Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Dyskusje na temat maszyn do obróbki erozyjnej

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 42

Re: Budowa elektrodrążarki drutowej od podstaw

Post napisał: forestgril » 10 kwie 2026, 14:13

oskaeg pisze:
10 kwie 2026, 13:50
forestgril pisze:A może by tak połączyć wysiłki?
z miłą chęcią, tylko widzisz jak oni się tu leją :)
Głównie wodę, podobnie jak ja :) ale marzy mi się porządna Polska firma, na razie dla Szwaba robię … boli

Dodane 22 minuty 11 sekundy:
forestgril pisze:
10 kwie 2026, 13:44
A może by tak połączyć wysiłki? :) ja znam fizykę i podstawy elektroniki a mój główny zawód to programista c++, embedded tez mogę, fpga dałbym radę. Symulatory układów rlc teoretycznie umiałbym napisać (żeby sprawdzić przed lutowaniem , są też. Biblioteki do tego na stówę ), szybki układ dsp oprogramować. Jak tu ludzie umiom elektronikę, to może wystartować z doskoku open source, ale razem, a jak się pojawią wpływy z patreona to zrobić spółkę i dopieszczać na pełny etat?
No to co? Założyć repo na gitlabie i robimy architekturę modułu? Możemy też zbierać materiały i przemyślenia . Dwa główne katalogi do dokumentacji: WIP (tam się można wyżyć bez ścisłego review) oraz Verified (tam gremium akceptuje, jeśli poziom jest zadowalający). Ustalić procedurę akceptacji , np minimum 3 osoby zatwierdzają zmiany , żeby mergować do mastera.

Tak powoli może udałoby się coś ustalić i rozdzielić zadania. Open sorce sprawia, że jesteśmy publiczni, ale też ilość wykonanej pracy jest udokumentowana. Zresztą to głównie IP, więc w razie ataku pretensjonalnych leserów “pracujący intensywniej”’ zawsze mogą sforkować i się uprywatnic, ale dotąd każdy, kto ma coś sensownego do zaoferowania, ma prawo do wkładu i dokształcania się , by wspólna siła robocza, rosła jak kula śniegowa.

Luźne myśli, ale czy będą chetni do współpracy? :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2026, 14:26

forestgril pisze:
10 kwie 2026, 13:44
a jak się pojawią wpływy z patreona to zrobić spółkę i dopieszczać na pełny etat?
Marzenie ściętej głowy :mrgreen: Elektrodrążarki są drogie, ale to też bardzo mały rynek, gdzie wyłożyć pieniądze są chętni przemysłowcy a nie forumowi gawędziarze.
Przecież jest masa działających schematów w publicznym dostępie. Ale nikt ich nie buduje bo to trzeba już kasę wyłożyć :mrgreen: Jedynie Adam Maszynotwór chyba kiedyś widziałem że zbudował.

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Post napisał: oskaeg » 10 kwie 2026, 14:45

forestgril pisze:marzy mi się porządna Polska firma
Po to jest właśnie to forum :) Aby marzyć :) Bawić się, fantazjować i cieszyć się z życia :)

Podczas pandemii próbowali trochę pracy zdalnej, totalna klapa. Ludzie muszą przychodzić fizycznie do roboty, mieć bata nad sobą, mieć szefa, kierownika, lidera w przeciwnym razie wszystko się rozjeżdża jak na tym forum, właśnie. 8)

Siedzi na pracy zdalnej, gra w gry, pali papierosy, gada z dziewczynami i udaje ze pracuje, bo prześle coś wygenerowanego przez IA. My przez tą politykę, to idziemy wszyscy jak na równi pochyłej. Raz ze polska nie ma praktycznie żadnego przemysłu, a dwa ze ciągle rosnące koszty pracownika, rozwalają wszystko, to nie ma szans się tu rozwijać i funkcjonować, mając jeszcze cały czas konkurencje z chin na plecach :)
forestgril pisze:No to co? Założyć repo na gitlabie i robimy architekturę modułu? Możemy też zbierać materiały i przemyślenia . Dwa główne katalogi do dokumentacji: WIP (tam się można wyżyć bez ścisłego review) oraz Verified (tam gremium akceptuje, jeśli poziom jest zadowalający). Ustalić procedurę akceptacji , np minimum 3 osoby zatwierdzają zmiany , żeby mergować do mastera.
Problemem jest podział pracy i ewentualnych zysków, w teorii pracownik zatrudniony na stanowisko operatora CNC, powinien pracować tylko na tym stanowisku, więc obsługiwać maszyny CNC, u prywaciarza jest tak, ze robisz wszystko, nawet trzeba orać pole, kiedy nie ma roboty na maszynie.

Pół biedy, kiedy założymy grupę i będziemy tam lać wodę, tak samo jak tutaj — wtedy forumowe dziadki nie będą musiały się denerwować i wtrącać. Prawdziwy problem pojawi się wtedy, kiedy faktycznie komuś się coś urodzi i wpadnie na genialny pomysł monetyzacji tego wtedy reszta automatycznie rzuci się na niego z widłami :)

Ja nie wiem do tej pory, co wy chcecie fizycznie uzyskać? Chcecie sobie zbudować EDM, to macie dwie opcje, albo stare i proste generatory RC, albo są książki zagraniczne z chameryki, gdzie gość pokazuje jak taką prostą drążarkę do wypalania gwintowników zbudować, także nie trzeba aż tak bardzo kombinować.

Ja to wam pisałem, ze robię to dla dopaminy, z reszta nie tylko to :) Po prostu mam zajawkę i tyle, ale nie wybiegam marzeniami tak daleko, ze nagle stanę się konkurencją dla charmillesa, raczej się będę cieszył, gdy będę robił to co Kamar i mi się to zwyczajnie po 5 minutach nie rozleci...

forestgril

Post napisał: forestgril » 10 kwie 2026, 14:58

Przecież nie pytałem tych, co już zrezygnowali :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2026, 15:46

forestgril pisze:
10 kwie 2026, 14:13
No to co? Założyć repo na gitlabie i robimy architekturę modułu? Możemy też zbierać materiały i przemyślenia . Dwa główne katalogi do dokumentacji: WIP (tam się można wyżyć bez ścisłego review) oraz Verified (tam gremium akceptuje, jeśli poziom jest zadowalający). Ustalić procedurę akceptacji , np minimum 3 osoby zatwierdzają zmiany , żeby mergować do mastera.
Dowaliłeś nomenklaturą IT i prawie nikt nie zrozumiał. Jako ktoś zajmujący się Embedded miałem nadzieję że masz szersze doświadczenie.
Review w Repo to można se gdy klikajo w kompjutery. Takie urządzenia to jest czysta fizyczna praca. W repo to się tylko kod oprogramowania trzyma :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 10 kwie 2026, 16:39

forestgril pisze:Luźne myśli, ale czy będą chetni do współpracy? :)

Nie jest problemem coś zbudować, problemem jest to sprzedać zwłaszcza jeśli sprzedający jest nieznany.
Sama budowa czegoś jak widzę po dzisiejszej rozmowie z Atom 1477 jest kwestią testów, a nawet gdyby zaczynać od zera to zawsze można zrobić inżynierię wsteczną.
No i pozostaje ostatnia kwestia czyli produktu profesjonalnego a produktu amatorskiego dla siebie. To 2 różne światy mocno oddzielone od siebie.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 kwie 2026, 16:57

Dlatego od lat '90 - '00 w sprzęcie przemysłowym stosuje się indywidualne scalaki i klucze hardware. Aby inżynieria wsteczna nie była możliwa :D Fluke to robi to chyba od zawsze, pomimo że Chińczyki zrównały się jakością na zwykłych komponentach.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 kwie 2026, 17:03

IMPULS3 pisze:
10 kwie 2026, 16:39
problemem jest to sprzedać
Gwarantuje, że nie będzie problemu - to co tu powstanie sprzeda się na pniu :)
A że i Ty dajesz się wciągać w takie mrzonki to się dziwię. Generator drutówki, taki czy inny,
po setkach testów, czy kupiony od chińczyka, to może ciąć trochę szybciej lub trochę wolniej.
Ale ciął będzie, jak go umiesz ustawić. Dokładność cięcia zapewniają bezluzowe suporty i prowadzenie drutu.
A tego kartka z DTR-ki nie załatwi.
I jak w tytule tematu ZACZNIJCIE OD PODSTAW a nie generatora :)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2026, 17:07 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 10 kwie 2026, 17:09

strikexp pisze:Aby inżynieria wsteczna nie była możliwa :D

Wiem że chcesz zabłysnąć ale ja nie mówię o kopiowaniu tylko obejrzeniu i naśladowaniu danego rozwiązania robiąc to po swojemu. Kupując dana elektrodrążarkę można ją poddać różnym próbom i obserwować jak się zachowuje. I nie koniecznie obciążać ją cięciem Jest wiele metod uczenia się na cudzych pomysłach.

Dodane 3 minuty 20 sekundy:
kamar pisze:A że i Ty dajesz się wciągać w takie mrzonki to się dziwię.

Dlaczego mrzonki? To ciekawa dziedzina i ciekawe wyzwanie. Do jesieni sobie poustawiam to w tym pustostanie pomiędzy uszami i cos zrobie, tymbardziej że tak szczerze to tego nie potrzebuję wiec efekt końcowy nie jest jakiś ścisły, :P

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Astralny Byt » 10 kwie 2026, 17:10

pukury pisze:
06 kwie 2026, 08:38
Hej.
Trzeba by rozróżnić - generator sygnału i część"mocy".
Jeden 555 nie wystarczy do generacji Ton/Toff.
Zrobiłem taki układ na 2 szt. 4538 i 2 szt. 4093.
Można ustawić właściwie dowolny czas on/off - plus krótki impuls zapłonowy.
Nawet gdzieś w szafkach jeszcze istnieje :mrgreen:
pzd.
Z jakiś tam powodów nie kochasz mnie .ale nie w tym rzecz .mistrzu .
Oto na jednym ukladzie 555 ,znanym . jak najbardziej można zrealizowac uklad taktujacy generator z odzielna regulacja czasu On I Off.i jest to banalnie proste ,i nie dziekuj Mi .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarki drutowe / Elektrodrążarki / EDM”