Ploter-frezarka z korpusem stalowym

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 gru 2008, 10:05

To nas kolega zaskoczył , powiem tak koledze kiedyś też pospawałem pancernika z blach i pole miałem bardzo podobne i powiem ci tak że dużo pracy w to włożysz w porównaniu do pola roboczego maszyny.Patrząc z perspektywy czasu już nie porwał bym się na takie rozwiązanie przy tej wielkości stołu roboczego a poszedł bym w stronę konstrukcji z profili przy czym uzyskasz efekt podobny lub nawet lepszy . Weź pod uwagę co będziesz chciał obrabiać na tej maszynie.Prawda jest taka że wszystkich błędów nie wyeliminujesz w pierwszej maszynie a rady kolegów są jak najbardziej wskazane bo większość z nich popełniła je w swoich maszynach w tym i ja :mrgreen: .
Na koniec pokaże parę fotek :

Belka w osi X , spawana z blachy 10 mm z żebrami w środku

Obrazek

Elementy ( profile ) dla osi Y

Obrazek

Obrazek

Podstawa po wyżarzeniu

Obrazek

Już po frezowaniu

Obrazek

A to już dziewiczy stolik stalowy

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, 10:21 przez gmaro, łącznie zmieniany 4 razy.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ARGUS » 17 gru 2008, 10:12

Konstrukcja solidna
ale według mnie nie potrzebnie skomplikowana
Zamiast spawania z blachy lepiej byłoby zastosować profile jak napisał kolega "gmaro"
Roboty mniej a efekty te same

Autor tematu
flopio
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: flopio » 17 gru 2008, 11:45

Witam,

dzieki za cenne uwagi :) Plan byl taki, zeby spawac korpus z profili, ale jak poznalem ceny gietych na goraco...Robie jedna sztuke, wiec moge sie pobawic troche. W produkcji spawanie tego z blach jak najbardziej byloby zbyt pracochlonne.
Montowanie silnika jest kwestia do wyjasnienia jeszcze, na razie jest tam zebro narysowane, ale rozwazalem opcje przykrecanego zebra, czy montowanego calego zespolu silnika z blokiem lozyskujacym srube, tak jak proponuje kolega qqaz.
Jesli chodzi o zabezpieczenie sruby y-wzdluzne rowki beda mialy ranty z katownikow aluminiowych, zeby nie splywala przez nie ciecz, poza tym beda wargi z gumy zakrywajace te otwory, wiec wiory nie beda na dol lecialy. Jest tez opcja zeby zrobic oslony prowadnic osi y, cos na wzor takich zsuwanych daszkow ze spadami, jak w centrach obrobczych. Mam na to kilka pomyslow, ktory zastosuje bede myslal pozniej.
Korpus bedzie wazyl jakies 190kg, cala maszyna 230-240. Bedzie stala na stoliku z profili, dostep do silnika y bedzie od spodu.
Nie bede obrabial calych powierzchni, jak kolega gmaro w swojej maszynie, w stole i w belce x beda tylko frezowane/strugane rowki pod prowadnice. Prawdopodobnie bedzie to robione na strugarce, jeszcze tylko wyceny nie mam na ta usluge i nie wiem czy nie spadne z krzesla ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”