Atebo zielony buduje CNC

Budowa bramowej CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Atebo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Atebo zielony buduje CNC

Post napisał: Atebo » 12 maja 2026, 22:23

Potrzeba zmusiła mnie do budowy własnej CNC. Muszę pofrezować trochę rowków 3mm w piance EVA. A i do innych materiałów pewnie się przyda. Poczytałem i poedukowałem się. No i zabrałem sie do pracy. Choć muszę przyznać nigdy nie miałem nic do czynienia z CNC.

Obrazek Skombinowałem stół z profili alu 80x80mm i już powstała pierwsza koncepcja ramy.

Obrazek Długość profili 80x80 to 120 cm. chyba skrócę te poprzeczki żeby cala rama miała 120x120cm.

Co o tym myślicie ?

A zapomniałem pole robocze musi mieć 100x100cm.

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Atebo zielony buduje CNC

Post napisał: forestgril » 13 maja 2026, 06:09

No póki co ładna rama pod stolik :) Grube profile dałyby duży zapas sztywności - jeśli to ma być tylko frezowanie w piance. Nie jestem pewien, czy przy tych rozmiarach rama udźwignie frezowanie w aluminium, ale do lekkiego frezowania drewna powinno być ok. Ja upewniłbym się jeszcze, żeby "zastrzały" byłe większe, chwytały mocno i wykorzystywały całą szerokość profilu, bo teraz widzę, że przypierają jedynie w połowie szerokości, co zmniejsza sztywność. A może lepiej: profile na końcach mają 4 otworki, które albo już są gwintowane, albo można nagwintować. Zamiast lub oprócz zastrzałów przewierciłbym profile i skręcił mocno z tymi otworami, żeby się lepiej trzymały. Nie przycinałbym na długość tylko wykorzystał zwiększoną szerokość, aby dodać prowadnice - przy polu roboczym 100x100, trzeba brać zapas, bo wrzeciono i mocowanie ma swoją, zapewne większą niż 20cm (i tyle tracimy z pola roboczego). Dlatego dodatkowe 16cm był zachował.

Trzeba jeszcze wymyślić regulację wysokości na podłożu, ale to drugorzędna sprawa na później. Trochę martwi mnie, że odległości między nogami na dole nie są ustalone, więc cała konstrukcja może się kiwać na tych nóżkach.

Autor tematu
Atebo
Posty w temacie: 2

Re: Atebo zielony buduje CNC

Post napisał: Atebo » 13 maja 2026, 20:42

Rama jest na fotce skręcona tylko jako prowizorka, aby sobie popatrzeć i mieć wizualizacje dla rozwoju nowych koncepcji. Docelowo oczywiście powiercę profile i oprócz złączek skręcę je bezpośrednio śrubami M8. Dla mnie to nowa branża i zanim zainwestuje w dalszy rozwój projektu wole to przemyśleć. Oś Z będzie miała max 180mm szerokości. więc szerokość osi X +- 1200mm myślę że powinna być ok. Mam jeszcze 3 szt. profili 40x40 one są troszkę krótsze od tych 80x80 na osi x. Wiec chyba dotnę te 80 do ich długości i bedę miał dodatkowe wzmocnienia na środek osi X.

Obrazek
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”