Czy ktoś może mnie oświecić w działaniu tego przycisku? Na razie to po naciśnięciu wrzeciennik jedzie do góry - czyli w stronę Z=0 maszynowego i zatrzymuje się po najechaniu na krańcówkę skrajną, czyli mam stop awaryjny.
Co trzeba zrobić abym mógł z niego korzystać?
przycisk "do wymiany"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
czyzbys miał za duzo krancówek w maszynce ?
ja rozwiązałem to tak że kolejnośc bazowania zaczyna sie od osi x, potem y i na koncu z home do przycisku z autozerowaniem, czyli niewazne jakie długie jest narzędzie - bo narzędziem dotykasz przycisku i masz wyzerowane, zrobiłem tak ponieważ digit trig nie działa
ja rozwiązałem to tak że kolejnośc bazowania zaczyna sie od osi x, potem y i na koncu z home do przycisku z autozerowaniem, czyli niewazne jakie długie jest narzędzie - bo narzędziem dotykasz przycisku i masz wyzerowane, zrobiłem tak ponieważ digit trig nie działa
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
XY i Z do dołu to tylko przy ręcznym bazowaniu, i faktycznie w prosty sposób fixujesz układ względem długości narzędzia. Ale takie ma wadę bo gdy w programie wypada się ponownie spozycjonować - np G28 to zamiast bezpiecznego ruchu do góry jedziemy do poziomu zera - może być kolizja.
Dodatkowo mam kłopot bo przy akim ustawieniu zera na Z ( nisko) w EdgeCamie dostaję czasem bzdury - wynikają właśnie z ustawienia bazy poniżej detalu. A wolę jednak Cama niż palcówkę.
Dodatkowo mam kłopot bo przy akim ustawieniu zera na Z ( nisko) w EdgeCamie dostaję czasem bzdury - wynikają właśnie z ustawienia bazy poniżej detalu. A wolę jednak Cama niż palcówkę.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1