Z wymiarowanie kładu
Bardzo proszę o pomoc
-
m22
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Z wymiarowanie kładu
Mam problem z z wymiarowaniem tego kładu, wiem że rysunek jest brudny i prawdopodobnie będę go rysować ponownie ale nie mam pojęcia jak mam go z wymiarować (mam tylko średnice)(mam nadzieję że zdjęcie widać)
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Z wymiarowanie kładu
Po pierwsze, rowki wpustowe są znormalizowane i ujęte choćby w normie DIN 6885/1 - z tej normy weźmiesz głębokość rowka. Nie wiesz skąd wziąć normę? Wystarczy ci to, co jest tutaj: https://www.elesa-ganter.pl/siteassets/ ... UAAoCM9MIX
Chodzi o wymiar T3.
Acha, pewnie szukasz też: https://rpakow.simr.pw.edu.pl/wym_rowkow_na_wpusty.pdf - no to masz już wszystko. Długość jak wiesz się liczy, w zależności od przenoszonej siły wpust ma być dłuższy, albo krótszy, ale to chyba wiesz.
Chodzi o wymiar T3.
Acha, pewnie szukasz też: https://rpakow.simr.pw.edu.pl/wym_rowkow_na_wpusty.pdf - no to masz już wszystko. Długość jak wiesz się liczy, w zależności od przenoszonej siły wpust ma być dłuższy, albo krótszy, ale to chyba wiesz.
-
adadur
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Nie zrób błędu w wymiarowaniu wpustu - jest wiele błędnych przykadów, prawidłowo to głębokość rowka w wale/wałku liczona jest od średnicy wału do dna rowka, a jeśli wspusty masz przecisobnie na średnicy wałka to wymiarujesz od den obu rowków.
W otworze jak jest wpust to analogicznie.
Przyklady:
Dobrze:

Żle:

W otworze jak jest wpust to analogicznie.
Przyklady:
Dobrze:

Żle:

-
brandnew

atom1477 pisze:"Jednostronne rowki wymiaruje się od położenia dna rowka do przeciwległej strony wałka."
Jest to wymiarowanie od baz rzeczywistych - zalecany sposób wymiarowania.

-
19Janusz53
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 1
@brandnew Twoje info z18.03 g.9.47. Jak chcesz zmierzyć wymiar określający głębokość rowka na przekroju A-A ?. Podawanie na rys.wymiarów , których zmierzenie jest bardzo trudne lub niemożliwe bez specjalnych przyrządów pomiarowych to specjalność pracowników naukowych na uczelniach , którzy nigdy nie mieli styczności z przemysłem. Niezbędna jest jeszcze praca naukowa , która maksymalnie skomplikuje ten bardzo prosty pomiar.
-
brandnew

A jak zmierzysz odległość otworu od krawędzi lub odległość sąsiednich otworów?19Janusz53 pisze: ↑18 mar 2026, 23:52@brandnew Twoje info z18.03 g.9.47. Jak chcesz zmierzyć wymiar określający głębokość rowka na przekroju A-A ?. Podawanie na rys.wymiarów , których zmierzenie jest bardzo trudne lub niemożliwe bez specjalnych przyrządów pomiarowych to specjalność pracowników naukowych na uczelniach , którzy nigdy nie mieli styczności z przemysłem. Niezbędna jest jeszcze praca naukowa , która maksymalnie skomplikuje ten bardzo prosty pomiar.
lub
lub
Jak zmierzysz zbieżność stożka?
Rowek można zmierzyć także tak
Tu wymiar jest podany od krawędzi rzeczywistych, a nie od teoretycznej krawędzi.
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
To ja odpowiem.19Janusz53 pisze: ↑18 mar 2026, 23:52@brandnew Twoje info z18.03 g.9.47. Jak chcesz zmierzyć wymiar określający głębokość rowka na przekroju A-A ?.
Wkładam w rowek płytkę wzorcową, albo dowolny kawałek materiału, którego grubość znam i mierzę suwmiarką. A później od wymiaru (oczywiście, że na kalkulatorze, bo w pamięci można się pomylić) odejmuję wymiar włożonej płytki.
Oczywiście, że wymiarowanie, jak na ostatnim szkicu jest nieprawidłowe. Nie ma znaczenia głębokość rowka. Jest istotne, na jakiej głębokości jest tego rowka dno.
A jak ci się znajdzie taki jasiu... i obleci cały rowek fazką dokoła, żeby było ładniej i żeby ślusarz sobie łapki nie skaleczył, to jak zmierzysz? Do "teoretycznego wymiaru"?
Norma wyraźnie mówi, że podajemy wymiar będący sumą promienia (wałka, albo otworu) i odległości od dna do osi.
Jeszcze jedno. Jeśli wpusta masz w otworze, to wkładasz w otwór jakiś wałek, plus płytkę wzorcową i masz wymiar w setce.
Jeszcze raz polecam przywołanego wcześniej linka: https://rpakow.simr.pw.edu.pl/wym_rowkow_na_wpusty.pdf