Cześć,
mam mały problem przy wykonaniu szkicu z góry dla formy asymetrycznej i trochę utknąłem. Chodzi o to, że nie bardzo wiem jak poprawnie podejść do wyznaczeniu kształtu. Przykładem jest wanna asymetryczna, podobna do tej na zdjęciu. Z boku wygląda dość prosto, ale kiedy próbuję narysować ją z góry, pojawia się problem. Jedna krawędź jest wyraźnie wyższa i bardziej podniesiona, druga niższa i łagodniejsza. Przez to trudno mi określić właściwy kontur i proporcje między obiema stronami. Jeśli ktoś miał podobny przypadek albo wie, jak najlepiej podejść do szkicu takiej formy, będę wdzięczny za wskazówki. Jeśli ktoś chciałby podzielić się plikiem z konstrukcjami takiego szkicu będę wdzięczny.
W załączniku zdjęcia
Problem z asymetrycznością
-
bildder
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Problem z asymetrycznością
Rysujesz wannę do wysokości najwyższego punktu - cała jednolicie wysoka. Następnie utwórz powierzchnię planarną i za pomocą operacji Gięcie - Skręcenie utwórz tę "ósemkę". Powstałą powierzchnią odcinasz górny fragment.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
brandnew
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Moja propozycja (Fusion)
1. Rysuję trzy elipsy na płaszczyznach spodu wanny, dna i najwyższej krawędzi i przerywam je w punktach krótszej osi.
2. Tworzę kontur (ósemkę) w przekroju poprzecznym tak by przecinała się z półelipsami.
3. Na podstawie narysowanej ósemki oraz górnej elipsy tworzę krzywą przestrzenną (przecięcie płaszczyzn)
4. Tworzę cztery przekroje w płaszczynach długości i szerokości wanny
5. Stosując wyciągnięcie złożone przez trzy profile i trzy tory półelips uzyskuję połowę bryły wanny
6. Powtarzam operację 5. dla drugiej połowy wanny i uzyskuję końcową bryłę

1. Rysuję trzy elipsy na płaszczyznach spodu wanny, dna i najwyższej krawędzi i przerywam je w punktach krótszej osi.
2. Tworzę kontur (ósemkę) w przekroju poprzecznym tak by przecinała się z półelipsami.
3. Na podstawie narysowanej ósemki oraz górnej elipsy tworzę krzywą przestrzenną (przecięcie płaszczyzn)
5. Stosując wyciągnięcie złożone przez trzy profile i trzy tory półelips uzyskuję połowę bryły wanny

-
bildder
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Kontakt:
Ale żeś się namęczył... już pomijam, że nie czytasz ze zrozumieniem - chodzi o SOLIDWORKS. Ale powiem z doświadczenia, że Twój sposób mimo, że uniwersalny w każdym programie, nie jest dobry. Trzeba w tym zauważyć, że jest to coś dłuższego i obcięte, a nie wyciągać do widocznej krawędzi... To samo z wszelkiej maści obudowami z przetłoczeniami.brandnew pisze: ↑23 mar 2026, 07:49Moja propozycja (Fusion)
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
brandnew
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pokazana przeze mnie metoda nie jest jedyną możliwą. Czytam, staram się, ze zrozumieniem, ale nie zauważyłem by autor posta oczekiwał rozwiązania w SW.
W Fusion nie ma opcji (ja nie znam) umożliwiającej skręcenie powierzchniale zastosowałem inną metodę.
1. Utworzyłem prostą bryłę wanny w oparciu o trzy elipsy, cztery przekroje i wyciągnięcie złożone.
2. Utworzyłem przez wyciągnięcie złożone zwichrowaną powierzchnię.
3. Zastąpiłem górną powierzchnię wanny utworzoną zwichrowaną powierzchnią. Nakład pracy mniejszy, efekt elspszy.