Witam
Nadal mam kłopot z postprocesorem Edge - Mach. I tak:
po wstawieniu w EdgeCam'ie sekwencji
- szybki do wymiany
- wymiana
Po wykonaniu powyższego dla następnego ruchu cam postprocesorem generuje poprawny kod z G00 w którym wartości XYZ przyjmowane są z układu wzglednego dla detalu.
Realizowane jest to przez wykonanie polecenia:
- ruch szybki po wymianie - (robi to sam i poprawnie.)
Ale po wstawieniu sekwencji
-szybki do bazy i stop
to następny ruch cam postprocesorem generuje już jako kod G00 z wartościami XY wg układu wzglednego (dla detalu) ale wartość w Z utrzymuje dla układu maszynowego - taką jaka zadeklarowana jest jako Zbazy w postprocesorze i wykonuje to w oparciu o polecenie
-ruch szybki (ogólny - inne polecenie niż wcześniej)
Czy jest możliwość aby po wykonaniu polecenia:
- szybki do bazy
cam przyjmował
-szybki po wymianie
zamiast
- szybki
lub wymusić zmianę w ?tablicy? ruchów poprawną wartość ruchu Z
Ewentualnie może jakaś kombinacja z G53/4, G59 ? Albo jeszcze coś innego?. Postprocesor modyfikowany jest w oparciu o 3 Axis Fanuc "M" series A
[ Dodano: 2008-11-30, 16:26 ]
Jeszcze jedna rzecz, chyba niedoczytana
W Machu jest przycisk "do wymiany" - naciskam i wrzeciono jedzie do góry aż do krańcówki skrajnej i oczywiście się na niej zatrzymuje - reset na czerwono.
Czy powinna być podpięta dodatkowa krańcówka ( fizyczna lub logiczna) informujaca program że wrzeciono osiągneło pozycję wymiany? Np odpowiednia deklaracja na pinach w konfiguracji?
EdgeCam - postprocesor
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Nie dokońca zrozumiałem czego oczekujesz ale myślę że korzystasz ze standardowego postprocesora który gneruje G28 Z0 a powinno być G91 G28 Z0 (jeżeli mówimy o FANUCU)a jeżeli chodzi o to co mówisz o problemach z krańcówkami to nie bardzo rozumiem ale z tego co pamiętam maszynę o nazwie Mach to jest jakieś 20 lat temu. Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej to opisz to dokładniej albo prześlij kawałek kodu który Cię boli Ja nie często przesiaduje na forach więc nie wszystko wyłapałem z tego co napisałeś. Pozdrawiam