Sinumerik 810T
problem z backup-em
-
leszekiaga
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Sinumerik 810T
Witam
Mam problem z załadowaniem backup-u. Przy naprawie monitora musiałem rozłączyć baterię i teraz nie mogę załadować poprawnie backup-u. Przy ładowaniu plików programem PCIN zawiesza się wgrywanie pliku PCP .
Po wciśnięciu STOP i ponownie START ładowanie pliku rusza i pojawia się komunikat o załadowaniu, ale nie mogę sterować tokarką (nie można zbazować , zmienić rodzaju pracy itp.) .
Nie można też zgrać PCP - sterowanie na moment pokazuje transmisję, ale nie idą żadne dane do PC .
Jeżeli przy czyszczeniu pamięci przed ładowaniem backup-u zaznaczę wgranie standardowej konfiguracji PLC i pominę ładowanie pliku CPC , to przy zgrywaniu można PCP standardowe pobrać .
Może ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić ?
Mam problem z załadowaniem backup-u. Przy naprawie monitora musiałem rozłączyć baterię i teraz nie mogę załadować poprawnie backup-u. Przy ładowaniu plików programem PCIN zawiesza się wgrywanie pliku PCP .
Po wciśnięciu STOP i ponownie START ładowanie pliku rusza i pojawia się komunikat o załadowaniu, ale nie mogę sterować tokarką (nie można zbazować , zmienić rodzaju pracy itp.) .
Nie można też zgrać PCP - sterowanie na moment pokazuje transmisję, ale nie idą żadne dane do PC .
Jeżeli przy czyszczeniu pamięci przed ładowaniem backup-u zaznaczę wgranie standardowej konfiguracji PLC i pominę ładowanie pliku CPC , to przy zgrywaniu można PCP standardowe pobrać .
Może ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić ?
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
Re: Sinumerik 810T
Witam
nie wiem dokładnie jak u ciebie , ale u mnie zanim zacznę wgrywać parametry
to muszę ustawić ręcznie kilka danych maszynowych odpowiedzialnych za poprawną transmisje
czyli szybkość np 9600, bity danych np 7 , bity stopu, parzystość to samo musi być w programie do wysyłania
dopiero po tym poprawnie idzie transmisja ,
nie wiem dokładnie jak u ciebie , ale u mnie zanim zacznę wgrywać parametry
to muszę ustawić ręcznie kilka danych maszynowych odpowiedzialnych za poprawną transmisje
czyli szybkość np 9600, bity danych np 7 , bity stopu, parzystość to samo musi być w programie do wysyłania
dopiero po tym poprawnie idzie transmisja ,
-
leszekiaga

Wszystko to jest robione . Transmisja ustawiona zgodnie z instrukcją Bity 5011,5013,5016 - próbowałem wszystkie prędkości. Pozostałe pliki ładują się bez problemu.
Problem jest tylko z PCP. Złożony jest tak jakby z dwóch części i gdzieś przeczytałem, że powinien się załadować jednym ciągiem, a u mnie przerywa transmisję po pierwszej części i trzeba ją wznowić na sterowaniu żeby doszła do końca.
Wgrywam PCIN i próbowałem tych instrukcji.
Wgrywałem już przy ich pomocy kilka razy backup do Sinumerik 810M czyli do frezarek, ale do tokarki jeszcze nie i nie wiem czy jest jakaś różnica - może coś źle robię - proszę o pomoc lub poprawną instrukcję backup-u , jeżeli te są nieodpowiednie.
Problem jest tylko z PCP. Złożony jest tak jakby z dwóch części i gdzieś przeczytałem, że powinien się załadować jednym ciągiem, a u mnie przerywa transmisję po pierwszej części i trzeba ją wznowić na sterowaniu żeby doszła do końca.
Wgrywam PCIN i próbowałem tych instrukcji.
Wgrywałem już przy ich pomocy kilka razy backup do Sinumerik 810M czyli do frezarek, ale do tokarki jeszcze nie i nie wiem czy jest jakaś różnica - może coś źle robię - proszę o pomoc lub poprawną instrukcję backup-u , jeżeli te są nieodpowiednie.
- Załączniki
-
- Reloading of datas in Sinumerik 810g3.pdf
- (192.14 KiB) Pobrany 398 razy
-
- 810_820 reload.pdf
- (161.66 KiB) Pobrany 409 razy
-
leszekiaga

Ale to jest plik tekstowy kodu drabinkowego więc tam jest tylko ciąg przypadkowo wyglądających znaków i nie bardzo jest jak to sprawdzić. Zweryfikowałem tylko pod względem znaków końca wiersza i końca linii i wszystko wygląda poprawnie.
Ja pliku wcześniej nie ładowałem, ale poprzedni właściciel twierdzi, że je ładował i na pewno są prawidłowe.
Ja pliku wcześniej nie ładowałem, ale poprzedni właściciel twierdzi, że je ładował i na pewno są prawidłowe.
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
Więcej już nie pomogę,
ja dostałem do maszyny dane maszynowe , jak się okazało później
prawie takiej samej , model ten sam tylko egzemplarz inny
trochę czasu zajęło dojście do ładu
więc należało by nawet zweryfikować czy to co mówi jest w rzeczywistości
co to za maszyna ?
ja dostałem do maszyny dane maszynowe , jak się okazało później
prawie takiej samej , model ten sam tylko egzemplarz inny
trochę czasu zajęło dojście do ładu
więc należało by nawet zweryfikować czy to co mówi jest w rzeczywistości
co to za maszyna ?
-
leszekiaga

Robię wszystko zgodnie z procedurą serwisową z pliku powyżej - pomijam tylko zmianę języka , bo mam wersję GA1. Kasuję pamięć , wgrywam pliki TEA1 TEA2 , a potem PCP i w tym miejscu mam problem.
Nawet jeżeli przepchnę ręcznie wgrywanie PCP (STOP i START po zatrzymaniu) , to po wgraniu reszty sterowanie nie działa .
Jak chcę zgrać PCP do porównania to nie idą żadne dane i DIO zapala się tylko na moment .
Pozostałe dane się ładują poprawnie .
Nawet jeżeli przepchnę ręcznie wgrywanie PCP (STOP i START po zatrzymaniu) , to po wgraniu reszty sterowanie nie działa .
Jak chcę zgrać PCP do porównania to nie idą żadne dane i DIO zapala się tylko na moment .
Pozostałe dane się ładują poprawnie .
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Pytanie, czy te pliki nie są jakieś większe od pozostałych?
Jak ładowałem pamięć do 810T to miałem problem z buforem. Coś tam się przestawiało w winpcin, albo w ustawieniach portu, żeby pchał dane mimo zapchanego bufora i wtedy się dało, ale to było już parę lat temu...
Jak ładowałem pamięć do 810T to miałem problem z buforem. Coś tam się przestawiało w winpcin, albo w ustawieniach portu, żeby pchał dane mimo zapchanego bufora i wtedy się dało, ale to było już parę lat temu...
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!