Aaaaby zdrowym być
-
Bandito
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Re: Aaaaby zdrowym być
Był taki cwaniak, co chciał jeść tanie i zdrowe mięso, ale będzie musiał zadowolić się mielonką z puszki
https://www.rmf24.pl/regiony/rzeszow/ne ... Id,7303177
-
forestgril
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 65
Wszyscy
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 57
drzasiek90 pisze:Ale wiara katolicka jest niewygodna. A tu zakazuje czegoś, a tu nakazuje czegoś.
Właśnie ze nie, ta wiara jest obecnie bardzo mało wymagająca. Bo obecnie jej władza nad ludzmi się skurczyła do minimum. I bardzo dobrze bo zbyt duza władza rodzi duże zło co było w przeszłosci widoczne. Problemem dla mnie jest to ze nie chce sie ona rozwijać i unika wszelkich niewygodnych pytań. Wiec jest dla mnie już mało ucząca. To troche tak jakbys chodził do tej samej klasy całe życie. Mnie to nie bawi a wręcz nudzi. Ale kto co lubi.
-
jasiu...

- Posty w temacie: 44
Bo ja płacę naprawdę spore pieniądze w postaci podatku kościelnego. No to muszę się upewnić, że chcę płacić na to, na co płacę.
A czasami nie strach przed światłem? Strach przed wiedzą?forestgril pisze: ↑27 kwie 2026, 14:56Problemem wielu ludzi nie jest brak świadectw. Ale niechęć do Światła
O widzisz. I nad takimi zdaniami z Ewangelii trzeba się zastanawiać. No bo jeśli zakładamy, że Jezus jest Bogiem, to wychodzi na to, że Bóg opuścił Boga? Jest jeden problem. Te słowa są idealnie zgodne z 22 psalmem. A Księga Psalmów była w czasach Jezusa zbiorem modlitw. Jezus te psalmy doskonale znał i prawdopodobnie jednym z tych psalmów się modlił. A że wypowiedział tylko pierwsze słowa, no cóż, może to była modlitwa właśnie o koniec, o to, by dłużej tej męki nie przedłużać.
Ludzie często w chwilach zagrożenia modlą się tekstami modlitw. Zaczynają odmawiać pacierz, czasem zaczynają różaniec. Ot podobna sytuacja mogła mieć na krzyżu. Tutaj akurat ja bym się nie czepiał.
Cud słońca wyglądał inaczej.
Ale pomijając nawet takie detale, skąd dzieciaki z Fatimy, czy dziewczyna z Lourdes wiedzieli rzeczy, których wiedzieć absolutnie nie mogli? Mówili o czymś, co nie mieściło się w wyobraźni nikogo z tego otoczenia.
Polska pobożność. Sąsiad bije sąsiadkę, to się pomodlę, żeby ją nie bolało, ale wtrącał się nie będę. Nie czuję misji walki z przemocą u sąsiada.
I to jest taka chwila, kiedy chyba cieszę się, że drzasiek mnie zablokował i nie musi prawdy o sobie czytać.
Dokładnie tak!
A czy powinniśmy starać się to, czego nie pojmujemy zrozumieć? Ja uważam, że prawdy szukać zawsze należy.
Oczywiście. Pytano Jezusa, które z przykazań jest najważniejsze i co odpowiedział? Tylko z drugiej strony, jak tu "miłować", kiedy się wykorzystuje? A wykorzystują wszyscy, politycy, ludzie od których jesteśmy zależni. Bo każdy rozpycha się na tym świecie, zabiera jak najwięcej dla siebie, egoizm zamiast miłości.
No właśnie, wiara wymaga wyrzeczenia się egoizmu. Nie, nie musi być tak, jak to proponował Jezus, żeby wszystko sprzedać i iść za nim. Można prowadzić biznes, można pracować i brać za swą pracę godziwą wypłatę. Wcale nie trzeba z wszystkimi się dzielić, a już najmniej jest to wskazane, żeby dzielić się z tymi, którzy chcą nas wykorzystać.
Tyle, że w tym wszystkim co robimy musimy być uczciwi, podchodzić z szacunkiem do innych. Jak to ładnie powiedział św. Paweł: Nie o to bowiem idzie, żeby innym sprawiać ulgę, a sobie utrapienie, lecz żeby była równość. Mamy prawo do godnego życia, byle nie kosztem innych.
I to niestety dla wielu jest trudne.
-
forestgril

Zwłaszcza dla socjalistów 
Dodane 5 minuty 26 sekundy:
„Jezus te psalmy doskonale znał i prawdopodobnie jednym z tych psalmów się modlił.”
Nie prawdopodobnie tylko na pewno. U Izajasza jest kilka pieśni o Słudze Jahwe, który ma wziąć na siebie grzechy całego ludu jako Baranek bez skazy i milczący. Jezus w tym i w innych miejscach jednoznacznie się do tego odnosił (za co raz chcieli go nawet w rodzinnym Nazarecie zrzucić ze skały). Mówił o sobie, że on jest właśnie tym Sługą, którego przebiją i wywyższą (na Krzyżu) ale zmartwychwstanie i będzie Królował. Tu nie ma żadnych wątpliwości.
Dodane 5 minuty 26 sekundy:
„Jezus te psalmy doskonale znał i prawdopodobnie jednym z tych psalmów się modlił.”
Nie prawdopodobnie tylko na pewno. U Izajasza jest kilka pieśni o Słudze Jahwe, który ma wziąć na siebie grzechy całego ludu jako Baranek bez skazy i milczący. Jezus w tym i w innych miejscach jednoznacznie się do tego odnosił (za co raz chcieli go nawet w rodzinnym Nazarecie zrzucić ze skały). Mówił o sobie, że on jest właśnie tym Sługą, którego przebiją i wywyższą (na Krzyżu) ale zmartwychwstanie i będzie Królował. Tu nie ma żadnych wątpliwości.
-
IMPULS3

jasiu... pisze: I nad takimi zdaniami z Ewangelii trzeba się zastanawiać.
Nie ma potrzeby się zastanawiac, ktoś pokroju Jezusa doskonale wiedział co mówi zakładajac że te wszystkie przekazy były spisane jako tako wiernie. Bo z tym też jest problem bo spisano to dopiero po 40 latach jak dobrze kojarzę. Więc owa wierność może być lekko niedokładna co nie znaczy że sens nie był zachowany.
jasiu... pisze:Cud słońca wyglądał inaczej.
Czytałem opisy, więc cokolwiek kojarzę. Natomiast to co opisałem to tylko mały przykład takich zjawisk.
jasiu... pisze: Ja uważam, że prawdy szukać zawsze należy.
To jest to czego mi brakuje w religiach.
jasiu... pisze:Pytano Jezusa, które z przykazań jest najważniejsze i co odpowiedział?
Dlatego ja nie kwestionuje że Jezus był gdzieś wyzej od ludzi w swoim rozwoju, i jest też to co łaczy się z NDE, dlatego tak często o tym wspominałem.
forestgril pisze:ale zmartwychwstanie i będzie Królował. Tu nie ma żadnych wątpliwości.
No właśnie są, bo czy postac cielesna jest tą najlepszą forma spędzania wiecznosci? Naprawdę aż tak spłycono wielkosc Boga że forma fizyczna jest tym celem?
No ja bym się lekko nie zgodził z tym.
-
IMPULS3

pukury pisze: braku wątpliwości .
Wątpliwości w tym temacie to maja wszyscy bo każdy się trzyma życia tego tutaj i jakoś nie pędzi na spotkanie z Bogiem. Więc mówienie o jakiejś wielkiej nieskazitelnej wierze to mit. To bardziej rodzaj samopocieszenia choć jak działa to niech działa.
-
forestgril

Czy Kolega wątpi, że istnieje, że 2+2 to 4 albo, że ziemia jest z grubsza kulistą?
Fun-fact dla „wierzących inaczej”
Jezus, Izajasz, Ozeasz to to samo imię
-
drzasiek90

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
A mimo wszystko sporą część "wychowanych w wierze" nawet to przerasta i rezygnują.
Bo źle to pojmujesz.
To Kościół nie chce się rozwijać a nie wiara.
To ludzie, którzy tym sterują pogubili się i zatracili w pysze.
Ale wiara to nie Kościół, to nie biskupi, to nie księża.
Wiarę masz albo nie masz. Prakrykujesz albo nie.
A ludzkie błędy i pycha nie ma nic do tego.
A powiedz mi, co byś chciał rozwijać konkretnie w tym Kościele?
Co rozumiesz przez rozwój w tej kwestii?