Dk7725A
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Re: Dk7725A
Tez analogiem ale reaguje. Każde zwiększenie % wypełnienia podnosi ampery. Dobieram posuw i jadę planowanym prądem.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 5
kamar pisze:Każde zwiększenie % wypełnienia podnosi ampery.
To znaczy ze zasilanie wcale nie musi mieć ograniczenia prądowego. Czyli może być tak że zasilacz daje jakiś prąd a wypełnienie reguluje moc odbieraną tym samym operator decyduje. Czyli taki tradycyjne PWM. No to coraz mniej wygląda ten mityczny elektroniczny problem. Pomijam jakieś faktycznie cuda na kiju w nowoczesnych maszynach bo co nowsze to wszelkich kwiatków jest wiecej.
-
kamar

- Kontakt:
Jaka mistyka ! Te moje montował bez schematu, bo tak ma być . To tylko docenty wyszukują problemy. Albo się wie jak ma działać albo nie. Szukają optymalnych parametrów a takich nie ma. Każdy materiał inaczej się poddaje iskrze i inaczej wypłukuje urobek.
Wczoraj znalazłem materiał najbardziej upierdliwy w drążeniu - spoina migomatu. Napawałem wybicie w otworze, chyba HM ulepszony.
Na surowym szlo jak masełko a na napawanym krew i cement. Nawet szczelinę zaciskało, że drutu nie można było wyciągnąć. A parametrów może 20% normalnych. Nigdy więcej.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2026, 18:59 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 5
kamar pisze: To tylko docenty wyszukuję problemy. Albo się wie jak ma działać albo nie. Szukają optymalnych parametrów a takich nie ma.
No skoro się robi pierwszą to nawet by wypadało zrobić ją jak najprościej a dopiero w dalszych działaniach mając jakąś podstawę można się bawić w ulepszenia.
Nie neguję oczywiście że jeśli ktokolwiek ma wiedzę wykraczającą poza poziom podstawowy to może sobie robić co zechce, ale dla mnie takie podstawowe wiadomości w tym temacie są tym wyznacznikiem że mam mniej strachu przed tą tajemnicza maszyna.
kamar pisze:Nawet szczelinę zaciskało, że drutu nie można było wyciągnąć.
Trzeba bylo jej kazać robić szerzej.
-
grzes_rupinski1
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)

Mój też reaguje tylko nie wiem jaki prąd czy szczytowy czy średni .
Amperomierz analogowy pokazuje 2.5 -3A załączone 4 bloki czyli około 6-8 A w szczycie .
Tak kiedyś wyczytałem .
I zwiększając wypełnienie około 6 A pokazuje amperomierz natomiast obróbka nie przyspiesza .
W ogóle dziwi mnie taki zakres tego generatora .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway