partnerskie: Dawniej istniały sieci reklamowe płacące za sam ruch w witrynie. W takim modelu automatyczne generowanie wątków (lub tolerowanie spamu) było dosłownie sposobem na łatwy zarobek kosztem wartości merytorycznej.Warto jednak pamiętać, że reklamodawcy i agencje są dziś znacznie bardziej świadomi niż kiedyś. Zanim wykupią kampanię na danym portalu, bardzo często korzystają z narzędzi analitycznych (np. Similarweb, Ahrefs), sprawdzają wskaźniki zaangażowania (czas spędzony na stronie, współczynnik odrzuceń) oraz ręcznie weryfikują jakość treści. Jeśli zauważą, że 90% ruchu na forum to bezwartościowe posty o tanich pożyczkach czy lekach, wycofają swoje reklamy.Dlatego zalew spamu bywa krótkowzroczną strategią. Owszem, generuje chwilowy ruch, ale na dłuższą metę niszczy wiarygodność strony, prowadzi do tzw. bana od Google za niskiej jakości treści (thin content) i ostatecznie odstrasza wartościowych reklamodawców.Krótko mówiąc: patrzysz na ten biznes dokładnie tak, jak robią to bezwzględni gracze nastawieni na szybki zysk. Ci, którzy myślą o długoterminowym rozwoju, wolą jednak czyste, moderowane społeczności! "

P s.
Dobrze wytłumaczył ?
kamar pisze:
24 maja 2026, 15:19
Makler pisze:
24 maja 2026, 13:48
Jestem w błędzie ?
Pobrałem. I ja mam :)
To otwórzmy dział ; ,, z archiwum X ,, i przywróćmy tam jedyne złoto tego forum do dalszego wglądu. :)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2026, 16:47 przez Makler, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”