Aaaaby zdrowym być
-
upadły_mnich
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 9
Re: Aaaaby zdrowym być
Niektórzy mają inne wizje i ... dosyć krótkie czasowo. Można sprawdzić i się sprawdzają.
Dziwi mnie, że jeszcze nikt własnych doświadczeń nie opisał.
To nie był sarkazm. Czytam i nie wiem.
Wiem, że Kościół omija trudne tematy. I nie ma odpowiedzi na wiele pytań.
Dziwi mnie, że jeszcze nikt własnych doświadczeń nie opisał.
To nie był sarkazm. Czytam i nie wiem.
Wiem, że Kościół omija trudne tematy. I nie ma odpowiedzi na wiele pytań.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 44
Może nie tyle omija, co nie wiedząc jak pewne rzeczy wytłumaczyć, pozostaje sceptyczny. Ot choćby jak w przypadku objawień z Garabandal. Dziewczynki lewitowały, potrafiły odczytywać myśli innych osób, na filmie na języku jednej z nich pojawia się komunijna hostia. A kościół nadal sceptycznie się o wydarzeniach z Garabandal wypowiada.upadły_mnich pisze: ↑02 maja 2026, 17:52Wiem, że Kościół omija trudne tematy. I nie ma odpowiedzi na wiele pytań.
-
upadły_mnich

to bym zrozumiał. Ale np dziwne dla mnie jest to, że cały czas tzw relikwie Kościół uznaje, mimo tego że z matematyki inaczej wynika, bo św Antoni miał 5 rąk.
-
forestgril
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 65
A skąd ta informacja (ja z kolei jestem sceptyczny do informacji wyczytanych w internecie albo ogólnie mediach przeróżnej proweniencji, ale zazwyczaj Kościołowi skrycie lub jawnie przeciwnych).
-
upadły_mnich

Dziwne też jest dla mnie (jestem wieżącym) że z jednej strony Boga uznajemy za coś ponad nami, nie do poznania a z drugiej strony...Kościół na siłę chce Go ogarnąć ludzkim umysłem. I tak robi to kolega Forestgil
Cytat z pewnego filmu po wyjściu Neo od Wyroczni: pamiętaj, usłyszałeś to co miałeś usłyszeć.
Dodane 4 minuty 24 sekundy:
Forestgill nazwiesz mnie heretykiem ale poświęć tydzień czasu i poszukaj ile jest relikwi napletka Chrystusa. W tym momencie jestem skazany na pieklo przez Ciebie ale ja to z religijnej książki wyczytałem. Z tego co pamiętam to 3 szt i każda ma cudowne właściwości i DNA można pobrać, i żyje.
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
usłyszałeś to (w Piśmie Świętym) co miałeś usłyszeć. Jezus nie mówił, że są cywilizacje na innych planetach bo po co miał to mówić? Kto by Go zrozumiał jak Ziemia była wtedy płaska, Po co miał to mówić jak za 1000 lat tego nie odkryjemy?
Dodane 14 minuty 31 sekundy:
Tak samo z reinkarnacją. Ja nie wierzę, że zły człowiek w następnym pokoleniu jest myszą.
Nie wiem tego w myśl, którą wcześniej zapisałem czyli cytat Morfeusza do Neo. Uznaję "Teorię płaszczaków" aby było bardziej technicznie.
Dodane 7 minuty 33 sekundy:
Ja szukam odpowiedzi bo byłem świadkiem rzeczy gdzie Kościół mi nie pomoże bo albo NIE CHCE albo NIE WIE albo NIE UMIE a najzwyczajniej; ZIGNORUJE.
Cytat z pewnego filmu po wyjściu Neo od Wyroczni: pamiętaj, usłyszałeś to co miałeś usłyszeć.
Dodane 4 minuty 24 sekundy:
Forestgill nazwiesz mnie heretykiem ale poświęć tydzień czasu i poszukaj ile jest relikwi napletka Chrystusa. W tym momencie jestem skazany na pieklo przez Ciebie ale ja to z religijnej książki wyczytałem. Z tego co pamiętam to 3 szt i każda ma cudowne właściwości i DNA można pobrać, i żyje.
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
usłyszałeś to (w Piśmie Świętym) co miałeś usłyszeć. Jezus nie mówił, że są cywilizacje na innych planetach bo po co miał to mówić? Kto by Go zrozumiał jak Ziemia była wtedy płaska, Po co miał to mówić jak za 1000 lat tego nie odkryjemy?
Dodane 14 minuty 31 sekundy:
Tak samo z reinkarnacją. Ja nie wierzę, że zły człowiek w następnym pokoleniu jest myszą.
Nie wiem tego w myśl, którą wcześniej zapisałem czyli cytat Morfeusza do Neo. Uznaję "Teorię płaszczaków" aby było bardziej technicznie.
Dodane 7 minuty 33 sekundy:
Ja szukam odpowiedzi bo byłem świadkiem rzeczy gdzie Kościół mi nie pomoże bo albo NIE CHCE albo NIE WIE albo NIE UMIE a najzwyczajniej; ZIGNORUJE.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2026, 19:45 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 57
upadły_mnich pisze:Tak samo z reinkarnacją. Ja nie wierzę, że zły człowiek w następnym pokoleniu jest myszą.
Nie spotkałem sie nigdzie aby kolejne wcielenie było zwierzęce. Natomiast nie wytłumaczysz inaczej niesprawiedliwości tego świata jak właśnei inkarnacją. Wybór jest prosty, albo świat to przypadek, albo reinkarnacja, albo odgórna niesprawiedliwość a dlaczego-no bo tak i tyle.
Ja wiem że te wszsytkie historie dla ludzi to nie dowód, ale innych za bardzo nie mamy w tym momencie a te historie nie dosć że tłumaczą wiele a nawet prawie wszystko to są rozlane po całym świecie i nie patrzą na wiarę, religię czy naleciałosci kulturowe.
-
upadły_mnich

Impuls3, akurat z tej dyskusji Twoje zdanie mi najbardziej odpowiada łącznie z tym ...czego nie powiedziałeś. Ograniczenia netowe itp.
Napiszę jeszcze raz; umysł ludzki jest ograniczony i nie tylko chodzi o to abyśmy połączyli 1000 mózgów największych geniuszy na Ziemi i uzyskali IQ równe 20000. To nic nie da. No jasne, wymyślą kamerę wszczepianą do oka czy laser koloru bordowego. Z tej niedoskonałości trzeba zdawać sobie sprawę. A tu słyszę: co myślał Bóg jak wprowadził....? A jak powiedział na Krzyżu...? A jak... JA NIE WIEM I TO JEST POZA MOIM ZASIĘGIEM. Być może powiedział to co mieliśmy usłyszeć a co wcale nie było prawdą.
Napiszę jeszcze raz; umysł ludzki jest ograniczony i nie tylko chodzi o to abyśmy połączyli 1000 mózgów największych geniuszy na Ziemi i uzyskali IQ równe 20000. To nic nie da. No jasne, wymyślą kamerę wszczepianą do oka czy laser koloru bordowego. Z tej niedoskonałości trzeba zdawać sobie sprawę. A tu słyszę: co myślał Bóg jak wprowadził....? A jak powiedział na Krzyżu...? A jak... JA NIE WIEM I TO JEST POZA MOIM ZASIĘGIEM. Być może powiedział to co mieliśmy usłyszeć a co wcale nie było prawdą.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2026, 20:00 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IMPULS3

upadły_mnich pisze: i nie tylko chodzi o to abyśmy połączyli 1000 mózgów największych geniuszy na Ziemi i uzyskali IQ równe 20000. To nic nie da.
A ja bym powiedział że to by dało choć w innym sensie.
Ja to czego bym oczekiwał od kościoła to właśnie pochylenia się nad różnymi przypadkami i zbierania tego wszystkiego aby coś z tego wynikło. Wtedy oprócz wiary mielibyśmy też jakieś fragmenty wiedzy. Problem w tym ze trzeba by to zrobić otwierajac się bez żadnych barier a to niestety jest za duża przeszkoda dla kościoła i dlatego tkwi w miejcu. Szkoda bo mozliwości ma jak nikt inny, więc stracona szansa.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2026, 20:15 przez IMPULS3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
upadły_mnich

Mam kumpla wierzącego, praktykującego. Przewiduje śmierć.
Tak. Tj. on nie wie kto umrze za 2 lata. On przy spotkaniu z bliskim czy obcą osobą mówi: umrzesz do piątku wieczorem. Myli się bo był wypadek i osoba zmarła w piątek rano. Kilkanaście przypadków.
Jako osoba praktykująca na spowiedzi chciał to wyznać. Spowiednik: na takie tematy nie rozmawiamy.
Miał przypadek odwrotny. W hospicjum lubelskim lekarz stwierdził, że pacjent umiera, zero szans, zero leczenia, witaminka C i kroplówka bo i tak nie ma szans. Spytał czy może odwiedzić? Jasne. Mówi: ja nic nie czuję. Klienta wypisali i żył jeszcze 2 lata.
Tak. Tj. on nie wie kto umrze za 2 lata. On przy spotkaniu z bliskim czy obcą osobą mówi: umrzesz do piątku wieczorem. Myli się bo był wypadek i osoba zmarła w piątek rano. Kilkanaście przypadków.
Jako osoba praktykująca na spowiedzi chciał to wyznać. Spowiednik: na takie tematy nie rozmawiamy.
Miał przypadek odwrotny. W hospicjum lubelskim lekarz stwierdził, że pacjent umiera, zero szans, zero leczenia, witaminka C i kroplówka bo i tak nie ma szans. Spytał czy może odwiedzić? Jasne. Mówi: ja nic nie czuję. Klienta wypisali i żył jeszcze 2 lata.
-
IMPULS3

upadły_mnich pisze: Kilkanaście przypadków.
Ciekawy przypadek ale nie wiem czy chciałby się z nim kumplować,
A poważnie to Drzasiek napisał że aby pojśc do koscioła to trzeba się zmusić a się nie chce. A ja powiem tak, gdyby były w kosciele takie przypadki to bym chodził. A w dzisiejszych czasach gdzie można wziąć kamerę i pojechać zrobić dokumentację było by to coś pięknego i urozmaiciło by te nudne msze. Ale to tylko moje fantazje.