Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: IMPULS3 » 29 kwie 2026, 11:17

forestgril pisze:Gdyby Kolega pragnął się uświęcić zamiast szukać nowinek, zaraz przekonałby się, jakim wyzwaniem jest rezygnacja z siebie i branie „Krzyża na kazdy dzien”

Oświecenie mi póki co nie grozi bo nie przeszedłem jeszcze podstaw. :P
forestgril pisze:Nawet w buddyzmie „poszukiwania wrażeń” i wiedzy stawiane są poniżej dążenia do udoskonalenia swojej duszy

Budda często podkreślał, aby nie przyjmować jego słów na wiarę, lecz sprawdzać je samodzielnie w swoim własnym doświadczeniu. I ja właśnie z tej doktryny. :P

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 29 kwie 2026, 11:22

IMPULS3 pisze:Oświecenie mi póki co nie grozi bo nie przeszedłem jeszcze podstaw. :P

Są tacy, co to wiecznie się uczą, a nic się nowego nauczyć nie mogą... Czy Budda nie mówił też o przekraczaniu swoich ograniczeń? Ach, tak - spokojnie: jeszcze wiele żyć przed nami ;) Mam za sobą buddyzm. To pustka. Tam nic nie ma. Tam jest tylko samotność. Dusza potrzebuje miłości, a miłość potrzebuje Wspólnoty. Wspólnota wymaga ofiary. Czy ta nauka już za trudna jest? Czy to już rozum przekracza i nie można kroku dalej zrobić?

Bandito
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bandito » 29 kwie 2026, 12:05

Ostatnio zmieniony 29 kwie 2026, 12:23 przez Bandito, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 29 kwie 2026, 12:09

forestgril pisze:Mam za sobą buddyzm. To pustka.

Bo idea jest taka że w momencie gdy dojdziemy do szczytowej formy duchowej to połączymy się ponownie z Bogiem i cykl się zamyka. A energia boska nadal się ujawnia w kolejnych swiatach i ponawia ów cykl życia i śmierci przez co poznaje sama siebie. Choć to jest już ta ekstremalna wiedza do której dostęp jest poza wyobrażeniem wiec ja wysiadam nawet pomimo ciekawości. :) Z tej teorii lub prawdy wywodzi się znak Enso w praktykach Zen.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 29 kwie 2026, 12:25

IMPULS3 pisze: w momencie gdy dojdziemy do szczytowej formy duchowej to połączymy się ponownie z Bogiem

Skoro Kolega mówi o wartości szukania prawdy, to zapewne należy posłużyć się rozumem. A zatem już sam rozum mówi, że Bóg jest nieskończony, nieogarniony, wszech-wszystki, absolutny, nieśmiertelny. A my? Nędzne pyłki w kosmosie. Jak ma niby kawałek mięska na jakiejś zapadłej planetce osiągnąć tak rozumiany Absolut?Musiałby nieskończoność całą pracować, a nawet to za mało, bo czas jest stworzony, a Bóg jest poza czasem. To niemożliwe. Czysty absurd. Taki jest zresztą cały buddyzm: spekulacje i wyobrażenia jak to:

" A energia boska nadal się ujawnia w kolejnych swiatach i ponawia ów cykl życia i śmierci przez co poznaje sama siebie. "

To jest prawda dostępna dla rozumu: jedyny sposób, aby skończone i śmiertelne mogło osiągnąć (lub nawet dotknąć) Boską Nieskończoną Nieśmiertelność, jest taki, aby Ona zniżyła się do tego pyłka i podźwignęła go z prochu. Inaczej to niemożliwe. Dlatego buddyzm to fikcja, droga do nikąd - albo raczej do piekła, przez pychę. Czyli brak uznania własnej małości i niezdolności do Wiecznego Życia.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 29 kwie 2026, 13:01

forestgril pisze: A zatem już sam rozum mówi, że Bóg jest nieskończony, nieogarniony, wszech-wszystki, absolutny, nieśmiertelny.

Tego jednak nie wiesz, dlatego też nie odpowiesz że skoro jesteś jego częścią to dlaczego jesteś niedoskonały? I po co ta niedoskonała Ziemia? Nie lepiej było od razu zrobić raj i tam serfować po wsze czasy? :)
forestgril pisze:Jak ma niby kawałek mięska na jakiejś zapadłej planetce osiągnąć tak rozumiany Absolut

Jest tylko do pewnego momentu tu. Pózniej jest w innych siwatach/wymiarach nazwij sobie jak chcesz.
forestgril pisze:Dlatego buddyzm to fikcja, droga do nikąd - albo raczej do piekła,

Może tak a może nie, problem tylko w tym że one wszystkie prowadza w to samo miejsce tylko nazwy mają inne. :P
forestgril pisze:Czyli brak uznania własnej małości i niezdolności do Wiecznego Życia.

I co miałbyś tak się byczyć w tym raju przez wieczność i nic nie robić? Nudne to troche. :)
Jednak skoro cykliczność wszechświata jest to krąg Enso ma jakiś sens i to przed odkryciem fizyków. :P

Dodane 8 minuty 42 sekundy:
Obejrzyj sobie, tam jest fajny moment jak on mówi że jest jedną z kul swiatła. To byl lekarz który całe życie to pamiętał. Niestety już nie żyje. Ale wartosciowa historia. Mało ma wspólnego z chrześcijańskim rajem więc bedziesz musiał się przemęczyć. :P

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pukury » 29 kwie 2026, 13:34

Hej.
Kol. Forest - dlaczego z taką pogardą wypowiadasz się o innej religii ?
Co by było jak by ktoś tak określał Twoją religię ?
Nie dziwię się że nie odnalazłeś się na naukach Buddy .
pzd.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 29 kwie 2026, 13:53

IMPULS3 pisze:Tego jednak nie wiesz, dlatego też nie odpowiesz że skoro jesteś jego częścią to dlaczego jesteś niedoskonały?
To że Bóg jest doskonały (wieczny, niezmienny itp), wynika z samej definicji. Ja tu jestem niedoskonały, bo NIE JESTEM Jego częścią. Mogę się nią stać w Wieczności, jeśli przyjmę tę łaskę. Tu na ziemi mam jeszcze wybór, mogę zrezygnować. Nikt nie może mnie zmusić to tej jedności - to nie byłaby wolność, a miłość musi być wolna.

I tu dochodzimy do odpowiedzi na drugie pytanie.
IMPULS3 pisze:I po co ta niedoskonała Ziemia? Nie lepiej było od razu zrobić raj i tam serfować po wsze czasy?

Nie znam odpowiedzi dla Kolegi. Znam tylko matematyczną dla siebie. Jest prosta: Alternatywa A: Tworzymy tylko doskonałość. Nie wchodzi w nią nigdy nic, co nie było zawsze doskonałe. Alternatywa B: tworzymy zarówno doskonałość jak i pozwalamy na urodzenie się niedoskonałości. Dzięki temu, ten kto chce, może z niedoskonałości dostać się do Doskonałego. W B jest więcej szczęścia, wdzięczności i miłości. Dlatego :)
IMPULS3 pisze:Jest tylko do pewnego momentu tu. Pózniej jest w innych siwatach/wymiarach nazwij sobie jak chcesz

Napisałem wyżej, to nielogiczne. Nie może skończone i żyjące w procesie, w czasie, osiągnąć nieskończoności, która jest poza czasem i poza procesem.
IMPULS3 pisze:one wszystkie prowadza w to samo miejsce tylko nazwy mają inne.

Spekulacja. Czym poparta?
IMPULS3 pisze: miałbyś tak się byczyć w tym raju przez wieczność i nic nie robić? Nudne to troche

Błąd - to Wieczne Życie, wieczna radość, wieczna twórczość, wieczny rozwój, zawsze tylko coraz pełniej, coraz lepiej, coraz doskonalej :) Już bez przeszkód, trudu, porażek i bólu. Tylko miłość i łaska we wszystkim.
IMPULS3 pisze: on mówi że jest jedną z kul swiatła

Mózg ludzki po powrocie zakłada swoje filtry na poznane duchowo aspekty. Każdy dostanie takie zrozumienie, jakiego w danym momencie potrzebuje, albo - jeśli tego właśnie chce - zostanie zwiedziony, zgodnie ze swoim kierunkiem. Nie można tych doświadczeń brać jako dowody. To wbrew rozumowi.
pukury pisze: dlaczego z taką pogardą wypowiadasz się o innej religii

Gdzie? Nie wydaje mi się, żebym odnosił się z pogardą - raczej podawałem argumenty i pokazywałem, że buddyzm jest wewnętrznie sprzeczny rozumowo (czyli absurd). (BTW buddyzm to chyba nie religia tylko filozofia?)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 29 kwie 2026, 14:27

forestgril pisze:Spekulacja. Czym poparta?

NDE, :P
forestgril pisze: zostanie zwiedziony, zgodnie ze swoim kierunkiem.

I to jest własnie bzdura, te same przeżycia maja różni wyznawcy a także ateiści.
forestgril pisze: Nie można tych doświadczeń brać jako dowody. To wbrew rozumowi.

I tu się nie zgodzimy. Jednak dla Ciebie jest jedna droga i patrzenie na boku jest zakazane. :) A ja się porozglądam, :P

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 29 kwie 2026, 16:21

IMPULS3 pisze:Jednak dla Ciebie jest jedna droga i patrzenie na boku jest zakazane
Ja - podobne jak i zapewne Kolega - zostałem ochrzczony. Czyli wybrany (zaproszony) przez Chrystusa do Jego Królestwa. Tym samym on zaprasza, abyśmy my zapraszali innych. Jednak choć dostałem "ziarenko gorczycy" w postaci dziecięcej wiary, to w młodym wieku pobłądziłem (Krzyż mi nie pasował, trudny jest). Więc zbadałem sobie hinduizm, buddyzm, Wysoką Magię, Radża Jogę itp, różne gnozy/ezoteryki. A zatem "patrzyłem sobie na boki" i zszedłem z Prostej Drogi (Prawdy i Życia).

Medytowałem tysiące godzin, szukałem tam Prawdy, ale tam Jej nie było. To wszystko było jakby okrojone z Pełni. Zostałem przywołany z powrotem i wróciłem. Syn marnotrawny :)
IMPULS3 pisze: A ja się porozglądam, :P

Ależ proszę! nikt Koledze nie broni! "Wszystko nam wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść." Czas ucieka... Wieczność czeka :)

Dodane 1 godzina 10 minuty 16 sekundy:
A pytanie o zło? Może to źle postawione pytanie, można zadać inne (mogę przetłumaczyć i skrócić, jak ktoś nie zna angielskiego):

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”