Układ 2917-nadaje sie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Układ się nie spalił bo kreci silnikiem w płytce z drukarki. A napięcia to:
sense=0V
I1, I0=5V
Vref=1,25V
Jeszcze taki mały offtopic. Czy opłaca się kupić zestaw części i płytek (6 płytek, 4 układy IMT901, 16 diód szybkich i jakieś rezystory itp) za 185zł? I czy moje silniczki które w drukarce działały na 41V będą ok do tego sterownika? Na stronie Ottopa pisze ze max napięcie zasilania silnika tym sterownikiem to 36V, jednak nie chciał bym wysilać układu do maximum i używał bym prawdopodobnie około 30V.
Edit:
Zauważyłem dopiero teraz że jak I0 i I1 są w stanie wysokim to prąd=0. Ale podczas pracy silnika te napięcia się nie zmieniają. Kreci przy 5V na I0 i I1:D
pozdrawiam
sense=0V
I1, I0=5V
Vref=1,25V
Jeszcze taki mały offtopic. Czy opłaca się kupić zestaw części i płytek (6 płytek, 4 układy IMT901, 16 diód szybkich i jakieś rezystory itp) za 185zł? I czy moje silniczki które w drukarce działały na 41V będą ok do tego sterownika? Na stronie Ottopa pisze ze max napięcie zasilania silnika tym sterownikiem to 36V, jednak nie chciał bym wysilać układu do maximum i używał bym prawdopodobnie około 30V.
Edit:
Zauważyłem dopiero teraz że jak I0 i I1 są w stanie wysokim to prąd=0. Ale podczas pracy silnika te napięcia się nie zmieniają. Kreci przy 5V na I0 i I1:D
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Świadczy to o podziale kroku, bądź zmianach prądu w zależności od danej czynności drukarki.Syntony pisze:Zauważyłem dopiero teraz że jak I0 i I1 są w stanie wysokim to prąd=0. Ale podczas pracy silnika te napięcia się nie zmieniają.
Musisz odciąć wejścia I0 i I1 od pozostałej logiki i podać na nie stany niskie - przynajmniej tak wynika z aplikacji. Wówczas prąd fazowy osiągnie 100% i będzie można sterować silnikiem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Może być problem z chłodzeniem. Na PCB układ miał połowę nóg przylutowanych do dużej płaszczyzny miedzi. Osobiście napięcia na scalakach sprawdzam za pomocą mosiężnego szpica ze stalowym grotem od rzutki. Grotem dotykam do miejsca, w którym pin wychodzi z układu.Syntony pisze:Wylutowałem układ z płytki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
Z tym szpikulcem to dobry patent. Sprawiłem sobie podobny z igły i działa super:D A co do chłodzenia to przyczepiłem mały radiatorek na opaskach zaciskowych. I tak raczej nie użyje tego układu do cnc bo zamówiłem juz części do sterownika na TA8435H, Ale zamierzam się nim dalej bawić i poeksperymentować.