Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
-
bas01
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 31
Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw
cytat : "i nie bierz sobie do serca swego ,nie jestem wrogioem twym przecie "zrobienie takiej prościarki drutu to pikuś i o takiej średnicy to na kowadle można wykonać ,
kilka metrów drutu startowego i tak nie pracuje ,mówiłem ,że robi się chwytak aby drut ciągle był napięty i nie spadał z rolek ,
kolejna sprawa :
jeśli musisz przewlec drut przez długi element ,przez jego otwór ,skomplikowany ,tak jak to w tej mitsubichi ,to nie wkłada się najpierw elementu obrabianego i próbuje się przewlec drut [BO TAKIEGO SPRĘŻYNOWEGO KRZYWAKA TO ZEM MOŻESZ ...]
wyciąga się drut z bębna ,szpuli tyle ile trzeba ,następnie element leży z boku [ nie w uchwycie elektrodrążarki ] ,bierze się drut przepycha się pęcetą przez DZIurę[ otwór dla AMATORÓW ] ,wyciąga z drugiej strony OBRABIANEGO ,wkłada do drugiego prowadnika , instaluje drut do bębna [drugi jego koniec przewleczony przez element ] i OSTATNAIA CZYNNOŚĆ to MOCUJE SIĘ ELEMENT OBRABIANY ,
drut JEST KNEBLOWANY [najlepiej TAŚMĄ TRZASKOSKIEGO ] ,wtedy ci się nie rozwinie GOŚCIU ....
O! Q! to też głupoty ?!
pokazywałem przyrząd w postaci rurki z głowicą stożkową przeciętą z otworem ŚREDNICY NIECO WIĘKSZEJ NIŻ DRUT na końcu [rurka jest przecięta wzdłuż ] na nią wkłada się drugą rurkę o większej średnicy równiez przeciętą wzdłuż , i teraz UWAŻAJ FACHOWCU OD BOMBOWCÓW ;MASZ DWIE RURKI włożone jedna w drugą i przecięte wzdłuż ,ustawiasz rurki tak aby przecięcia wzdłużne pokrywaly się ,WKŁĄDASZ W ŚRODEK RUR DRUT MOLIBEDENOWY i co robisz ? [ile średnicy ma pierwsza RURA ? jeden cal ? dwa cale czy może 5 cali ,twoja sprawa ....to ci podpowiem pierwsza może miecśrednicę nieco większą niż ten zasrany molibdenowy whujek ....
PRZEKRĘCASZ W OSI RURKI I ZAMYKASZ DRUT W ZAMKU RUREK ,daleJ robisz z tym co zechesz I W CO SOBIE WŁOŻYSZ ",zapewniam cię ,że nawet przez z odbytu przez gardło ci przejdzie ten drut molibdenowy "
Ta wiedza kosztuje 1000$ [ale tu straszna bieda jakaś więc nie liczę nawet na centa ] "
teraz drugi cytat : WALNIJ MI TERAZ ZASTRANY TROLU ODPOWIEDŻ ZGODNIE Z PRAWDA HISTORYCZNĄ ŻE MASZ JEDNAK UJEBANE I UROJONE WE ŁBIE ŻE JA CHCĘ CIEBIE PODKUPIĆ "
spodobały mi się te cytaty ,dlatego je przytaczam ,przykro mi ,że możesz uznać je za wulgarne ,ale to życie przecież ....
kilka metrów drutu startowego i tak nie pracuje ,mówiłem ,że robi się chwytak aby drut ciągle był napięty i nie spadał z rolek ,
kolejna sprawa :
jeśli musisz przewlec drut przez długi element ,przez jego otwór ,skomplikowany ,tak jak to w tej mitsubichi ,to nie wkłada się najpierw elementu obrabianego i próbuje się przewlec drut [BO TAKIEGO SPRĘŻYNOWEGO KRZYWAKA TO ZEM MOŻESZ ...]
wyciąga się drut z bębna ,szpuli tyle ile trzeba ,następnie element leży z boku [ nie w uchwycie elektrodrążarki ] ,bierze się drut przepycha się pęcetą przez DZIurę[ otwór dla AMATORÓW ] ,wyciąga z drugiej strony OBRABIANEGO ,wkłada do drugiego prowadnika , instaluje drut do bębna [drugi jego koniec przewleczony przez element ] i OSTATNAIA CZYNNOŚĆ to MOCUJE SIĘ ELEMENT OBRABIANY ,
drut JEST KNEBLOWANY [najlepiej TAŚMĄ TRZASKOSKIEGO ] ,wtedy ci się nie rozwinie GOŚCIU ....
O! Q! to też głupoty ?!
pokazywałem przyrząd w postaci rurki z głowicą stożkową przeciętą z otworem ŚREDNICY NIECO WIĘKSZEJ NIŻ DRUT na końcu [rurka jest przecięta wzdłuż ] na nią wkłada się drugą rurkę o większej średnicy równiez przeciętą wzdłuż , i teraz UWAŻAJ FACHOWCU OD BOMBOWCÓW ;MASZ DWIE RURKI włożone jedna w drugą i przecięte wzdłuż ,ustawiasz rurki tak aby przecięcia wzdłużne pokrywaly się ,WKŁĄDASZ W ŚRODEK RUR DRUT MOLIBEDENOWY i co robisz ? [ile średnicy ma pierwsza RURA ? jeden cal ? dwa cale czy może 5 cali ,twoja sprawa ....to ci podpowiem pierwsza może miecśrednicę nieco większą niż ten zasrany molibdenowy whujek ....
PRZEKRĘCASZ W OSI RURKI I ZAMYKASZ DRUT W ZAMKU RUREK ,daleJ robisz z tym co zechesz I W CO SOBIE WŁOŻYSZ ",zapewniam cię ,że nawet przez z odbytu przez gardło ci przejdzie ten drut molibdenowy "
Ta wiedza kosztuje 1000$ [ale tu straszna bieda jakaś więc nie liczę nawet na centa ] "
teraz drugi cytat : WALNIJ MI TERAZ ZASTRANY TROLU ODPOWIEDŻ ZGODNIE Z PRAWDA HISTORYCZNĄ ŻE MASZ JEDNAK UJEBANE I UROJONE WE ŁBIE ŻE JA CHCĘ CIEBIE PODKUPIĆ "
spodobały mi się te cytaty ,dlatego je przytaczam ,przykro mi ,że możesz uznać je za wulgarne ,ale to życie przecież ....
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 42
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 105
- Kontakt:
Od cholery.
Dla zainteresowanych kupnem drutu do trenowania przewlekania, przykład chińskiego tempa.
Wczoraj o 16 kupiłem na Aliexspress.

Jak już trening uczyni mistrza to proszę o filmik z tej nie zwykłej sprawności manualnej
Odwinięty drucik wygląda tak:

-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 57
kamar pisze:Odwinięty drucik wygląda tak:
No to można by się pokusić o zrobienie tak jak to jest na tym filmiku z Mitsubishi, że ona na chwilkę przed nawlekaniem przepuszcza prąd przez drut-drut się nagrzewa i mamy prosty drucik do dalszych działań. Proste i skuteczne i może oszczędza nerwów.
-
bas01

w tym wszystkim najszybsza jest zielona taśma TRZASKOWSKIEGO
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 25
Pokaż na maszynie jak zakładasz drut.
Na sucho to każdy potrafi.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
bas01

słuszna uwaga ,IMPULS3 pisze: ↑20 kwie 2026, 07:24kamar pisze:Odwinięty drucik wygląda tak:
No to można by się pokusić o zrobienie tak jak to jest na tym filmiku z Mitsubishi, że ona na chwilkę przed nawlekaniem przepuszcza prąd przez drut-drut się nagrzewa i mamy prosty drucik do dalszych działań. Proste i skuteczne i może oszczędza nerwów.![]()
w taki sposób zapiekam drut miedziany ,nawojowy na cewkach ,które nawijam ,[ładowany jest kondensator do pewnej wartości i następnie następuje zwarcie ,cewka nagrzewa się do kryycznej wartości izolacji ,emali ,ktora pokryty jest drut miedziany ,wszystko zostaje w ten sposób odprężone ,cewka nawinięta nie rozwija się i nie potrzeba kleju ] warunkiem jest takie dobraniepradu aby drut nie odpalił się w przypadku molibdenu
Dodane 2 minuty 20 sekundy:
pokazałem ci PATENT zrób sobie jak uważasz ...grzes_rupinski1 pisze: ↑20 kwie 2026, 09:03Pokaż na maszynie jak zakładasz drut.
Na sucho to każdy potrafi.
Dodane 5 minuty 29 sekundy:
maszyny nie pokażę [bo takiej dużej nie posiadam ] ,a poza tym jeszcze mógłbyś nuczyć się wycinać koła balansowe do zegarów rolex i mógłbyś stać się dla mnie konkurencją ,a to byłby "POŻYTECZNY IDIOTYZM "