Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: rc666 » 08 maja 2026, 19:06

O czym wu qó.va prdl?

Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Post napisał: jasiu... » 09 maja 2026, 10:53

IMPULS3 pisze:
08 maja 2026, 16:28
dopiero co mi pisałeś że uczciwiej jest zrezygnować jeśli się nie zgadzam.
Wątpliwości, to nie odrzucenie. Bo ja nie odrzucam sytuacji, w której gość idzie do spowiedzi i otrzymuje odpuszczenie win. Nie odrzucam też, że poprzez określone czynności (modlitwę, pielgrzymkę nabożeństwo) można otrzymać skrócenie tzw. czasu odkupienia win, zwanego czyśćcem. Ale żeby takie coś kupić dla nieboszczyka szwagra, opłacając odprawianie 30 mszy, to mi się trochę naciągane wydaje. Nie, to nie jest kwestionowanie własnej modlitwy za umarłych. Tak to może działać, można wyprosić u Boga darowanie win innym, szczególnie jesli jesteśmy ofiarami postępowania tych ludzi. Ale żeby tak wyciągnąć zwitek banknotów i kupić msze, które to sprawią, że nasz bliski nieboszczyk do nieba pójdzie... Chociaż jest napisane: "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane", to sprawa dotyczy grzechów, a nie tego, żeby za te grzechy ktoś na niebo nie poczekał. Tyle że z drugiej strony, jeśli prezydent podpisał (ksiądz odpuścił), to dalszego więzienia już nie ma.

Tak, tylko wątpliwości. A wątpliwości nie są herezją. Polecam, bo mnie się wiele materiałów stamtąd spodobało stronę: https://www.apologetyka.info/

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 09 maja 2026, 14:29

jasiu... pisze:Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane",

Myślę że to było powiedziana do wszystkich ludzi a tak jak sobie to przywłaszczył KK. Tym bardziej że Jezus takie proste prawdy przekazyał, tym bardziej że gdyby miał tylko swoim apostołom cos mówić to by siedział w jakims domku a nie chodzil do zwykłych ludzi. No ale tu znów rządza władzy się odezwała i trzeba było se przygarnąć na własny użytek. :P |
jasiu... pisze:Tak, tylko wątpliwości. A wątpliwości nie są herezją.

Się nie tłumacz tak, też nie jesteś 100% wierny tylko lawirujesz. :P

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 09 maja 2026, 19:27

IMPULS3 pisze:
09 maja 2026, 14:29
gdyby miał tylko swoim apostołom cos mówić to by siedział w jakims domku
Tyle, że tak właśnie było!

Poczytajmy tą ewangelię św. Jana od początku.

Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: «Pokój wam!» A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie ujrzawszy Pana. A Jezus znowu rzekł do nich: «Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam». Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane»

Wychodzi na to, że Jezus to odpuszczanie grzechów przekazał zamkniętym apostołom. A ci przekazali ten dar swoim następcom, którzy mają być posyłani w celu rozkrzewienia nauki Chrystusa.
IMPULS3 pisze:
09 maja 2026, 14:29
też nie jesteś 100% wierny
Oczywiście, że nie jestem żadnym chrześcijańskim talibem. Wierzę w sedno, nachodzą mnie wątpliwości, co do dla sedna mało istotnych szczegółów.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 09 maja 2026, 20:02

jasiu... pisze:Wychodzi na to, że Jezus to odpuszczanie grzechów przekazał zamkniętym apostołom. A ci przekazali ten dar swoim następcom,

Właśnie dlatego jest to pozbawione logiki. Apostołów było 11 a ludzi na świecie w tamtym czasie pewnie troszkę więcej. Więc jak kojarzę internetu nie mieli :) więc owe odpuszczanie grzechów było mało skalowe i pomijałoby niezliczona ilość ludzi. Więc słąbo. Sens mialoby tylko wtedy gdyby było ten przekaż miał trafić do wszystkich ludzi i to oni mieliby być tymi przebaczającymi co z resztą byłoby zgodne z resztą nauk Jezusa bo on to ciągle w różnych oprawach mówił.
Tym bardziej że wtedy o żadnej religii nie bylo mowy. Tak jak i przy chyba większosci religii gdzie pojawiały się póżniej. Bo już o zmianie znaku chrześcijan nie wspomnę.
Dobra, wystarczy tych rozważań bo jak widzę nikt na moje pytanie nie potrafi odpowiedzieć wiec wniosek jest taki ze owe nieścisłości są dość widoczne a wiara nie ma nic wspólnego ze zrozumieniem.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 maja 2026, 11:19

IMPULS3 pisze:
09 maja 2026, 20:02
Apostołów było 11 a ludzi na świecie w tamtym czasie pewnie troszkę więcej.
Tylko że większość tych ludzi nie miała pojęcia o Jezusie, a więc odpuszczenie grzechów było dla przeważającej liczby ludzi czymś niezrozumiałym. Dlatego Jezus zaczął od tak i Ja was posyłam.

I to tym nawróconym apostołowie mogą grzechy odpuścić. No tak, a co po śmierci apostołów? I tu przyjęto, że następcy, którzy przejmują ich rolę, którzy wykonują to polecenie tak i Ja was posyłam też mają prawo do odpuszczania grzechów.
IMPULS3 pisze:
09 maja 2026, 20:02
Tym bardziej że wtedy o żadnej religii nie bylo mowy.
Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą - cytat z ewangelii św. Mateusza. Mógłbym przytoczyć jeszcze cytat o pasieniu owiec, wypowiedziany do Piotra przez Jezusa, ale przecież ten cytat znasz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 maja 2026, 12:12

jasiu... pisze: Dlatego Jezus zaczął od tak i Ja was posyłam.

Od czegoś i kogoś zacząć musiał, co nie definiuje żadnych ograniczeń i praw wyłacznosci.
jasiu... pisze:Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój,

Tyle że kościół to nie religia. I rozumienie tego nie jest jednoznaczne.

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 10 maja 2026, 16:10

W pierwotnym Kościele było dość dobrze wiadomo, kto jest kim i komu ufać, bo ludzie byli prostsi i czystsi i po otrzymaniu Ducha Świętego potrafili rozeznać . Stąd było wiadomo, który był papieżem )Piotr) i że władzę przekazywali apostołowie dalej przez nałożenie rąk i polecenia.

Również było oczywiste dla tegoż Kościoła, że spożywając przeistoczone chleb i wino, spożywają samego Boga. Liturgia w Krk i prawosławiu tak bardzo się od tego czasu nie zmieniła. Był jeden celebrans i diakoni w posłudze. Ale to było Ciało i Krew Boga.

Ponieważ tylko w Krk i prawosławnym została ta wiara, tylko te są legitne w najważniejszej chyba kwestii, czyli w czynieniu Pamiątki zgodnie z wolą Chrystusa.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 maja 2026, 16:58

IMPULS3 pisze:
10 maja 2026, 12:12
co nie definiuje żadnych ograniczeń
Użył słowa "was", a nie "wszystkich"!
IMPULS3 pisze:
10 maja 2026, 12:12
Tyle że kościół to nie religia.
Zgoda. Według słownika religia to «zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne»

Tyle, że żeby istniała wspólnota, zwana kościołem, to musi być zdefiniowana religia, która w tym kościele obowiązuje. Kościół nie może istnieć bez religii, bo jest na zasadach religii oparty.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 10 maja 2026, 17:14

jasiu... pisze:Użył słowa "was", a nie "wszystkich"!

Jeśli zwracał sie do konkretnych osób to tak by powiedział, co dalej nie nie zawiera ograniczeń jakoby tylko ci którzy należą do danej grupy. Z resztą ajk pisałem wcześniej spisywanie było po 40 latach wiec jak ktoś ma obecnie 40 lat to niech wiernie odtworzy sobie rozmowę ze szkoły. To i tak bedzie ledwo 30 lat, a pamięć nie wyostrza sie z wiekiem lecz przeciwnie zaciera wiele rzeczy. :)
jasiu... pisze:Tyle, że żeby istniała wspólnota, zwana kościołem, to musi być zdefiniowana religia,

Tyle tylko ze Jezus nie zakładał zadnej religii, on nauczał ludzi jak równy im, a sama religia powstała na bazie Jezusa.
forestgril pisze: Ale to było Ciało i Krew Boga.

Nad tym też mógłbym się trochę poznęcać bo to jakieś kanibalistyczne techniki. Rozumiem że można chłonąć nauki, miłość, pokój itd, ale jeść ciało i krew to trochę przesadzili.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”