Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: atom1477 » 05 kwie 2026, 16:01

szopenn pisze:
05 kwie 2026, 12:22
Więc to nie jest owczy pęd, teraz za każdym razem kiedy będę wyczuwał taką czy inną spekulacje jadę z kaniorami dwa razy się nie zastanawiam.
szopenn pisze:
05 kwie 2026, 12:22
Kiedy cena paliwa zaczęła rosnąć pojawili się nie kto inni tylko rolnicy z kaniorami wykupujac stacje do dna.
Czyli Twoim zdaniem rolnicy mieli inny cel jadąc na stacje?
Ty masz prawo jechać bo jedziesz aby chronić się przed spekulacją, a oni (Twoim zdaniem) nie powinni jechać bo jadą aby tę spekulację spowodować?
To logika Kalego panie kolego. Częsty przypadek u socjalistów.

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 21

Post napisał: forestgril » 05 kwie 2026, 17:50

A mnie się przypomina “w pustyni i w puszczy”, jeśli się nie mylę :)

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2026, 19:49

byszczak :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: szopenn » 06 kwie 2026, 08:52

kamar pisze:yszczak :)

błyszczki to są ci od niezależnych wiadomości, bo oni już 3 lata temu wiedzieli jak się ceny będą ksztatłować w każdym tygodniu i kaniory napełniali czy na słowacji czy w czechach, czy w promocjach. Tylko do takich wiadomości trzeba mieć dojście, albo być rolnikiem bo oni mają tą zdolność zawyżania cen dla reszty.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: IMPULS3 » 06 kwie 2026, 10:22

szopenn pisze:Tylko do takich wiadomości trzeba mieć dojście, albo być rolnikiem bo oni mają tą zdolność zawyżania cen dla reszty.

To jest medialne gadanie dla usprawiedliwienia wysokich cen. To działa troszke inaczej, w momencie gdzie nie wiadomo co będzie jutro ceny są podnoszone za zapas aby nikt nie wykupował i stany magazynowe były jako tako pełne. Wiec gdy swiat był względnie stabilny to można być pewnym jutra natomiast obecnie grożba odłaczenia świata od stacji paliw nazywanym Bliskim Wschodem jest ogromna. Polska też nie jest jakoś bezpieczna w dostawy paliw wiec nie ma co pajacować że kilku rolników zrobiło zamieszanie na rynku paliw. :P
Polska importuje 40% gotowego ON wiec są to potężne ilości i poteżna zależnośc od zewnątrz. I można robić dobrą mine do złej gry tak jak to robią zawsze politycy ale jak nie będzie skac wziać ropy wszytko jedno czy surowej czy nie to jesteśmy w czarnej.... A utrzymanie nawet minimalnej wydolności państwa jest priorytetem w tych czasach. Z resztą rolnictwa też wyłączyć z tej listy podstaw nie można.
I te wysokie ceny chyba działają bo jest taki mały parking dla samochodów obok stacji kolejowej i jest on obecnie pełny a wcześniej było ledwo kilka samochodów wiec widać że ograniczają ludzie swój transport.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 kwie 2026, 11:55

IMPULS3 pisze:jakoś bezpieczna w dostawy paliw wiec nie ma co pajacować że kilku rolników zrobiło zamieszanie na rynku paliw. :P
Polska importuje 40% gotowego ON wiec są to potężne ilości i poteżna zależnośc od zewnątrz. I można robić dobrą mine do złej gry tak jak to robią zawsze politycy ale jak nie będzie skac wziać ropy wszytko jedno czy surowej czy nie to jesteśmy w czarnej.... A utrzymanie nawet

tu znowu niepotrzebne globalne myślenie, wystarczy wejść w skórę właściciela orlena na franczyzie.... czy uważasz że właściciel stacji jest głupszy niż ci co przyjechali z mauserami? I teraz powiedz mi, że oni nie mieli wpływu na pierwszy wzrost cen. Pewnie, że i za wiele mi to nie da jak kupie sobie 300 czy 400L w kaniorach... jestem biedny i będę biedny, tylko kolejny miesiąc pojeżdżę jeszcze na tańszym paliwie. Czy zyskuje czy nie, coś tam zyskuje - w skali globalnej pewnie nic, jednak lepiej 300 zł mieć niż nie mieć, szczególnie jak kaniory jeść nie proszą to po co mają stać puste.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 kwie 2026, 12:02

szopenn pisze:wystarczy wejść w skórę właściciela orlena na franczyzie.... czy uważasz że właściciel stacji jest głupszy niż ci co przyjechali z mauserami?

Po pierwsze w miastach w mauzery nie tankują a ceny też wysokie, po drugie każda wiosna niesie ze sobą wiekszy popyt i w żadna wiosne z tego powodu nic się nie działo.
szopenn pisze:tu znowu niepotrzebne globalne myślenie,

Właśnie ono jest kluczem. Myślenie takie ze Orlen ma dziś full paliw a za tydzień nie będzie miał zmienia wszystko.
Ja mam obecnie około 150 litrów i mam zamiar dozbierać tak do 200 litrów właśnie na wypadek tego że kto wie jak będzie z dostępnością paliw za jakiś czas. I nie chodzi o cenę.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 kwie 2026, 12:11

IMPULS3 pisze: Po pierwsze w miastach w mauzery nie tankują a ceny też wysokie, po drugie każda wiosna niesie ze sobą wiekszy popyt i w żadna wiosne z tego powodu nic się nie działo.

i wy mnie wyzywacie od błyszczotliwych.... przecież wystarczy żeby na zabitej dechami dziurze się zaczęło.. później niestety... lawina... czy trzeba to tłumaczyć...
IMPULS3 pisze:Właśnie ono jest kluczem. Myślenie takie ze Orlen ma dziś full paliw a za tydzień nie będzie miał zmienia wszystko.

tego nie wiem, za to fakt jest taki... można mieć dajmy.. 500 czy 800 tankowane po 5.5, i można mieć 500 tankowane za 7.2... na koniec można jeździć i tankować na bieżąco po 8.5 albo 9pln. Wybór należy do was, w skali mikro czy makro.. tylko że nie trzeba geniuszu, żeby przeliczyć że po 9 zł z 800 zrobiłoby się 500.... a tak 300 jest.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 06 kwie 2026, 12:18

szopenn pisze:i wy mnie wyzywacie od błyszczotliwych.... przecież wystarczy żeby na zabitej dechami dziurze się zaczęło.. później niestety... lawina... czy trzeba to tłumaczyć...

Jeszcze raz Ci piszę że to nie to, zawsze masz na wiosnę start wszystkich gałęzi gospodarczych, rolnictwo, budowlanka w szerokim zakresie , turystyka i zawsze popyt jest większy a ceny były stabilne. A teraz to się zmieniło za sprawa niepewności braku dostaw a nie tylko wyższej ceny zakupów.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 kwie 2026, 12:44

IMPULS3 pisze:Jeszcze raz Ci piszę że to nie to, zawsze masz na wiosnę start wszystkich gałęzi gospodarczych, rolnictwo, budowlanka w szerokim zakresie , turystyka i zawsze popyt jest większy a ceny były stabilne. A teraz to się zmieniło za sprawa niepewności braku dostaw a nie tylko wyższej ceny zakupów.

nie zgodzę się, jednak mogę przyznać rację że jak co roku o tej porze wybucha wojna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”