drzasiek90 pisze:A mimo wszystko sporą część "wychowanych w wierze" nawet to przerasta i rezygnują.
Odpowiem za siebie, dlatego ze to taki dzień świstaka. Ciągle to samo.
drzasiek90 pisze:To Kościół nie chce się rozwijać a nie wiara.
Jesli mówimy o wierze to kosciół nie musi tu być potrzebny. Bo wiara to indywidualne własne przekonania.
drzasiek90 pisze:A powiedz mi, co byś chciał rozwijać konkretnie w tym Kościele?
Jestes elektronikiem, jakbym był Twoim nauczycielem i powiedziałbym że radio to takie magiczne pudełko z bateriami i nie interesuj się co jest w środku to czy byś był zadowolony? Bo mnie interesuje co jest w środku dlatego że jeśli poznam srodek to nie bedę musiał wierzyć w magiczne pudełko tylko będę WIEDZIAŁ że ono działa bo w srodku jest mechanizm. A jeśli poznam ten mechanizm to nie będę polewal radyjka wodą bo bedę wiedział że mu to szkodzi.
Podobnie jest z religiami.Mają potencjał aby badać wszelkie zjawiska i zbierać informacje a tego nie robią -mało tego nawet sami się zapętlają w kwestiach z których nie potrafią wyjść. Przykład to grzech pierworodny który jest rzekomo dziedzictwem Adama i Ewy, a który posiada każda dusza która pochodzi od Boga który jest czysty ale grzech jakoś się przedostał. Przecież to się nie trzyma kupy. Już pomijam że nikt nie mógł spisać dziejów Adama i Ewy bo jak wiemy ewolucja takie coś by wykluczyła i brak pisma w jakiś nieokreślonych czasach. I tak można mnożyć te dziwnie pokręcone opisy.
Ale gdyby dorzucono reinkarnację to byłoby z sensem zwłaszcza ze ponowne przyjście Jezusa jest reinkarnacja. Ale ponieważ ma być jedno życie i zbawienie to reinkarnacja musi być wyrzucona ale za to zmartwychwstanie wszystkich ludzi już będzie ok.
Powiem tak, nie dla mnie te klocki bo albo ktoś mnie traktuje jako kogoś cokolwiek rozumnego albo robi ze mnie idiotę a tego za bardzo nie lubię. Wiec nie pozostało mi nic innego jak samemu sobie szukać wiedzy.
drzasiek90 pisze:To ludzie, którzy tym sterują pogubili się i zatracili w pysze.
To juz nawet nie poruszam bo szkoda prądu.