Witam
Jezeli ktoś mial podobny problem i uporal sie z nim to bardzo prosze o pomoc......
Podczas sterowania w konfiguracji Mach3 + silniki krokowe i DC sygnał sterujący w jakiś sposob zostaje zaklocony - efektem jest nierownomierna praca silników...
Jezeli poruszony zostaje kursor myszki silnik zaczyna dzialać plynnie...
probowalem roznych konfiguracji portu... myszki na usb, ps2 itp... zmiany przerwań itd.. nic to nie daje...
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam i zycze wesolych swiat
Mach3 & myszka - KONFLIKT!?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
możesz dokładniej opisac co sie dzieje?nie zbyt rozumiemefiks pisze:Podczas sterowania w konfiguracji Mach3 + silniki krokowe i DC sygnał sterujący w jakiś sposob zostaje zaklocony - efektem jest nierownomierna praca silników...
Jezeli poruszony zostaje kursor myszki silnik zaczyna dzialać plynnie...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Kontakt:
dziekuje za zainteresowanie tematem...
dokladniej mowiac... podczas wysylania impulsow poprzez port LPT wystepuje jakas "dziwna nieciaglosc" inaczej mowiac.... na innym kompie z dokladnie tymi samymi ustawieniami predkosci itp w mach3 silnik kreci sie plynnie w odroznieniu od powyrzszego... (wysylany sygnal tak jakby sie zawiesza / wykluczam moc obliczeniowa kompa bo napewno jest wystarczajaca do tego zadania... system instalowany 2x) mecze sie z tym od wczoraj... jedyne co zauwazylem to powiazanie tego problemu z myszka - jezeli nia poruszam w trakcie przesylania sygnalu - silnik zaczyna sie krecic plynie (zawieszanie sygnalu nie wystepuje) probowalem myszki na ps2 i na usb... probowalem zmieniac przerwania i rodzaj portu lpt w biosie... dzisiaj zrobilem testowy program w labview i dzieje sie dokladnie tak samo jak w mach... szczerze mowiac popsulo mi to nastroj
....
bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek sugestie
pozdrawiam
dokladniej mowiac... podczas wysylania impulsow poprzez port LPT wystepuje jakas "dziwna nieciaglosc" inaczej mowiac.... na innym kompie z dokladnie tymi samymi ustawieniami predkosci itp w mach3 silnik kreci sie plynnie w odroznieniu od powyrzszego... (wysylany sygnal tak jakby sie zawiesza / wykluczam moc obliczeniowa kompa bo napewno jest wystarczajaca do tego zadania... system instalowany 2x) mecze sie z tym od wczoraj... jedyne co zauwazylem to powiazanie tego problemu z myszka - jezeli nia poruszam w trakcie przesylania sygnalu - silnik zaczyna sie krecic plynie (zawieszanie sygnalu nie wystepuje) probowalem myszki na ps2 i na usb... probowalem zmieniac przerwania i rodzaj portu lpt w biosie... dzisiaj zrobilem testowy program w labview i dzieje sie dokladnie tak samo jak w mach... szczerze mowiac popsulo mi to nastroj

bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek sugestie
pozdrawiam
....cieżko jest lekko żyć....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
no dziwne żegdy ruszasz myszkątotak sie dzieje azmieniałes ustamienia portu lpt? a może wyłoncz myszke w biosie na ps2 i pożycz od znajomego inną może poszukaj najnowszych sterowników lub jeśli nie pomożeprzeinstaluj je na te dostarczone wraz z płytą główną może towina płyty głównej w której wyst epuje konflikt jakiś może daj dane sprzętu to kukne na googlei poszukam czynie bło podobnych problemów a tą płytągłównąsam kiedysmiałem płyty gigabyta zanim pierwszy raz mi ruszyłato wruciła do serwivu przysłaki i dokładnie potygodniu odesłałem ją im z tymsamym problemem czyli niestartował mi kompwcalepowymianie po roku ten model spalił mi sie odesłałem doserwisu i powiedzieli żezalałem go płynem nieznanego pochodzenia moimzdaniem poszukaj czegos na temat płyty głównej izrób optymalizacje Xptu na forum jestspolszczona
gdyby nie pomogłotonapiszo efektach lub ichbraku aja bym najpredzej zmieniłpłytyna inną
[ Dodano: 2008-12-21, 13:59 ]
aha pamiętaj nieurywaj innych programuwgdychodzi machnawetgdybyśmiałprocesor4rdzeniowy8Gbram dysk raptor 120Gb czestoigęstosasprzecznosci systemowe
ps przepraszam zapismo i ortografię

aha pamiętaj nieurywaj innych programuwgdychodzi machnawetgdybyśmiałprocesor4rdzeniowy8Gbram dysk raptor 120Gb czestoigęstosasprzecznosci systemowe
ps przepraszam zapismo i ortografię