Koniec forum ?

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 110
Kontakt:

Re: Koniec forum ?

Post napisał: kamar » 20 mar 2026, 14:41

WZÓR pisze:
20 mar 2026, 14:28
W dziale : ,,nowe posty" powinna być zakładka moderacja ( której nie ma).
Kliknąłbym ,,zaznacz wszystko" i do kosza.

Mariusz.
Niewiele Ci to da. Musi być gęste sito przy zakładaniu konta. Jak tux zakładał nowe konto, (trzy dni temu ?) to miał numer 92200. Zobacz ile jest dziś. A wysyp juz chyba minął. Nie nadążysz, a i po co.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: WZÓR » 20 mar 2026, 15:19

kamar pisze:
20 mar 2026, 14:41
WZÓR pisze:
W dziale : ,,nowe posty" powinna być zakładka moderacja ( której nie ma).
Kliknąłbym ,,zaznacz wszystko" i do kosza.

Mariusz.
Niewiele Ci to da. Musi być gęste sito przy zakładaniu konta. Jak tux zakładał nowe konto, (trzy dni temu ?) to miał numer 92200. Zobacz ile jest dziś. A wysyp juz chyba minął. Nie nadążysz, a i po co.
No ... , masz rację.
Jak przestanie mnie to bawić , pewnie sobie odpuszczę.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 mar 2026, 19:02

senio pisze:
20 mar 2026, 12:01
No właśnie o to chodzi, że nie nie. Lubię je czytać , a za chwilę może nie będzie już takiej możliwości.
Żeby ktoś miał co czytać, to ktoś musi pisać. A tych też coraz mniej bo odzew żaden. I kółko się zamyka.
Atak spamu tylko to uwypuklił.

forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: forestgril » 20 mar 2026, 21:44

Stara Gwardia miała dużo szczęścia, bo załapała się 15-20 lat temu na rozkwit dziedziny, gdy jeszcze małe grupy osób lub nawet jednostki, mogły sporo osiągnąć przy stosunkowo niedużej inwestycji, z nadzieją na biznes przynoszący dochód. Dziś jest niby łatwiej, ale nie ma prawie szans na pokonanie rynku, robiąc coś trochę dla zabawy i nauki. Temat rozpracowany i opłaca się wybierać gotowe rozwiązania. Adaptacje, jakie robią tu niektórzy koledzy są - jak sądzę - pod konkretne biznesy, gdzie baza klientów już jest, park maszynowy jest i pracownicy są, więc można to w miarę szybko zrobić w ramach inwestycji. Bez konkretnego produktu, co w ogóle robić? a jaki produkt wygra z konkurencją? Obniżyła się też średnia jakość inżyniera - już są mniej wszechstronni niż 30 lat temu i raczej nastawieni na klawiaturę. Zniszczono nam kadry, likwidując technika i zawodówki . No i doszła demografia . Stąd nie ma komu czytać i pisać, tylko dinozaurom ;) no i język, kiedyś był barierą. Teraz są piękne materiały na YT i zagranicznych forach. A angielski zna każdy.

Dodane 1 minuta 24 sekundy:
Chciałbym się mylić, ale ciężko o innowacje (bo to kwestia zespołu, badań, całek i różniczek oraz dobrej znajomości całej fizyki) , a to, co widać, chińczyk łatwo skopiuje 2x taniej

Dodane 4 minuty 21 sekundy:
I jeszcze - oprócz mózgu wynalazcy - trzeba mieć łeb do interesów (a nie być marzycielem, który chce robić tylko to, co lubi). Czyli trza być pracowitym i w czepku urodzonym :)

Dodane 14 minuty 19 sekundy:
Wyprowadź mnie ktoś z błędów ….

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 41

Post napisał: senio » 20 mar 2026, 23:52

WZÓR pisze:
A co mam uźwa płakać.
Na płacz to był czas 50 lat temu jak w dupsko dostawałeś jak psociłeś. A teraz...?. Chłopaki nie płacza.
kamar pisze:
20 mar 2026, 19:02
Atak spamu tylko to uwypuklił.
Tak zdecydowanie jest.
forestgril pisze:
20 mar 2026, 22:03
Wyprowadź mnie ktoś z błędów ….
Nie chce mi się tego na drobne rozbierać co napisałeś, ale w zasadzie można się pod tym prawie całościowo podpisać. To już nie jest bułka z masłem wystartować dzisiaj od zera jak kiedyś, ale nie jest to niewykonalne. Dwóm kolegom pomogłem w starych klunkrach. Poprzerabiali na CNC i ruszyli jakoś. Jeden dłubie z doskoku bo ma inną robotę i po godzinach coś robi, drugi poszedł na całość i nieźle się rozwinął w 3-4 lata. I można pisać co się chce. Ale właśnie Kamar, jego modyfikacje, tematy, opisy były największą inspiracją dla mnie, żeby porzucić korby i przejść na wyższy lewel. Inaczej pisząc zrobić coś z niczego. Do tego nie skąpił, podzielił się opisami, subami i poszło. Dzisiaj to tez jest możliwe jak widać po moim koledze ruszyć, i dzisiaj z Ai jest dużo łatwiej programowo. Trzeba mieć tylko pomysł, wiedzę, siłę, motywację i trochę kasy. To forum to magazyn wiedzy. Nic nie zginęło, i dopóki jeszcze jest, można z tego czerpać. Trzeba tylko chcieć i wiedzieć co się chce odszukać.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: WZÓR » 21 mar 2026, 06:44

senio pisze:
20 mar 2026, 23:52
..... To forum to magazyn wiedzy. Nic nie zginęło, i dopóki jeszcze jest, można z tego czerpać. Trzeba tylko chcieć i wiedzieć co się chce odszukać.
Masz rację.
Z czasem człowiek traci pamięć i wiele ważnych rzeczy nie pamięta.
Szczególnie gdy przestał praktykować.
Mam teraz sposobność wrócić do niektórych tematów , pomóc komuś , ale lipa.
Całe szczęście w moich postach ( lata 2012r.) wszystko mam tu opisane , więc jestem w domu i działam na całego.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 mar 2026, 07:48

senio pisze:
20 mar 2026, 23:52
, żeby porzucić korby i przejść na wyższy lewel. Inaczej pisząc zrobić coś z niczego.
Może nie całkiem " z niczego" :) ale decyzja na pewno strategiczna. Bez niej byłoby dziś ciężko na chleb zarobić.
Szczególnie u mnie. Sztancy się nie puści a o fachowców coraz trudniej.

W moim przypadku, oprócz pozbycia się korbek, ważne jest opanowanie CAD/CAM-a.
Przykład z wczoraj :
Po dwunastu latach wrócił do mnie kawałek Bożenki. Klient ma zapakować wyrób również w pudelka o 25 mm krótsze i klapka mu nie zagina skrzydełka. Przestawiane oczywiście w automacie. I co bym zrobił bez dokumentacji ?

Co do większej aktywizacji userów na forum, to próby były już dawno.
hyde-park-maszynowy-t31206-160.html?hilit=bo%C5%BCenka
Zobaczcie ilu forumowiczów wzięło udział w ankiecie :) ( na ponad 92 tyś kont )

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 41

Post napisał: senio » 21 mar 2026, 09:19

WZÓR pisze:
21 mar 2026, 06:44
Z czasem człowiek traci pamięć i wiele ważnych rzeczy nie pamięta.
"Dysk" ten w głowie już też nie wyrabia przy tym natłoku wszystkiego. Takie forum to katalog i zapiski. Wpisujesz szukasz i masz. Nie musisz wszystkiego pamiętać. Prywatnie na dysku mam notatki. W zwykłych plikach tekstowych odpowiednio nazwane i zapisane. Masa tego jest, i bez tego bym zginął jak "Andzia w bratkach".
kamar pisze:
21 mar 2026, 08:35

Szczególnie u mnie. Sztancy się nie puści a o fachowców coraz trudniej.
Masz rację o tym, że stare pokolenia fachowców to niemal historia. Wymarły gatunek i już go nie będzie. Nikt maszyn na korby już nie obsłuży za chwilkę. Wiec i korby tak samo wymierają bo nie mają racji bytu na dłuższą metę w dzisiejszym świecie. Nie miały szans konkurować z CNC i tak to się skończyło.

U innego jeszcze kolegi pracował tokarz na manualu dla utrzymania produkcji. Wiec jak trzeba było coś robić na tokarce, to odchodził od innych zajęć i wsiadał na tokarkę. Gościu nie uznawał noży składanych. Jak sobie nie naostrzył noża nie potrafił nic zrobić. To tak dla kontrastu napisałem co było co jest. Dziadek już nie pracuje (nawet nie wiem czy jeszcze żyje) ale do końca ostrzył noże i tylko nimi potrafił toczyć.

kamar pisze:
21 mar 2026, 08:35

W moim przypadku, oprócz pozbycia się korbek, ważne jest opanowanie CAD/CAM-a.
To też nie jest zero jedynkowe. Zależy co kto robi. Ja się musiałem CAM-a nauczyć na tyle, na ile mi potrzeba. Inny przywozi kontener złomu, pisze do tego jeden - dwa g-kody z palucha i napierdziela pół roku zanim to przerobi. Czasu nie ma i potrzeby żadnego CAM-a się uczyć, bo guziki są do obsługi. Też radzi sobie zarabia nieźle w tej monotonii. Ja jak widzę serię 100 sztuk to mi się słabo robi. Co kto lubi. Każdy coś tam w tej zabawie dla siebie znajdzie.

forestgril
Posty w temacie: 14

Post napisał: forestgril » 21 mar 2026, 11:01

Ja jestem z około-IT i zależy mi na tym forum, („panie, dokąd pójdziemy?)” Jako admin, mógłbym czasem posprzątać, a kto wie, może jakieś ulepszenia też zrobić. Nowe pokolenie powinno robić tu posty o robotyce, tylko każdy potencjalny, kto widzi kupony temu, odchodzi na zawsze.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 mar 2026, 12:28

forestgril pisze:
21 mar 2026, 11:01
Nowe pokolenie powinno robić tu posty o robotyce, tylko każdy potencjalny, kto widzi kupony temu, odchodzi na zawsze.
Bo takie to jest to "nowe pokolenie" :) Cokolwiek leży na drodze to już się nie da. Wszystko gładziutko i po równym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”