Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: Steryd » 19 kwie 2026, 14:32

Nie tylko mitsu, chyba wszystkie na drut tracony występowały z tą opcją, oczywiście za dopłatą.

Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

bas01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 31

Post napisał: bas01 » 19 kwie 2026, 21:19

cytat : "i nie bierz sobie do serca swego ,nie jestem wrogioem twym przecie "zrobienie takiej prościarki drutu to pikuś i o takiej średnicy to na kowadle można wykonać ,
kilka metrów drutu startowego i tak nie pracuje ,mówiłem ,że robi się chwytak aby drut ciągle był napięty i nie spadał z rolek ,
kolejna sprawa :
jeśli musisz przewlec drut przez długi element ,przez jego otwór ,skomplikowany ,tak jak to w tej mitsubichi ,to nie wkłada się najpierw elementu obrabianego i próbuje się przewlec drut [BO TAKIEGO SPRĘŻYNOWEGO KRZYWAKA TO ZEM MOŻESZ ...]
wyciąga się drut z bębna ,szpuli tyle ile trzeba ,następnie element leży z boku [ nie w uchwycie elektrodrążarki ] ,bierze się drut przepycha się pęcetą przez DZIurę[ otwór dla AMATORÓW ] ,wyciąga z drugiej strony OBRABIANEGO ,wkłada do drugiego prowadnika , instaluje drut do bębna [drugi jego koniec przewleczony przez element ] i OSTATNAIA CZYNNOŚĆ to MOCUJE SIĘ ELEMENT OBRABIANY ,
drut JEST KNEBLOWANY [najlepiej TAŚMĄ TRZASKOSKIEGO ] ,wtedy ci się nie rozwinie GOŚCIU ....
O! Q! to też głupoty ?!
pokazywałem przyrząd w postaci rurki z głowicą stożkową przeciętą z otworem ŚREDNICY NIECO WIĘKSZEJ NIŻ DRUT na końcu [rurka jest przecięta wzdłuż ] na nią wkłada się drugą rurkę o większej średnicy równiez przeciętą wzdłuż , i teraz UWAŻAJ FACHOWCU OD BOMBOWCÓW ;MASZ DWIE RURKI włożone jedna w drugą i przecięte wzdłuż ,ustawiasz rurki tak aby przecięcia wzdłużne pokrywaly się ,WKŁĄDASZ W ŚRODEK RUR DRUT MOLIBEDENOWY i co robisz ? [ile średnicy ma pierwsza RURA ? jeden cal ? dwa cale czy może 5 cali ,twoja sprawa ....to ci podpowiem pierwsza może miecśrednicę nieco większą niż ten zasrany molibdenowy whujek ....
PRZEKRĘCASZ W OSI RURKI I ZAMYKASZ DRUT W ZAMKU RUREK ,daleJ robisz z tym co zechesz I W CO SOBIE WŁOŻYSZ ",zapewniam cię ,że nawet przez z odbytu przez gardło ci przejdzie ten drut molibdenowy "
Ta wiedza kosztuje 1000$ [ale tu straszna bieda jakaś więc nie liczę nawet na centa ] "
teraz drugi cytat : WALNIJ MI TERAZ ZASTRANY TROLU ODPOWIEDŻ ZGODNIE Z PRAWDA HISTORYCZNĄ ŻE MASZ JEDNAK UJEBANE I UROJONE WE ŁBIE ŻE JA CHCĘ CIEBIE PODKUPIĆ "
spodobały mi się te cytaty ,dlatego je przytaczam ,przykro mi ,że możesz uznać je za wulgarne ,ale to życie przecież .... :)
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Post napisał: forestgril » 19 kwie 2026, 21:53

Fajna metodka :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 kwie 2026, 05:40

forestgril pisze:
19 kwie 2026, 21:53
Fajna metodka :)
Od cholery.
Dla zainteresowanych kupnem drutu do trenowania przewlekania, przykład chińskiego tempa.
Wczoraj o 16 kupiłem na Aliexspress.

Obrazek

Jak już trening uczyni mistrza to proszę o filmik z tej nie zwykłej sprawności manualnej :)
Odwinięty drucik wygląda tak:

Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 20 kwie 2026, 07:24

kamar pisze:Odwinięty drucik wygląda tak:

No to można by się pokusić o zrobienie tak jak to jest na tym filmiku z Mitsubishi, że ona na chwilkę przed nawlekaniem przepuszcza prąd przez drut-drut się nagrzewa i mamy prosty drucik do dalszych działań. Proste i skuteczne i może oszczędza nerwów. :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 kwie 2026, 07:31

IMPULS3 pisze:
20 kwie 2026, 07:24
Proste i skuteczne i może oszczędza nerwów. :)
Jeszcze nie skomentuje :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 20 kwie 2026, 07:34

kamar pisze:Jeszcze nie skomentuje :)

Dlatego napisałem "może", pewnie kiedyś sie przekonam, :P

Awatar użytkownika

bas01

Post napisał: bas01 » 20 kwie 2026, 08:51

w tym wszystkim najszybsza jest zielona taśma TRZASKOWSKIEGO :)
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 25

Post napisał: grzes_rupinski1 » 20 kwie 2026, 09:03

bas01 pisze:
20 kwie 2026, 08:51
Pokaż na maszynie jak zakładasz drut.
Na sucho to każdy potrafi.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

bas01

Post napisał: bas01 » 20 kwie 2026, 09:07

IMPULS3 pisze:
20 kwie 2026, 07:24
kamar pisze:Odwinięty drucik wygląda tak:

No to można by się pokusić o zrobienie tak jak to jest na tym filmiku z Mitsubishi, że ona na chwilkę przed nawlekaniem przepuszcza prąd przez drut-drut się nagrzewa i mamy prosty drucik do dalszych działań. Proste i skuteczne i może oszczędza nerwów. :)
słuszna uwaga ,
w taki sposób zapiekam drut miedziany ,nawojowy na cewkach ,które nawijam ,[ładowany jest kondensator do pewnej wartości i następnie następuje zwarcie ,cewka nagrzewa się do kryycznej wartości izolacji ,emali ,ktora pokryty jest drut miedziany ,wszystko zostaje w ten sposób odprężone ,cewka nawinięta nie rozwija się i nie potrzeba kleju ] warunkiem jest takie dobraniepradu aby drut nie odpalił się w przypadku molibdenu :)

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
grzes_rupinski1 pisze:
20 kwie 2026, 09:03
bas01 pisze:
20 kwie 2026, 08:51
Pokaż na maszynie jak zakładasz drut.
Na sucho to każdy potrafi.
pokazałem ci PATENT zrób sobie jak uważasz ... :) nie patrzyłem gdy wkładałem drut do przeciętej rury ...

Dodane 5 minuty 29 sekundy:
maszyny nie pokażę [bo takiej dużej nie posiadam ] ,a poza tym jeszcze mógłbyś nuczyć się wycinać koła balansowe do zegarów rolex i mógłbyś stać się dla mnie konkurencją ,a to byłby "POŻYTECZNY IDIOTYZM " :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”