Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: strikexp » 19 maja 2026, 19:46

Miasto jest fajne jak się jest młodym, wolnym i umie w nowoczesne, czyste biznesy. Wtedy masz kasę, dużo seksu z kobietami których w miastach jest nadmiar i balangi.
Natomiast życie w mieście w bloku jest obecnie bardzo nieopłacalne, mieszkania drogie. Wszelkie fotowoltaiki, pompy ciepła i inne dotacje dają ludziom z domem lub rolnikom. A miasto na to robi i buli podatki. PiS dowalił nawet zakaz dopłat do śmieci z budżetu miasta więc się płaci chyba że stówkę miesięcznie a wcześniej było 15zł.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 95

Post napisał: IMPULS3 » 19 maja 2026, 20:03

WZÓR pisze:AK SAMEMU ZABUDOWAĆ KOMINEK ?

A gdzie w tym kominku jest wyczystka? :mrgreen:

Nie wiem co masz na myśli, ale chodziło z tego co pamietam o zabudowę bo wkład to wiadomo ze gotowy.
Natomiast w tej telenoweli jak to określileś to chodzilo mi o to ze tych dwoje ludzi sami sobie wszystko robią wiec odcinają sporą część placenia komuś. Choć też pracują gdzieś w Niemczech a budują się gdzieś w lubelskim, :P

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: WZÓR » 19 maja 2026, 20:32

IMPULS3 pisze:
19 maja 2026, 20:03
WZÓR pisze:AK SAMEMU ZABUDOWAĆ KOMINEK ?

A gdzie w tym kominku jest wyczystka? :mrgreen:

Nie wiem co masz na myśli, ale chodziło z tego co pamietam o zabudowę bo wkład to wiadomo ze gotowy.
Natomiast w tej telenoweli jak to określileś to chodzilo mi o to ze tych dwoje ludzi sami sobie wszystko robią wiec odcinają sporą część placenia komuś. Choć też pracują gdzieś w Niemczech a budują się gdzieś w lubelskim, :P
Wyczystka to kluczowy element instalacji kominowej. Jest to najniższa część przewodu (zazwyczaj wyposażona w szczelne drzwiczki rewizyjne), która służy do kontrolowania drożności komina oraz bezpiecznego usuwania opadających produktów spalania, takich jak popiół i sadza.

P.s.
Na zabudowanym kominku w tym filmiku takich drzwiczek nie zauważyłem.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 19 maja 2026, 20:43

WZÓR pisze:Wyczystka to kluczowy element instalacji kominowej.

Skoro zabudowali kominek to prawdopodobnie wyczystka znajduje się po drugiej stronie czyli jej nie widac. Ja mam podobnie u siebie gdzie kominek jest w pokoju a wyczystka w kotłowni. (tyle że ja jeszcze nie mam kominka :) ), Więc gdybym nagrywał taki film to też byś tego nie widział.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 19 maja 2026, 22:31

IMPULS3 pisze:
19 maja 2026, 20:43
WZÓR pisze:Wyczystka to kluczowy element instalacji kominowej.

Skoro zabudowali kominek to prawdopodobnie wyczystka znajduje się po drugiej stronie czyli jej nie widac. Ja mam podobnie u siebie gdzie kominek jest w pokoju a wyczystka w kotłowni. (tyle że ja jeszcze nie mam kominka :) ), Więc gdybym nagrywał taki film to też byś tego nie widział.
Jak ktoś budował kominek , to powinien wiedzieć gdzie i na jakiej wysokości powinna się ona znajdować.
Obejrzałem raz jeszcze filmik.
Komin znajduje się za słupem betonowym.
Wyczystka powinna się znajdować z lewej strony lub z tyłu komina stojąc na wprost przed kominkiem.
Na tym slajdzie jej nie widać.

Obrazek

P.s.
Swoją drogą otwór wylotowy ciepłego powietrza też do bani.
Powinne być dwa.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 maja 2026, 06:37

WZÓR pisze:Na tym slajdzie jej nie widać.

No nie widać, natomiast dziwne gdyby nie bylo bo komin kupuje się w całości i wkład kominowy jest specjalny z tymże otworem w zestawie.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 54
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 20 maja 2026, 09:15

strikexp pisze:
19 maja 2026, 19:46
Wszelkie fotowoltaiki, pompy ciepła i inne dotacje dają ludziom z domem lub rolnikom. A miasto na to robi i buli podatki.
I znów ci rolnicy :) Co by oni zrobili gdybyś ty na nich nie płacił :)
A nie wiem czy wiesz, że ty mieszkając w mieście w mieszkaniu też korzystasz z dopłat i z udogonień z tych dopłat finansowanych?
Na przykład jak ktoś ma dom to może zrobić termomodernizację domu, dołożyć część kosztów ze swoich a cześć z dofinansowania.
A ty jak masz mieszkanie to też przecież przechodzi ono termomodernizacje. Spółdzielnie mieszkaniowe też ubiegają się i otrzymuja dofinansowania, a pozostałą część płacisz w czynszu .
Ciepłownie również dostają dofinansowania.
Tobie to się wydaje, że w ty w mieście to tylko cały czas płacisz a my na wsi tylko z tego korzystamy :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 20 maja 2026, 14:14

drzasiek90 pisze:
20 maja 2026, 09:15
strikexp pisze:
Wszelkie fotowoltaiki, pompy ciepła i inne dotacje dają ludziom z domem lub rolnikom. A miasto na to robi i buli podatki.
I znów ci rolnicy :) Co by oni zrobili gdybyś ty na nich nie płacił :)
A nie wiem czy wiesz, że ty mieszkając w mieście w mieszkaniu też korzystasz z dopłat i z udogonień z tych dopłat finansowanych?
Na przykład jak ktoś ma dom to może zrobić termomodernizację domu, dołożyć część kosztów ze swoich a cześć z dofinansowania.
A ty jak masz mieszkanie to też przecież przechodzi ono termomodernizacje. Spółdzielnie mieszkaniowe też ubiegają się i otrzymuja dofinansowania, a pozostałą część płacisz w czynszu .
Ciepłownie również dostają dofinansowania.
Tobie to się wydaje, że w ty w mieście to tylko cały czas płacisz a my na wsi tylko z tego korzystamy :)
Nie jest tak , jak myślisz. :)
.... , jeden z drugim.

,,Jedne dotacje ratują dupę , a inne zachęcają do inwestycji "

Dokładnie tak jest – w świecie finansów i gospodarki dotacje dzielą się na dwa zupełnie różne gatunki: kroplówki ratunkowe oraz dopalacze rozwoju.

Następnym razem przemyślcie temat zanim coś napiszecie.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 62

Post napisał: jasiu... » 20 maja 2026, 19:23

IMPULS3 pisze:
19 maja 2026, 17:39
bo uwielbiam lasy, rzeczki i wszelkie zbiorniki wodne.
Do których można dojechać samochodem. Swoim, albo autobusem. Nie wyobrażam sobie, żeby dać się zamknąć gdziekolwiek, toż to prosta droga na cmentarz, jeśli ktoś przestanie się przemieszczać.

W sumie bez kłopotu dopływam jeszcze do czerwonej bojki na każdym morskim kąpielisku i nie chciałbym, żeby to się kiedykolwiek zmieniło.
atom1477 pisze:
19 maja 2026, 19:02
Nie mówię o niczym konkretnym. Tylko ogólnie że podatki idą na różne rzeczy.
Pod warunkiem, że idą. I w wielu miejscach rzeczywiście idą. Wiem, że z redystrybucją pieniądza różnie bywa. Mnie się w sumie podoba socjalistyczne podejście do podatków, takie jak jest np. w Hiszpanii, Niemczech, Danii i wielu innych krajach.
strikexp pisze:
Natomiast życie w mieście w bloku jest obecnie bardzo nieopłacalne, mieszkania drogie.
Ale mnie będzie na to stać. Nie muszę się przejmować.
WZÓR pisze:
20 maja 2026, 14:14
Tylko dziwnym trafem dotacje zachęcają cię do określonego działania. Masz kupić to, co ci donatorzy chcą sprzedać (miałem napisać "wcisnąć").

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 20 maja 2026, 19:36

jasiu... pisze:
20 maja 2026, 19:23
....
WZÓR pisze:
20 maja 2026, 14:14
Tylko dziwnym trafem dotacje zachęcają cię do określonego działania. Masz kupić to, co ci donatorzy chcą sprzedać (miałem napisać "wcisnąć").
W moim przypadku pompy ciepła mi nie wcisnęli .
Sam ją chciałem.
Do styropianu się nie dorzucili . :mrgreen:
Budowa domu , to nie termomodernizacja istniejącego ....

P.s.
Co do relokacji.
Wyprowadź się do Czech , tuż przy granicy z Polską.
Będziesz czuł się niby w Polsce , a żył w zupełnie innym , normalnym kraju.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”