Grawerka „Kujka”
-
PacioM
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 4
Grawerka „Kujka”
Cześć wszystkim!
Nosze się z zamiarem wykonania grawerki do kamienia na bazie silnika Nema23.
Wykonałem już mocowanie oraz „młoteczek” z igłą.
Płyta sterująca to Makerbase32 DLC.
Macie jakieś pomysły jak to podłączyć? Chciałbym aby sterowanie odbywało się przez gniazdo „spindle” (+/-).
Póki co wyglada do mniej więcej tak:
Nosze się z zamiarem wykonania grawerki do kamienia na bazie silnika Nema23.
Wykonałem już mocowanie oraz „młoteczek” z igłą.
Płyta sterująca to Makerbase32 DLC.
Macie jakieś pomysły jak to podłączyć? Chciałbym aby sterowanie odbywało się przez gniazdo „spindle” (+/-).
Póki co wyglada do mniej więcej tak:
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
Re: Grawerka „Kujka”
Ja kupiłbym gotową głowicę udarową https://narzedzia24na7.pl/Grawerowanie- ... 72609.html
albo laserem
albo laserem
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Bandito pisze:Ja kupiłbym gotową głowicę udarową https://narzedzia24na7.pl/Grawerowanie- ... 72609.html
Mam podobną innej firmy, fajnie wykonuje napisy w metalu..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
Ja bym się chwilę jeszcze zastanowił nad silnikiem krokowym, bo ma wbudowaną kontrolę częstotliwości i sterownik pod ręką - nie trzeba ogarniać jak w elektromagnesie. Ale z uwagi na długie ramię kujaka na zdjęciu powyżej, siła może być trochę mała ... a co by było gdyby….

Mocna sprężyna - regulowana jeszcze śrubą, dla kontroli głębokości kłucia.
Tylko ząbki na prowadnicy kujaka miałyby mieć bardziej "zapadkowy" kształt, a zatem koło zębate ciągnie do góry i zaraz się odhacza i spada w dół pod mocną sprężyną. No i przełożenie dobrane rozsądnie do sprężyny (a nie jak na rysunku) Wtedy można by było dać duże prędkości obrotowe silnika i dostarczać uderzenia kujaka w mniejszych odstępach. Zęby by się pewnie trochę zużywały w takim rozwiązaniu ale można pomyśleć o czymś innym ale w ten deseń - jeśli mechaniczne zabawy nie straszne bardziej niż elektroniczne - z elektromagnesem.
Bo do elektromagnesu, żeby siła była kłucia duża, to trzeba dużego kawałka metalu, a zatem dużego elektromagnesu, a zatem duża indukcyjność, a zatem duże prądy, jeśli częstotliwość duża i wszystko cienszkie ( z dykty to, ).
Dodane 27 minuty 29 sekundy:
Ale w sumie... jak gotowy kłujopis można kupić za 70 pln, to po co się męczyć...

Mocna sprężyna - regulowana jeszcze śrubą, dla kontroli głębokości kłucia.
Tylko ząbki na prowadnicy kujaka miałyby mieć bardziej "zapadkowy" kształt, a zatem koło zębate ciągnie do góry i zaraz się odhacza i spada w dół pod mocną sprężyną. No i przełożenie dobrane rozsądnie do sprężyny (a nie jak na rysunku) Wtedy można by było dać duże prędkości obrotowe silnika i dostarczać uderzenia kujaka w mniejszych odstępach. Zęby by się pewnie trochę zużywały w takim rozwiązaniu ale można pomyśleć o czymś innym ale w ten deseń - jeśli mechaniczne zabawy nie straszne bardziej niż elektroniczne - z elektromagnesem.
Bo do elektromagnesu, żeby siła była kłucia duża, to trzeba dużego kawałka metalu, a zatem dużego elektromagnesu, a zatem duża indukcyjność, a zatem duże prądy, jeśli częstotliwość duża i wszystko cienszkie ( z dykty to, ).
Dodane 27 minuty 29 sekundy:
Ale w sumie... jak gotowy kłujopis można kupić za 70 pln, to po co się męczyć...