Z wymiarowanie kładu

Bardzo proszę o pomoc

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Z wymiarowanie kładu

Post napisał: atom1477 » 19 mar 2026, 17:25

jasiu... pisze:
19 mar 2026, 16:30
Oczywiście, że wymiarowanie, jak na ostatnim szkicu jest nieprawidłowe. Nie ma znaczenia głębokość rowka. Jest istotne, na jakiej głębokości jest tego rowka dno.
Położenie dna wynika właśnie z głębokości rowka.
Błąd na rysunku jest gdzie indziej. W tym że wymiar jest podawany względem wysokości bocznych krawędzi rowka, a one nie będą stabilne wymiarowo (mogą się wyszczerbiać).
Należało by podać względem średnicy wałka, choć w tym przypadku była by to średnica nieosiągalna (baza nierzeczywista).
Czy takie podane ma sens albo czy jest poprawne? Mimo wszystko myślę że tak.
Po pierwsze, podawanie wymiar względem baz rzeczywistych jest jedynie zalecane, a nie obowiązkowe. Zatem podanie względem bazy nierzeczywistej nie jest od razu błędem.
Po drugie, podczas wykonywania rowka mamy przez chwilę dostęp do górnej powierzchni. Zatem można się na niej zbazować frezem, i wtedy wyfrezować na odpowiednią głębokość. Późniejszy pomiar byłby trudniejszy, ale za to wykonanie będzie łatwiejsze.

adadur
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: Z wymiarowanie kładu

Post napisał: adadur » 23 mar 2026, 09:00

brandnew pisze:
19 mar 2026, 05:56
[...]

Rowek można zmierzyć także tak

Obrazek

Tu wymiar jest podany od krawędzi rzeczywistych, a nie od teoretycznej krawędzi.
Dlatego uczuliłem by własnie tak tego nie robić!, jest masa błędnych rysunków detalicznych tak zrobiony i dalej powielanych.
Normy na wpusty wykorzystują wymiar który podajesz ale w rysunkach wykonawczych się rysuje inaczej co zasygnalizowałem a jasiu próbował to literalnie wytłumaczyć

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”