Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: kamar » 14 kwie 2026, 16:41

pukury pisze:
14 kwie 2026, 16:30
O co chodzi ?
A ile miałeś wtedy lat ?
I gdzie Cię strzykało ? :)
Mój mercedes 220S rocznik 59 spalał 11 na setkę a na przydziałowych 12 litrach co dzień mnie woził do elektrowni 15 km :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: jasiu... » 14 kwie 2026, 18:54

IMPULS3 pisze:
14 kwie 2026, 15:52
Idąc takim torem myslenia to każdy powinien żyć w najlepszym miejscu na Ziemi
No nie, bo wówczas, gdyby do tego miejsca ciągnęli wszyscy, to najlepsze miejsce stałoby się koszmarem.
IMPULS3 pisze:
słucham o tym jak emigranci z krajów biednych nie dają się zaaklimatyzować w EU
A ja to widzę. I wiem, dlaczego tak jest. Bo miliony prawdziwych biedaków np. z Afryki czy Azji przymiera głodem gdzieś na pustyni, lub w tamtejszych miastach. Do Europy trafiają najwięksi cwaniacy. Ci, którzy przede wszystkim o Europie słyszeli i potrafili sobie zorganizować tutaj przerzut. A że przy okazji trafiają najczęściej w macki mafii, zmuszającej ich do pracy na włoskich plantacjach, czy choćby tylko do handlu na plażach podróbkami ciuchów, czy okularów, to już inny temat.

Druga rzecz, to mentalność. Poczytaj sobie (albo obejrzyj) Konopielkę. Kaziuk zrozumiał, że żona mogłaby wejść na niego. Dla żony Kaziuka było to już czymś niewyobrażalnym. Tym uchodźcom też wiele rzeczy zwyczajnie nie mieści się w głowach.
IMPULS3 pisze:
niż do najbardziej luksusowego hotelu
A bo taki hotel to wcale nie jest coś fajniego. Naprawdę!
pukury pisze:
Gdzie jest szczęście zwykłego człowieka ?
W nim. W tym człowieku. Jeśli możesz robić coś, co przynosi ci satysfakcję (czasem i seksualną) i to robisz, to czujesz się szczęśliwy. Właśnie - jeśli możesz.

Bo można mieć pieniądze, majątek i nie móc!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30

Post napisał: WZÓR » 14 kwie 2026, 18:59

Dlaczego w IKP nie można pobrać swojej dokumentacji medycznej ?
.... , np. dla przedstawienia jej do Ubezpieczyciela.

Sprawdzam ..... ,

,,Brak aktualizacji lub możliwości pobrania dokumentacji medycznej w Internetowym Koncie Pacjenta (IKP) najczęściej wynika z faktu, że placówka medyczna nie przekazała jeszcze dokumentów do systemu centralnego (P1). Choć lekarze mają prawny obowiązek udostępniania dokumentacji w formie elektronicznej, w praktyce wiele placówek nadal robi to z opóźnieniem lub w ogóle."

Dalej wyczytałem , że tego nie robią , gdyż nie ma na nich bata z powodu niedopełnienia tego obowiązku.

Efekt końcowy; piszę upoważnienie dla żony i wysyłam Ją do przychodni o wydruk tych dokumentów .
Sam nie pójdę , bo jestem po operacji i na kulach.

Wniosek: qurwa , to po *** mi te IKP w komputerze ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 21

Post napisał: forestgril » 14 kwie 2026, 19:47

WZÓR pisze:
14 kwie 2026, 18:59
Wniosek: qurwa , to po *** mi te IKP w komputerze ?

Mariusz.
No to nie dla nas tylko dla nich :p

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 kwie 2026, 20:08

Może to dlatego, żebyś nie dowiedział się, że urodziłeś bliźnięta. W każdym razie za taki twój poród NFZ zapłacił.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 kwie 2026, 20:37

Z porodem to lekko przesadziłeś, ale jak oglądam swoje wizyty ambulatoryjne to aż nie wierzę , ze jeszcze żyję.
Każdy telefon po receptę rozliczany jako wizyta lekarska.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 15 kwie 2026, 00:08

WZÓR pisze:Wniosek: qurwa , to po *** mi te IKP w komputerze ?
jasiu... pisze:Może to dlatego, żebyś nie dowiedział się, że urodziłeś bliźnięta. W każdym razie za taki twój poród NFZ zapłacił.

Dokładnie, jak ludzie zaczęli czytać jakie to operacje i jakie zabiegi przeszli, na jakie choroby chronicznie chorowali(oczywiście potwierdzone wizytami u specjalistów) to szczęki im na podłogę spadały...
Nie zastanawiało Was dlaczego do dzisiaj, w dobie takiej komputeryzacji ubezpieczeni nie mają osobistych elektronicznych kart (podobnych do ZUS-owskich dla emerytów), gdzie byłyby zapisane wszystkie Wasze choroby, zabiegi, leczenie, pobyty w szpitalach, wizyty u lekarzy, przepisane recepty, itd? Oraz dlaczego w tej samej przychodni macie osobne karty do różnych lekarzy u których byliście?
Powiem Wam - bo karta elektroniczna byłaby U WAS (!) a nie lekarza, i nie dałoby się nic zmienić bez Waszej wiedzy, łatwo byłoby w razie czego porównać ją z radosną twórczością białych kitli na Wasz temat dla NFZ.
A każdy lekarz w przychodni ma swoją kartę was dotyczącą, bo wtedy łatwiej coś poprawić (w razie czego) niż na karcie zbiorowej z innymi wpisami...
I tu leżą miliardy które ciągle wyciekają mimo nieustannych dolewek...
pozdrawiam,
Roman

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 15 kwie 2026, 10:10

RomanJ4 pisze:
15 kwie 2026, 00:08
Nie zastanawiało Was dlaczego do dzisiaj, w dobie takiej komputeryzacji ubezpieczeni nie mają osobistych elektronicznych kart
Kiedyś takie próbował wprowadzić niejaki Sośnierz (ojciec tego Sośnierza) w Śląskiej Kasie Chorych. Ja taką kartę mam. Dzwonię do dziewczyn do lekarza i mówię, jakie leki mi się skończyły. I za kilka minut mam te leki wciągnięte na kartę. Później trzeba włączyć w telefonie NFC, wejść np. na ShopApotheke, przyłożyć kartę do telefonu i na drugi dzień kurier przynosi leki do domu.

I przez to liczba aptek w Niemczech pomiędzy 2024, a 2025 zmniejszyła się o 440 (2,6%). I nadal spada. Bo większość recept realizuje się przez telefon. Chcesz, żeby w Polsce apteki pobankrutowały? No to wiesz, czemu nie ma.

Oczywiście, że na karcie wszystkie leki, jakie biorę, wszystkie badania, są na karcie zapisane. Trafiasz do specjalisty i gość od razu widzi, że masz podwyższony cholesterol, czy że bierzesz coś na wysokie ciśnienie, albo że dwa miesiące temu brałeś konkretny antybiotyk i teraz musi ci ewentualnie przepisać inny. Czemu takiej karty nie ma w Polsce? Ja myślę, że apteki nie chcą, bo tu można najwięcej stracić. W końcu może za poród NFZ nie zapłacił, ale czy nie zapłacił refundacji za leki na podtrzymanie ciąży, tego nie wiem.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: atom1477 » 15 kwie 2026, 11:13

jasiu... pisze:
15 kwie 2026, 10:10
Chcesz, żeby w Polsce apteki pobankrutowały? No to wiesz, czemu nie ma.
A to będą bankrutowały od samych tylko chęci jednego z użytkowników forum?

No i nie jesteś na bieżąco: już pobankrutowały, jak wprowadzili ustawę "apteka dla aptekarza".

forestgril
Posty w temacie: 21

Post napisał: forestgril » 16 kwie 2026, 17:13

pukury pisze:
Hej.
Rodzi to pytanie na czym polega tzw. " szczęście " ?
Na czym ?
….
O co chodzi ?
Gdzie jest szczęście zwykłego człowieka ?
pzd.
Szczęście najkrócej. To kochać i być kochanym. Nie (tylko) tak sentymentalnie, czy np erotycznie, tylko tak jak rodzice i dzieci, stare dobre małżeństwo albo przyjaciele na całe życie. Wszystko inne to dodatki :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”